Új trend: még a nagyszülők sem láthatják az újszülött babát - Kinek jó ez?

Új trend hódít az újdonsült szülők körében, akik az újszülött babával "elszigetelődnek" otthon, és hetekig, néha hónapokig is kizárják még a nagyszülőket is az életükből.

Patrick A. Coleman a fatherly.com szerzője tapasztalt apuka aggódva figyeli az új trendet a környezetében, ami szerinte akár veszéllyel is járhat, még úgy is, ha a szülők nyilvánvalóan a legjobbat akarják kisbabájuknak.

- Teljesen rendben van, hogy távoli ismerős ilyenkor ne zavarja a kéthetes csecsemőt, és ne vigye magával a külvilág fertőzéseit, de az nincs, hogy a nagyszülők is teljesen ki vannak rekesztve az újonnan induló család életéből - véli az apuka.

Szerinte a nagymamák ilyenkor rengeteg terhet le tudnak venni a gyermekágyas anyuka válláról, és van kellő tapasztalatuk a babagondozást illetően.

Mindezeken túl a nagyszülőknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy a babával korai kapcsolatot, egyfajta kötődést tudjanak kialakítani, hiszen mindenki azt szeretné, hogy később, amikor a gyerek cseperedni fog, támogató családi közeg vegye őt körül. Éppen ezért az apuka a teljes eltiltást semmiképpen nem tartja hasznosnak.

A legnagyobb veszélyt mégis abban látja, hogy egy olyan világban, ahol egyre kevésbé fontos a közösség és a személyes kapcsolatok szerepe, ott könnyen az elmagányosodás irányába fordulhat ez a tendencia.
Szerinte a szülőknek inkább jól át kellene gondolniuk, hogy miben tudnak a nagyszülők leginkább segíteni, miután hazatérnek a babával a kórházból, illetve milyen házimunkában lehetnének a leghasznosabbak, amit feléjük is megfelelően kommunikálniuk kell.

Fotó: Freepik