A puha, foszlós, húsvéti kalács elkészítése lépésről lépésre

• Szerző: PMM

A húsvéti kalács elkészítése nem nehéz feladat. Lépésről lépésre mutatjuk meg a tökéletes receptet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 7 dkg vaj,
  • 2,5 dl tej,
  • 25 g friss élesztő,
  • 3 db tojás,
  • 1 mk só,
  • 1 mk cukor.

Elkészítés:

Az első lépés az élesztő előkészítése. Ehhez a langyos tejbe keverjük a cukrot, majd pedig belemorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 percet pihentetjük, hogy legyen ideje felfutni.

Második lépésként a finomlisztet egy mély tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a sót, két egész tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezt követően addig dagasztjuk a kalácstésztát, amíg szép sima és lágy lesz, majd pedig letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük körülbelül 45-50 perc alatt. Ha a dagasztás során túl lágynak tűnik a tészta, adható hozzá még egy kevés liszt.

A megkelt tésztát három vagy hat egyforma részre osztjuk attól függően, hogy hármas vagy hatos fonással szeretnénk elkészíteni. A hatos fonás technikája YouTube-videókról elleshető. 

A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy felvert tojással lekenjük. Ezt követően 25-30 percen át pihentetjük, majd ismét lekenjük a felvert tojással, és 30-35 perc alatt 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben készre sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e. Végül rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

A kép illusztráció: pixabay.com