Így segítsünk gyermekünknek az elalvásban!

2023 Április 11. • Szerző: PMM

Minden kisgyerekes családban időnként visszatérő probléma, hogy a gyermek egyszerűen nem tud elaludni, így az egész család bioritmusát, és ezzel a nyugalmát is felborítja. Miután kizártuk, hogy a gyerek nem félelmében nem alszik el, és nem is valamilyen betegség áll a háttérben, akkor jó pár trükköt kipróbálhatunk, amire eddig esetleg még nem került sor.

Azzal kell kezdenünk, hogy a kisgyereknek az alvásról való gondolkodása a helyén kell, hogy legyen; tehát ne azt érezze, hogy mi ezzel izolálni, netán büntetni akarjuk őt, hanem magyarázzuk el neki időről-időre, hogy a pihentető alvás valami olyan pozitív dolog, amire szükségünk van. Nézzük, mire kell még gondolnunk a gyermek alvása kapcsán.

1. Elegendő mozgás napközben

Az a gyerek fog tudni könnyen elaludni este, aki napközben kimozogta magát. Ha a gyerek nem elég fáradt este, akkor gyanítható, hogy nem mozgott eleget a szabad levegőn. Ahogy nagyanyáink mondták, két dolgot nem lehet megtenni: álmos gyereket ébren tartani és nem álmos gyereket elaltatni.

2. Kerüljük a "felpörgést"!

Lefekvéshez közeledve kerüljük azokat az aktivitásokat, amik túlságosan is felélénkítik a gyerekeket. A tévénézés vagy az okostelefonozás is ilyen, mert monitornézés közben annyi inger éri a kisgyereket, amit nem biztos, hogy fel tud egyszerre dolgozni. Ám, ha már megengedjük neki az esti mese nézését, akkor azt tanácsos a fürdés előttre időzíteni; ahogy Dr. Zulley alváskutató mondja: "Nyugalom előtt szükség van nyugalomra".

3. Az alvás ne kényszer legyen

A negyedik életévtől általában a gyerekek már nem igénylik az ebéd utáni alvást. Ha úgy érzékeljük, hogy a gyereknek már nincs igénye a napközbeni alvásra, akkor ne kényszerítsük rá, mert a kényszer szintén csak negatív képet alakít ki az alvásról magában, arról nem beszélve, hogy az esti lefekvésnél még nem lesz kellően fáradt az elcsendesüléshez. Az, hogy mennyi alvásigénye van a gyerekeknek, és hogyan tudjuk megállapítani, hogy a gyerek eleget alszik-e, ebben a cikkben adunk választ.

4. Megfelelő időben tegyük le a gyereket aludni!

Bármilyen meglepő, nem minden gyereknek ugyanakkor "kell" lefeküdnie, aludni. Bár minden gyerek igénye egyedi, és semmi sincs kőbe vésve, ajánljuk az alábbi összefoglaló táblázatot tanulmányozni, mintegy igazodási pontként. Emellett ne feledjük, hogy annál a gyereknél, aki nem került időben ágyba, fennáll a lehetősége a "túlfáradásnak". Ha a kisgyerek átesik a holtponton, akkor már nehezebben alszik el, és kevésbé fogja tudni kipihenni magát.

5. Esti rituálé

Az alvást egy jó "rituálénak" kell megelőznie, ami családonként eltérő lehet - a lényege, hogy lehetőleg minden alkalommal ugyanabban a sorrendben történjenek az esti ágyba készülődés eseményei. Az esti rituálét minél hamarabb, de legkésőbb 6 hónapos korig alakítsuk ki, mert egy strukturált napirend az, ami az egészséges bioritmust kialakítja, ezáltal a baba fejlődését segíti. Egy jó esti rituáléval a kisgyereknek elegendő ideje marad az alvásra való felkészülésre, érzi, hogy közeledik a lefekvés, és könnyebben nyugalmi állapotba kerül.

6. Olvassunk mesét!

Fürdés után - lecsendesítésképpen - jöhet az összebújós esti mesélés. Édesanya nyugtató hangja és közelsége segíti a feszültségoldást, a lelassulást.

7. Alváshoz használt szófordulatok

Legyenek olyan kreált csitító szavaink, szófordulataink, amiket csak az alvás előtt használunk. Például ilyen, amikor susogunk. "Ssss, jó éjszakát kismadaram!" Ezeket a varázsszavakat, mondatokat csak az altatáshoz használjuk - ezzel is arra kondicionáljuk a babát, kisgyereket, hogy ezeket meghallva a relaxációhoz szükséges agyhullámokat hívják elő.

8. Altató zene

A félhomály mellett használjuk ugyanazt a kellemes meditatív, lassú zenét minden este. Fehérzajként ható természet hangjai, mint például a tengerzúgás, szintén sokat segíthetnek.

9. Mesemeditáció

Nagyobb gyerekekkel már próbálkozhatunk vezetett mesemeditációkkal, amelyek a fejük búbjától a lábujjukig segíti őket az ellazulásban. Különböző mesemeditációs technikákat ajánlunk ebben a cikkünkben.

10. Félhomály

A gyerekek nem szeretnek teljes sötétségben zárt ajtók mögött aludni. Zárjunk ki minden olyan okot, ami félelemben tarthatja őket. Kapcsoljunk éjjeli lámpát, hagyjuk nyitva a gyerekszoba ajtót, hogy a kisgyerek biztonságban érezhesse magát. És ha már eljött az ideje, akkor alakítsunk ki számára olyan fekhelyet, ahonnan saját maga is el tud mozdulni, ha arra igénye van.

Fotó: freepik.com