Ez a legjobb elalvási időpont a gyereked számára - Életkoronkénti összefoglaló táblázat

2019 Szeptember 11. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mikor kerüljön a gyerek ágyba? Mennyi alvásra van szüksége az iskolás gyereknek? Összefoglaló táblázatunkból ezek mind kiderülnek!

A legtöbb gyerek ugyanazzal a taktikával próbálkozik, amikor lefekvésről van szó: "Még nem is vagyok álmos", vagy, ha már ágyba került nagy nehezen, akkor hirtelen éhes, szomjas lesz, mosdóba kell mennie, és egy "utolsó puszit" szeretne kapni, mielőtt véget érne a nap…

A gyerekek esti próbálkozásával, ami természetes, még nem is lenne nagy gond, a probléma sokkal inkább azzal van, hogy a szokásos esti lefekvési rituálé nem kezdődik el időben.

Egy újfajta megközelítés szerint, különböző életkorú gyerekeknek különböző elalvási időpontok javasoltak ahhoz képest, hogy mikor ébrednek reggel.

Mikor menjen a gyereked ágyba?

Az alábbi táblázatot Stacky Karlsen amerikai általános iskolás tanár osztotta meg a Wilson általános iskola nevében a Facebookon, amire időről időre egyre többen hivatkoznak, és amit azóta 462.000-ren osztottak meg a legismertebb közösségi oldalon. A táblázat ilyen fokú népszerűségével és a több tízezres hozzászólással még maga a tanár sem számolt.

Noha a táblázat forrása ismeretlen, ez nem akadályozta meg a gyerekorvosokat és alváskutatókat abban, hogy széles körben erre az összefoglalóra hivatkozzanak, illetve ajánlják tovább igazodási pontként kisgyerekes szülők figyelmébe.

Wake-up time (ébredési időpont)
Sleeping time (alvási időpont)
Age (életkor)
AM ( reggeli-délelőtti órákra utal, pl. 6:00 AM = reggel 6h)
PM (a délutáni-esti órákra utal, pl. 8:30 PM = 20:30h)

Hány óra alvásra van a gyereknek szüksége?

Ebből a cikkünkből szakértőktől megtudhatod, hogy melyik életkorú gyereknek pontosan hány óra alvásra van szüksége, amit már csak annál is komolyabban kell vennie, hiszen ha a kisgyerek nem alszik eleget, akkor az agya még károsodhat is.

A hétvégék, illetve az iskolai szünetek a legjobb alkalmak arra, hogy kiderítsük, mennyi alvásra is lenne szüksége gyermekünknek. Ilyenkor hagyjuk őket aludni, ameddig csak szeretnének, és azt érdemes egyéni alvási igénynek tekinteni.

Fontos az esti lefekvési rutin

Bár az egyéni igények eltérőek lehetnek, általában véve elmondható, hogy az esti fürdési-ágyba meneteli-elalvási rutin fontos a gyerek számára. Gyermekorvosok és alváskutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyereknek szüksége van biztos szokásokra még az elalvásnál is.

A gyerekek a nap során rengeteg ingerrel, élménnyel találkoznak, amit aztán alvás közben dolgoznak fel. Éjjel aktivizálódnak a növekedési hormonok, és az agyi érési folyamatok jelentős része is éjszaka zajlik - egészen a 24. életévig.

Éppen ezért a krónikus kialvatlanság komoly károkat tud okozni - amúgy nem csak gyerekek, hanem felnőttek esetén is, mint például viselkedési zavart, koncentrációs problémákat, növekedés elmaradást, stb.

A német Központi Egészségügyi Felvilágosítási Intézet (BZgA) szívesen hivatkozik egy izraeli tanulmányra, amely rámutat arra, hogy akár csak 1 órányi alváskimaradás kihatással van a gyerek óvodai, iskolai teljesítményére. Álmos, kialvatlan gyerekek megváltozott viselkedési jegyeket mutatnak fel, mint például a szorongást vagy a feszült idegállapotot.

Ha értesülni szeretnél híreinkről, lépj be Facebook-oldalunkra!

Forrás: Külföld, Facebook
Fotó: Freepik