Ízletes húsgombócos káposztaléleves

• Szerző: Horváthné Csáki Katalin

A káposztalé egészséges és vitaminban gazdag, ráadásul ízletes leves készíthető belőle. Ez a különleges és zamatos leves Erdélyben gyakran kerül az asztalra, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 5 fő részére:

  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 szál gyökér,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • ½ karalábé,
  • ¼ fej édeskáposzta,
  • 20 dkg zöldbab,
  • ½ csomag szárított zöldségzöld (vagy fél csokor élő zöldségzöld),
  • 2 db babérlevél,
  • 1 tk. bors,
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 csapott ek. ételízesítő,
  • 1 marhahúsleveskocka,
  • 250 ml paradicsomlé,
  • ½ l – 1 l savanyúkáposztalé.

Rántáshoz: ½ dl olaj, 2 ek. liszt, 1 csapott ek. őrölt paprika.

Húsgombóchoz: 25 dkg sertés darálthús, 1 tojás, 3 ek. rizs, só, bors, 1 tk. őrölt paprika, 1 ek. szárított zöldségzöld, ½ fej vöröshagyma.

Elkészítés:

Feltesszük a tűzhelyre a lábasunkat, amelybe 3 liter vizet öntünk. Beletesszük a 2 babérlevelet és a marhahúsleveskockát, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és gyökeret és az apró kockára vágott vöröshagymát, valamint a karalábét, és a felaprított zöldségzöldet. Hozzáadjuk a dió nagyságú húsgombócokat, sózzuk, borsozzuk. Mikor már a húsgombóc megfőtt, akkor beletesszük a zöldbabot és a káposztát, valamint az egy csapott ek. ételízesítőt. A rántással berántjuk a levesünket és hozzáöntjük a paradicsomlevet és a káposztalevet, majd kb. 15 percig főzzük. A lábasba a főzés folyamán a vizet folyamatosan pótoljuk, hogy a levünk kellő mennyiségben meglegyen. A káposztalé mennyisége függ a savanyúságától és az ízlésünktől.