Megmaradt a húsvéti sonka? Mutatjuk, hogy mi legyen belőle! 

• Szerző: Horváthné Csáki Katalin

Több húsvéti sonka került az ünnepi asztalra, mint amennyit meg tudott enni a család? Mutatunk néhány maradékmentő receptet!

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt sonka,
  • ½ szál füstölt kolbász,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 200 ml főzőtejszín,
  • 4 dl tej,
  • 1,5 l víz,
  • 1 db leveskocka,
  • só,
  • bors,
  • szárított petrezselyemzöld,
  • személyenként 1 db kemény főtt tojás.

Elkészítés:
A sonkát, a vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. A leveses lábasunkba 1,5 l vizet engedünk és felöntjük a 4 dl tejjel. Beletesszük a sonkát, a kolbászt, a hagymákat, a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Kb. fél óra főzés után belekeverjük a tejszínt is és felforraljuk. A keményre főtt tojásokat kockára vágjuk és a tányérok aljára tesszük majd a levest rámerjük.

Húsvéti sonkás felfújt

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt sonka,
  • 4 db zsemle,
  • 1 dl tej,
  • 6 db tojás,
  • 1 db kápia paprika,
  • 120 g spenót,
  • só,
  • bors.

Elkészítés:
A zsemléket kockázzuk fel és pirítsuk meg. Ha lehűlt, tegyük egy tálba és locsoljuk rá a tejet. A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat tegyük a tejes zsemlére majd a tojások felvert habját is tegyük a masszához. Keverjük bele a felkockázott sonkát, a kápia paprika kockákat, a spenótot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól keverjük össze, majd kivajazott hőálló tálba vagy teflon tepsibe simítsuk bele. A 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük, majd vegyük vissza a hőfokot 170 fokra és süssük aranybarnára. Melegen vagy hidegen, zöld salátával tálaljuk.

Fotó: pixabay.com