A tejfogak akár életet is menthetnek

• Szerző: PMM

Az első tejfogacskák nem csak szép emlékeket őriznek, hanem ha megfelelően tárolják őket, akkor egyes őssejt-beavatkozások esetén akár életet menthetnek.


A fogvelők értékes őssejteket tárolnak - mondja Diana Svoboda. Az őssejt-terápia lényege, hogy önmaga és környezete újjáépítésére alkalmas őssejtből szöveteket hoznak létre, amelyeket megpróbálnak beilleszteni az emberi szervezetbe, itt - csontot forrasztva, bőrt, izmokat, idegeket növesztve, daganatot pusztítva - gyógyhatást fejtenek ki. - Az őssejtekből pedig számos más sejt alakítható ki, ezért annyira fontosak a géntechnológia számára - mondja az orvos.
Az őssejtek a NetMoms tudosítása szerint több örökletes betegség segítségére lehetnek, mint például a diabétesz vagy a rák.

Az őssejtek az elhalt fogaknál is segíthetnek

De nem csak életveszélyes betegségeknél segíthetnek a tejfogakból kinyert őssejtek, hanem enyhébb panaszoknál is. Songtao Shi a Pennsylvaniai Egyetem professzora elmondta, hogy ha a fogakat hideggel és meleggel - megfelelő eljárás keretén belül - stimulálják, akkor az elhalt fog akár újra életre kelthető.

EZ IS ÉRDEKELHET: Őssejt terápia autistáknak: Interjú az édesanyával, aki Magyarországról elsőként utazott Panamába őssejtterápiára.

Minden a tároláson múlik

Ha te is szeretnéd gyermeked tejfogait hasonló céllal megőrizni, akkor sajnos nem elegendő csupán egy száraz ékszeres dobozban tárolni azokat.
Svoboda szerint, miután kiesett a tejfog azonnal egy speciális laborba kell vinni, ahol megfelelő folyadékban tárolják a kihullott tejfogat, mert csak így nyerhetők ki belőle később a szükséges őssejtek.

Minden szülő azt reméli, hogy vészhelyzetre vagy súlyos megbetegedésre soha nem kerül sor, és ne is legyen így, de ha ilyen mégis adódna, akkor bizony a tejfogak őssejtjei életmentők tudnak lenni, és nem kell őssejtdonorhoz fordulni. A saját testünk őssejtjeit ugyanis kevésbé valószínű, hogy kilöki a szervezetünk.

"Köldökzsinórból hasonló sejteket lehet nyerni" - mondja a magyar mikrobiológus

Szerettük volna megtudni, hogy mi a hazai helyzet, és hol lehetett tároltatni a gyerekek kihullott tejfogait, ezért kutatást végeztünk az internet segítségével. Azt találtuk, hogy korábban a KRIO Intézet foglalkozott Magyarországon tejfogakból kinyert ősejttárolással - így megkerestük az intézet munkatársait.

Dr. Száraz Leonóra, az intézet tudományos igazgatója a Papás Mamás Magazin érdeklődésére a következő tájékoztatást adta: "Már régen nem foglalkozunk ezzel a területtel a KRIO Intézetnél, mert köldökzsinórból hasonló sejteket lehet nyerni, ám sokkal nagyobb mennyiségben, vagyis ez a terület fejlődött az eltelt évek során tovább. Indítanak persze a témában mostanában is klinikai kísérleteket és folynak alapkutatások a tejfogakból nyert sejtekkel, de nem lett belőlük terápiás rutin - tájékoztat az igazgatónő.