Szűrhető lesz a terhességi toxémia, de most is a megelőzés a legjobb fegyver ellene!

• Szerző: PMM

A preeclampszia egy olyan betegség, amiről az emberek elég keveset tudnak, holott sajnos világszerte ez a második leggyakoribb gyermekágyi halálok. A betegség kialakulásának okai sajnos ismeretlenek, ám egy friss vérteszt lehetővé teszi szűrését. Hatékonyan fellépni ellene azonban továbbra is csak a megelőzéssel lehet!

Szűrhető lesz a terhességi toxémia, de most is a megelőzés a legjobb fegyver ellene!A témakörben dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Szűrés

Még 2023 júliusában publikálták a Journal of Lipid Research folyóiratban a Virginia Egyetem kutatói, hogy egy olyan vértesztet fejlesztettek, mellyel képesek kimutatni a terhesség kezdeti szakaszában a preeklampszia kockázatát. Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül szűrővizsgálatok formájában is elérhető lesz a vérteszt.
Szükség is van rá, hiszen a terhességi toxémia néven is ismert betegség világszerte a második leggyakoribb gyermekágyi halálok, évente mintegy 70 000 nő életét követeli és ennél is több esetben szenvednek a betegek a szövődményeitől.

Preeklampszia

A betegség tünetei közt szerepel a vérnyomás megemelkedése, illetve a fehérje szintjének emelkedése a vizeletben. Sajnos a kezdeti szakaszában a betegek még csak rosszul sem érzik magukat, vagyis felismerése kifejezetten nehéz.
A preeklampszia a terhesség első trimeszterében jelentkezik, következményei pedig súlyosak lehetnek mind az édesanyára, mind a magzatra nézve. A szövődmények közt a méhlepény leválása, a véralvadási gondok, a szervi károsodás, stroke és a halál mellett a baba számára veszélyes képletek is jelentkeznek. Ezek az alacsony születési súly, a koraszülés illetve a halál.
A betegség sajnos hosszabb távon is képes szövődményeket létrehozni, melyek a szív és érrendszert érintik. A későbbiek folyamán ezt a rendszert érintő gondok kockázatát is jelentős mértékben képes emelni a preeklampszia.

Kezelése

Jelenleg sajnos a kezelés csak a méhlepény eltávolításával oldható meg, ami azt jelenti, hogy a terhességet meg kell szakítani, a szülést be kell indítani, amire jellemzően a 37-38. Hét környékén kerülhet sor. 
Emellett a preeklampszia felfedezése esetén a szakorvos aszpirinnel kezeli a beteget, ez azonban sajnos az esetek csak mintegy felében hatékony. A legjobb megoldás a megelőzés, ami kiemelten fontos, ha a kismama a kockázati tényezők közül egyet vagy többet is magáénak tudhat – mondja dr. Angyal Géza a ratktunde.hu-nak. Ezek pedig az első terhesség, az IVF (mesterséges megtermékenyítés) kezelés, a 18-40 éves életkor, illetve a túlsúly.

Megelőzés

A megelőzés egyik hatékony módja, ha a szervezet normál működését biztosítani tudjuk, ennek kulcsa a normál tápanyagellátottság, melynek elérése nem is olyan egyszerű. Feltétlenül szükséges hozzá a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott életmód, ám sokszor ez is kevés.
Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, míg a környezeti ártalmak romboló hatásai sajnos egyre csak emelkednek, így nem csoda, ha a mikrotápanyagok pótlását - különösképpen a terhes nők esetében - már a WHO is javasolja. Azonban a pótlás mikéntje nagyon nem mindegy, hiszen a bevitt anyagok hasznosulása ebben az esetben központi kérdés!

A tápanyagpótlás remek eszköze lehet egy várandósvitamin - nem véletlen, hogy mára a szakemberek zöme is javasolja a készítmény szedését -, az azonban nem mindegy, melyik mellett döntünk. A legtöbb vitaminkészítményben ugyanis az anyagok szervetlen formában vannak jelen, így hasznosulásuk is siralmasan alacsony. Érdemes olyan étrendkiegészítőt keresni, melyben az anyagok szerves, biológiailag aktív formában vannak jelen, így azok hasznosulása is akár 80%-kal jobb lehet! Emellett keressük komplex, sok összetevős készítményt, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan azt a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium, vagy éppen a vas és a C-vitamin esetében is láthatjuk.


Mindenképpen tisztázni kell, hogy a terhesség három trimeszterre, három eltérő igényű fejlődési szakaszra tagolódik. Ez azt is jelenti, hogy egyetlen tabletta nem lesz képes a tápanyagpótlás ideális megvalósítására az egész várandósság alatt. Az első trimeszter és a felkészülési szakasz tápanyagigényei ugyanis nem azonosak a második trimeszter igényeivel, és mindezek eltérnek a harmadik trimeszter és a szoptatás egységének időszakától, vagyis olyan készítményt kell keresni, melyt ezt a tagoltságok képes megfelelően kiszolgálni!

Forrás: ratkotunde.hu
A kép forrása: Freepik.com