A terhesség nem zárja ki a szexet, de érdemes figyelni néhány dologra!

• Szerző: PMM

A terhesség egy jelentős változás a nők életében, ami természetesen az egész családot érinti. Sajnos sokan a félelem miatt komoly problémákat élnek meg a párkapcsolatukban is, mivel a várandósság örömteli tudatosodása után a szexet tiltólistára teszik. Ez azonban felesleges, néhány egyszerű szabállyal a szex tökéletesen biztonságos és egy kicsit sem káros a várandósság alatt sem!

A terhesség nem zárja ki a szexet, de érdemes figyelni néhány dologra!
A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mikor lehet?

A kérdés nagyon sok nőt foglalkoztat, hiszen félnek, hogy valami bajt okoznak, kárt tesznek a babájukban. Tisztázni kell azonban, hogy a szex a párkapcsolat természetes része, hozzá tartozik a mindennapokhoz, erősíti a kapcsolatot a párok között és számos élettani előnye is van. Ennek megfelelően a természet is úgy alakította ki a várandósságot, hogy alapesetben a szex teljesen biztonságos legyen ebben az időszakban is.
A babát maga a tevékenység egyáltalán nem érinti. Egyrészt egy zárt méhszáj, magzatburok és víz is védi, másrészt a mozgás még el is ringatja, vagyis addig a pillanatig, míg az orvos mást nem javasol, a szex tökéletesen biztonságos ilyenkor is.

Mikor ne?

Természetesen abban az esetben, ha a szakorvos indokoltnak látja, figyelmeztetni fogja a kismamát a testiség hanyagolására. Ez nem minden esetben érinti magát az orgazmust, inkább csak a  folyamatot, de erre érdemes rákérdezni. Szégyenlősködni nem kell, az orvos számára ez a kérdés messze nem lesz újdonság.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a várandósság alatt a szex is nagyobb odafigyelést igényel. Természetes, hogy durvulni nem szabad, illetve azokat a pózokat is érdemes kerülni, melyek nagyon mély behatolást tesznek lehetővé - ezzel ugyanis a méhnyak esetleges sérülését kockáztatnánk, mely önmagában sem egy jó dolog, várandósság alatt azonban veszélyes is lehet.

Fertőzések

Igen, a szex fertőzések kockázatával is együtt jár, még akkor is, ha stabil párkapcsolatról van szó. Ezek nem feltétlen veszélyes kórok, vagyis várandósság nélkül nagy eséllyel észre sem vennénk őket, vagy könnyen kezelhetőek lennének. A terhesség során azonban az immunrendszer csak félgőzzel üzemel, hiszen a baba csak félig azonos genetikailag az anyukával, ennek megfelelően egy teljes kapacitással üzemelő immunrendszer könnyen idegennek érzékelhetné és igyekezne elpusztítani.
A baba védelmében csökkent működést mutató immunrendszer azonban a nemi fertőzések valószínűségét is jelentősen megemeli – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ez pedig komoly gond, hiszen a vetélések egy jelentős hányadárét, mintegy 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, de generálhatnak koraszülést, sőt, rossz esetben érinthetik a babát is.

Két lépcsős védelem

Azon túl, hogy betartjuk az alapszabályokat a várandósság során a szexszel kapcsolatosan, mindenképpen érdemes támogatni az immunrendszert a megfelelő tápanyagokkal. Ezzel nem csak a fertőzésveszélyt lehet jelentősen csökkenteni, de a nyugodt, problémamentes babavárás is megoldható - nem véletlen, hogy ma már a szakemberek zöme is javasol várandósvitamint, illetve a WHO is javasolja a várandósok tápanyagpótlását.
Ennek jó eszköze lehet egy várandósvitamin, de ehhez nem csak képesnek kell lennie kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, hanem jó hasznosulási mutatókkal is kell, hogy rendelkezzen. Előbbi, vagyis az igényrendszer megfelelő kiszolgálása a trimesztereknek megfelelő tagoltsággal biztosítható, utóbbihoz pedig a komplexitás és a szerves kémiai kötések vezetnek. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását - ezért jó a komplex, sok összetevős készítmény -, míg a szerves kötések, melyek praktikusan -citrátok és -glükonátok, a hasznosulás mértékét akár 80%-kal is megemelik!
Azonban a védelemnek még nincsen itt vége. A várandósság alatt még tartós kapcsolatban is érdemes óvszert használni (nem tartós kapcsolatok esetében pedig szinte kötelező). Ez nem a bizalom hiánya miatt kell, hanem mert az óvszer és a tápanyagok segítségével a fertőzések kialakulásának esélye minimalizálható!


Forrás: ratkotunde.hu
A kép forrása: Freepik.com