A sok kávé a férfiak termékenységének is komolyan árthat!

• Szerző: PMM

Sok az ellentétes információ arról, hogy az alkohol és a koffein ártanak-e a férfiak termékenységének, vagy sem. Kutatások sora foglalkozik a kérdéssel és érdekes, de sem a koffein, sem az alkohol nem okoz sem mennyiségi, sem alaki, sem mozgásbeli eltérést a spermiumok esetében, ennek ellenére képesek rontani a termékenységet. Miért lehetséges ez?

A sok kávé a férfiak termékenységének is komolyan árthat!

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember van a segítségünkre.

Iszunk vagy nem iszunk?

A kávé - pontosabban a koffein, mely a teában is nagyobb mennyiségben van jelen – sokak számára a reggel elengedhetetlen kelléke, akár hétköznapokon, akár hétvégente, akár szabadság idején. Az alkohol egy kicsit más kérdés, de az eseti alkoholfogyasztás azért nagyátlagban előfordul a férfiak körében, a rendszeres, gyakori vagy túlzó szerencsére ritkábban.

Tudjuk, hogy a kismamák számára sem az alkohol, sem a koffein nem baráti anyag, árthat a magzatnak, és sokszor olvashatjuk, hogy a férfiak termékenységére sincsenek jó hatással. Ez igaz, hiszen a tanulmányokban igazolták ezt a hatást, ugyanakkor az is igaz, hogy a spermiumszámban, a  morphológiában vagy a mozgékonyságban nem jelentkezik különbség.

A problémás részlet ebben az esetben a spermiumok minősége, mely sokszor kevesebb hangsúlyt kap, mint a mennyiségi kérdés, holott legalább annyira fontos. A minőségi romlás ugyanis hatással van a sikeres fogantatás létrejöttére is - jelentősen visszavetheti azt -, de sajnos az is gyakori, hogy a fogantatás létrejön egy rosszabb minőségű spermiummal is, ilyenkor azonban jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Akkor semmi kávé? Semmi alkohol?

A sikeres családalapítás érdekében nagyon sok nő hajlandó szinte bármiről lemondani, a férfiak azonban kevésbé szívesen változtatnak a bevett szokásaikon. A jó hír, hogy nem kell teljesen elhagyni ezeket az élvezeti eszközöket, de ésszerű keretek közt kell őket fogyasztani.

A termékenység fokozása érdekében, a spermiumok minőségének normál szinten tartásához - illetve tulajdonképpen az erőnlét, az immunrendszer egészséges működése, és bármilyen szervrendszer megfelelő működésének érdekében - a megfelelő tápanyagbevitelre kell figyelni. Ez alapesetben a kiegyensúlyozott táplálkozást jelenti, valamint a rendszeres mozgást.

Sajnos azonban napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, míg a minket érő környezeti romboló hatások aránya ugrásszerűen nő, így nagyon sok esetben csak étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagmennyiséget nem lehet – ennek következtében pedig hiányállapotok, azok miatt betegségek, illetve például termékenység csökkenés jelentkezik.

Pótlás!

A tápanyagok megfelelő pótlásában segítségünkre lehet egy jó férfivitamin. Jó, vagyis szerves kötésben tartalmazza a bevitt anyagokat, hiszen azok hasznosulása így 80%-kal is javul, illetve komplex, hogy a lehető legtöbb vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal segíthesse a testet – nem utolsó sorban pedig az anyagok egymás hasznosulását is elősegítik!

Forrás: ratkotunde.hu
A kép forrása: Freepik.com