Így alakul a baba, kisgyermek alvásritmusa – Mikortól alussza át a baba az éjszakát?

2019 November 03. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A baba alvási szokásai szakaszokra oszthatók.

A kisgyerekek alvási mintázatát számos tanulmány vette már górcső alá. Egy 2004-ben végzett amerikai kutatás például felmutatta, hogy már a baba első életévében kialakítható (lenne) a kívánt alvási szokás, illetve szülői éjszakai nyugalom.

A gyerekek körülbelül egyharmada legkésőbb az első életév végére mát átalusszák az éjszakát. Természetesen ez nem a kezdetektől van így, és nem is minden gyereknél alakul így. Alapvetően az alvás fejlődése különböző szakaszokra osztható, ami függ a baba életkorától.

1-2 hónapos baba: nincs különbség éjszaka és nappal között

Az első két hónapban a csecsemők éjszakai alvása általában kevesebb, mint nyolc óra, amivel közel sem alusszák ki magukat. Az újszülött csecsemőknek összesen 16 óra alvásra van szükségük, és nem tesznek különbséget éjszaka és nappal között.  Így az újszülött baba alvásigényét kezdetben meglehetősen kiegyensúlyozott nappali és éjszakai arányban, körülbelül nyolc órán keresztül osztja el.

BABA ALTATÁSA: 10 BAKI, AMIT AZ ÚJDONSÜLT SZÜLŐK GYAKRAN ELKÖVETNEK »»

3-6 hónapos baba: hosszabbodnak az éjszakák

A baba életének harmadik és hatodik hónapja között már kevesebbet tölt alvással, átlagosan csak napi 13 órát alszik. Ezen felül kicsi megtanulja megkülönböztetni a nappali és az éjszakai szakaszokat, és ennek megfelelően áll be az alvási szokása. Nappal három-négy órát alszik, este pedig már kilenc-tíz órát.


Forrás: Kast-Zahn - dr.med. Morgenroth

6 hónapos baba: képes átaludni az éjszakát

Az éjszakai nyugalom, ami tíz órás egybefüggő alvást jelent etetés nélkül, általában már a 6. hónaptól rendszeres lehet, és ami sokáig így is marad. A napközbeni alvások még akár két órásak is lehetnek 6 hónapos kor körül.

Két éves korig emellett még napközbeni szunyókálásra is szüksége van a kisgyereknek, kezdetben délelőttire és, ami majd két éves és négy éves kor között egyszeri, ebéd utáni alvássá alakul át.

TIPP, AMIVEL MEGTUDHATOD, HOGY A GYEREKED ELEGET ALSZIK-E »»

7 éves gyerek: kevesebb alvásigény

Az iskolakezdésre a gyerekek alvásigénye is kevesebb lesz. A tinédzsereknek még kilenc óra alvásra van szükségük, a felnőttek pedig 7-8 óra alvással teljesen jól működnek napközben.

A krónikus kialvatlanság gyerekeknél komoly károkat tud okozni, mint például viselkedési zavart, koncentrációs problémákat, növekedés elmaradást, stb.

A német Központi Egészségügyi Felvilágosítási Intézet (BZgA) szívesen hivatkozik egy izraeli tanulmányra, amely rámutat arra, hogy akár csak 1 órányi alváskimaradás kihatással van a gyerek óvodai, iskolai teljesítményére.

Egyéni alvásigény, krónikus kialvatlanság

A megfelelő, egészséges alvás fontos minden gyermek fejlődése szempontjából. A lehetséges alvási problémák kiküszöbölése vagy felismerése érdekében tanácsos lehet nyomon követni és egy naplóba feljegyezni a gyermek alvási mintázatát. Sok gyermeket, akiknek valójában több alvásra lenne szükségük, például a rossz alvási szokások akadályozzák meg. Hasonlóképpen, valószínű, hogy például egy hétfő délutáni túl sok alvás miatt a kisgyermek kedden este csak nagyon nehezen tud elaludni.

Mennyi alvásra van szüksége az iskolás gyereknek? Összefoglaló táblázatunkból ezek mind kiderülnek. Kattints erre a cikkre! »»

Általában elmondható, hogy alvás nagyon egyéni dolog, úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Ha a gyermeked alvási igénye eltér a felsorolt irányértéktől, akkor emiatt nem kell elkezdened aggódni. Az első pár hétben az eltérés még teljesen normálisnak számít, ha pedig a 6 hónap után sem akar összejönni az éjszakai átalvás, akkor az tanítható.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik