Apává válni 50 felett? Vannak veszélyei, de odafigyeléssel nem lehetetlen!

• Szerző: PMM

A magasabb életkor, a tanulmányok, a karrier és még sok más tényező eredményezi azt, hogy napjainkban a házasság és a gyerekvállalás is későbbre tolódik. Ez azt is jelenti, hogy egyre több férfi válik apává, vagy vállal újabb gyermeket 50 éves kora körül. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalnak ezzel a babára nézve?

Apává válni 50 felett? Vannak veszélyei, de odafigyeléssel nem lehetetlen!

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A kor

Az ember életkora a test működésének szempontjából egy meghatározó tényező. Egyes funkciók nem indulnak el a születéssel, míg mások nem tartanak ki a magas életkorokig. A termékenységgel kapcsolatosan tudjuk, hogy a legideálisabb időszak a férfiak életében a 20-30 éves kor, 35 év felett már hanyatlani kezd a termékenység, 40 körül ez már drasztikusan is megmutatkozhat.

Arra a kérdésre azonban, hogy 50 éves kor körül szabad-e még gyermeket vállalnia egy férfinek nem lehet egyértelmű választ adni. Abban egyetértenek a tudósok, hogy a kor előrehaladtával növekszik a vetélés, a koraszülés és persze a genetikai gondok kialakulásának esélye is, de ez igen sok tényezőtől függ, a férfiak esetében is!

A férfi és a koraszülés kapcsolata

Az édesapa szerepe messze nem csak annyi, hogy létrehozza az anyával a magzatot, ennél sokkal-sokkal összetettebb, hiszen a gyermeke életének meghatározó alakja. De még a saját életvitele is hatással van a magzatára, hiszen a megtermékenyítés pillanatában a részt vevő spermium minősége ezen is nagyban múlik. Érthetőbben: a spermium minőségi problémái bizony kódolhatják a vetélést, a koraszülést és persze a genetikai gondok kialakulását is.

Innen jól látszik, hogy abban az esetben, ha egy férfinak a spermiumszáma, illetve a spermiumok minősége is normális tartományban mozog, akkor 50 évesen is jó eséllyel bővülhet a család egy egészséges babával. A tanulmányok ugyanis nem mutatnak ki egyértelmű összefüggést a kor és a problémás terhességek között az apa szempontjából.

Igen, vagy nem?

De ha a tanulmányok nem egyértelműek, akkor miért tekintünk a korra mégis rizikófaktorként? A válasz éppen a test összetettségében keresendő. A korral egyre több romboló környezeti hatás ér minket, egyre kevésbé tudunk megfelelően étkezni és rendszeresen mozogni, magasabb a stressz-szint és még sorolhatnánk. Ha éppen az aktuális időpontban ez nem is igaz, akkor is tény, hogy egy 50 éves férfinak több stresszben volt már része, mint egy 20 évesnek. A stressz és a fent említett tényezők pedig sokszor hagynak maradandó nyomot a testen.

Ezen maradandó nyomok lehetnek a merevedési zavarok, szívproblémák, mozgásszervi panaszok és igen, a termékenységi gondok. Ez utóbbiakról sokszor a férfi még csak nem is tud – mondja Ratkó Tünde. A termékenység normál szinten tartásához ugyanis a spermiumok mennyisége és azok minősége szolgáltat alapot, ezeknek problémája azonban csak orvosi vizsgálattal mutatható ki, vagyis a mindennapokban a legtöbbször nem vesszük észre a meddőségi gondok jelenlétét.

Hogy miért lehet akkor teljesen egészséges gyermeke egy 50-es férfinak is? Természetesen az esélyek romlása nem jelenti a biztos kudarcot, de nagyon sok múlik az adott ember életmódján! A rendszeres mozgás és a tápanyagok ideális bejuttatása ugyanis szinten tudja tartani a test funkcióit. Persze a megfelelő életmód fenntartása nem olyan könnyű.

Spermiumtermelés

Nem csak a stresszel, vagy éppen a szmoggal van a baj. A tápanyagok bevitele sem olyan könnyű napjainkban, mert bár a fejlett nyugati civilizációkban élelmiszerbőség van, az élelmiszerek tápanyagtartalma sajnos messze elmarad az 50 évvel ezelőttihez képest. Ennek megfelelően a test funkcionalitása is sokszor sérül, annak helyreállítása, sőt, sokszor megtartása okán is érdemes tápanyagpótlást végezni. Nem kell nagy dologra gondolni, elég, ha hatékony vitaminkészítményt szed a férfi.

Na persze itt is van fekete leves, hiszen nem minden készítmény hatékony. A tápanyagokat - vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat – ugyanis nem elég csak bevinni, azoknak hasznosulni is kell. Ez pedig a legtöbb készítmény esetében siralmasan alacsony százalékban történik csak meg.

Ennek oka, hogy a természetben az anyagok csak nagyon ritkán vannak jelen önmagukban, vagyis, ha csak egy-egy tápanyagot tartalmazó készítményt szedünk, annak a hasznosulása nem lesz olyan jó, hiszen nincsenek jelen a segédanyagok. Például a vas hasznosulását nagy mértékben segíti elő a C-vitamin, a cink hasznosulására pedig a réz gyakorol ilyen hatást, és így tovább. Vagyis a készítmények közül érdemes a komplex, sok összetevőset választani.

A hasznosulás szempontjából kiemelt jelentősége van a kémiai kötéseknek. A vitaminkészítmények szintetikusan előállított anyagok, jellemzően szervetlen kötésben tartalmazzák a tápanyagokat. Ezekkel a kötésekkel könnyebb dolgozni az előállítás során, de hasznosulásuk nem jó, hiszen a szervezetnek egy sor átalakítást kell végezni rajtuk, mire fel tudja azokat használni. Ez idő és energiaigényes, ami nem szerencsés, ráadásul a vége az, hogy a bevitt anyagok nagyrészét a szervezet kiválasztja és kiüríti. Olyan készítményt érdemes keresni, mely szerves kötési formákban tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. A praktikusan -citrát és -glükonát (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) kötési formákkal ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul, vagyis sokkal hatékonyabb segítséget jelentenek a szervezetnek!

A harmadik szempont, amire érdemes figyelni, hogy a kiválasztott készítmény kifejezetten férfiak számára legyen összeállítva. A férfiak és a nők tápanyagigénye ugyanis nem teljesen azonos, sok ponton eltér, így az adott nemre optimalizált készítmény nagyobb hatékonysággal segítheti a testet.

Forrás: ratkotunde.hu
Kép forrása: Freepik.com