Ennyivel kevesebbet alszanak az anyukák a baba első életévében, mint később

2018 November 06.

A baba első születésnapjáig az anyukák drámaian kevesebbet alszanak, mint mások.

Az újdonsült szülők közel két órával alszanak kevesebbet a baba megszületését követő első 5 hónapban - igazolta egy friss tanulmány. Ezt követően egy picit javul a helyzet, mert a baba 6-12 hónapos kora között már csak 1 órával kevesebbet alszanak éjszakánként, mint mások.
Kelly Sullivan, Georgia Southern University kutatója a gyermekes és a gyermektelen nők alvási szokásait hasonlította össze.

Ha egy gyors összeadást végzünk, akkor hamar kiszámolhatjuk, hogy a baba első életévében átlagosan 22 nappal alszunk kevesebbet, mint később.

Sullivan szerint a krónikus alváshiány balesetekhez, koncentrálási problémákhoz, általános teljesítményromláshoz, sőt, elhízáshoz is vezethet.A vizsgálatban több mint 5 811 felnőtt vett részt, ahol többek között azt is megállapították, hogy a férfiak alvási szokásai nem módosulnak olyan nagy mértékben, mint a nőké.

A baba 1 éves koráig 5 órákat alszunk éjszakánként

Egy korábbi brit felmérés szerint a friss szülők az előző felmérésben mértnél még kevesebbet alszanak: az újdonsült anyukák 44 nap alvás deficitet mutatnak a baba első életévében, és az éjszakánkénti alvással töltött idő csak egy kicsivel több mint 5 óra.

Fotó: Freepik
Forrás: Motherly, Der Standard, Pediatrics