Így lesz tökéletes a húsvéti sonka!
• Szerző: PMM
A húsvéti menü igen sokszínű, az egyik legfontosabb eleme a sonka. Ha sikerül jól elkészíteni, akkor már nagy baj nem lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítenek, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény.
Annak érdekében, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes minőségi sonkát választani, például parasztsonkát. A gyorspácolt változatokat nem javasoljuk. Ha tökéletes húsvéti sonkát szeretnél, akkor jól figyelj, mert eláruljuk, hogy mi mire esküszünk.
- Annak érdekében, hogy szépen lehessen szeletelni, a fogyasztás előtt egy nappal meg kell főzni.
- Főzés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni annyi vízbe, ami épp ellepi, hogy a felesleges só távozni tudjon a nyers, füstölt sonkából. Áztatás előtt a bőrt érdemes bevagdalni.
- A zsíros réteget nem szabad leszedni a sonkáról, mivel ez óvja meg a kiszáradástól.
- A főzéshez akkora fazekat érdemes választani, amelyben teljesen ellepi a víz.
- Hideg vízben kell feltenni főni, amelyet célszerű babérlevéllel, fokhagymával, hagymával, zellerlevéllel és szemes borssal ízesíteni.
- Kis lángon, fedő nélkül annyi órán át kell főzni, ahány kilós a sonka. Amennyiben szükséges, az elfőtt vizet pótolni kell. Akkor kész, ha a beleszúrt villa vagy hústű könnyen kicsúszik belőle.
- Hagyni kell a saját levében kihűlni. A főzőlé tovább használható, érdemes benne megfőzni a kemény tojásokat, sokkal finomabbak lesznek.
Fotó: freepik.com