Hatékony és korszerű hallásterápia autista, ADHD-s, diszes, idegrendszerileg éretlen gyerekeknek: Audio-pszicho-phonológia (APP)

2019 Augusztus 10. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Audio-pszicho-phonológia (APP): új és hatékony terápia Magyarországon autista, ADHD-s, diszes, idegrendszerileg éretlen gyerekeknek, valamint depressziós, burn out-tüneteit produkáló, pszichés zavarokkal élő, agyi eseményen átesett felnőtteknek. Az audio-pszicho-phonológia (APP) tréninget a 20 éves tapasztalattal rendelkező, külföldi szakember végzi.

Az Audio-pszicho-phonológia (APP) a Tomatis hallásterápia egy továbbfejlesztett és korszerűsített változata, amely speciálisan módosított zene és különböző hangok segítségével stimulálja az agyat.

Az auditív stimuláció ugyanis képes fejleszteni és javítani az agyi észlelési képességeket. A kiélezett hallás pozitívan és hosszú távon hat a vegetatív idegrendszerre, és ezzel képes a kisgyerek viselkedését, tanulási képességeit, koncentrációját, önszabályozó képességét jó irányba befolyásolni.

Milyen gyerekeknek javasolt az APP hallásterápia?

 • diszkalkulia, diszgráfia, diszlexia
 • rossz helyesírás
 • központi auditív feldolgozási zavar
 • rövidült felvételi tartomány
 • figyelemhiány
 • koncentrációs problémák
 • tanulási nehézségek (a gyerek nem tudja kívülről megtanulni a szöveget)
 • beszédzavarok kapcsán: hangerő szabályozás, dadogás, artikuláció, monoton hang
 • kevés önkontroll
 • szenzoros feldolgozási zavarok
 • önbizalomhiány, félénkség
 • félelem, szorongás
 • autizmus
 • Asperger-szindróma
 • neurológiai tünetek
 • Down-szindróma és más genetikai zavarok
 • idegrendszeri éretlenség
 • motorikus fejlődési zavarok esetén.

A hallásterápia minden olyan más esetben is hasznos lehet, ahol a terhesség során nehezítettség állt fent, a szülés problémásan zajlott, ahol a baba és mama túl korán voltak kénytelenek leválni egymásról, a gyerekfejlődés kapcsán a motorikus képességek, a beszéd csak későn indult meg, illetve állandóan visszatérő és makacs fülgyulladás, felső légúti megbetegedések jellemezték a kisgyermekkort.

Hogyan zajlik az APP hallásterápia?

A 20-éves tapasztalattal rendelkező klinikai logopédus, Tabea Müller utazóterapeutaként rendszeresen látogat Budapestre - így az APP hallásterápia kényelmes körülmények között már a magyar családok számára is elérhetővé vált. A német terapeuta munkáját, illetve a magyar családokkal történő kommunikációt - szükség esetén - német-magyar tolmács segíti. A szakember a terápiát megelőzően, legelső lépésként audiometria felmérést végez, és minden gyerekre egyéni, a tüneteihez mért, speciális hallásprogramot ír ki. A budapesti tréning általában 6 napos, a kisgyerek naponta háromszor hallgat terápiás zenét. A három hallgatási blokkból álló terápiát hosszabb, kényelmes szünetek tagolják.

- A kisgyerek kényelmes fülhallgatón keresztül speciálisan módosított hangot vagy zenét hallgat folyamatosan, például Mozartot, Gregorian zenét vagy az édesanyja előzetesen felvett hangját. Az "anyahang" esetén például, ha bizonyos frekvenciatartományokat "levágunk", akkor azokat a kisgyerek úgy hallja, mint ahogyan azt az anyaméhben hallotta magzatként - magyarázza Tabea Müller -, ami a gyerek számára megnyugtatólag hat.

Mialatt a gyerek hallgatja a speciálisan módosított zenét, eközben a terapeuta magyar pedagógiai asszisztense játszik és foglalkozik a kisgyerekkel, hogy szórakozva teljen az idő - Az anyukák sokszor amiatt aggódnak, hogy a gyereknek a sok zenehallgatás megterhelő. Ez azonban ellenkezőképpen működik. A kisgyereket a kellemes, lágy zene, az édesanya hangja megnyugtatja. A kicsik azok, akik sokszor a terápia után is igénylik, hogy hadd hallgathassák tovább az itt hallott zenéket - mondja a szakember.

"A fiúnk a terápia hatására megérkezett közénk" - egy anyuka beszámolója

- Kisfiammal, a 9 éves Asperger-szindrómás Fülöppel 2019 júniusában vettünk részt először APP hallásterápián, Budapesten. Szinte elvárások nélkül érkeztünk a szakemberhez, és szembeötlő változásokat tapasztaltunk nem sokkal a terápiás hét után - meséli portálunknak Anikó, a 44 éves budapesti anyuka. - A fejlődési ugrást nem csak mi, hanem a környezete és a nagyszülei is észrevették. Kisfiam a hallásterápia után jóval összeszedettebben viselkedett, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb volt, úgy tűnt, mint akit "kivasaltak idegileg". Sokkal jobban jelen volt a hétköznapi eseményekben: feltűnt például, hogy a tévéműsort követi, nem csak figyeli, hanem érti is az ott elhangzottakat. Ez azért is volt érdekes számunkra, mert a fiúnk soha nem nézett tévét előtte, valószínűleg, mert nem is kötötte le őt semmilyen tévéműsor. Fülöppel a hallásterápia után - meglepő módon - könnyebben lehetett beszélgetni, adekvát válaszokat adott a kérdéseinkre, a sztereotip monológjai szépen lassan elmaradtak, és ami szintén újdonság volt, hogy belekérdezett a közöttünk folyó beszélgetésbe, ami eddig csak nagy ritkán fordult elő. Úgy mondhatnám, hogy "Fülöp megérkezett közénk". Tehát láthatóan és tapasztalhatóan jobban figyelte a beszélgetéseket maga körül. Nagy öröm volt ez számunkra, hiszen Fülöp az iskolában nagy nehézséggel küzd az olvasott szöveg - számára nehéz - értelmezhetősége miatt. Másodikos tanulóként már elolvassa ugyan a szöveget, de sajnos nem érti jól, hogy mit olvasott, és így nem érti a szöveg összefüggéseit, finom árnyalatait sem. Ezért is ért bennünket kellemes meglepetésként a terápia után két héttel, hogy teljesen egyedül töltötte ki az olvasónaplóját, azaz egyedül olvasta el a kérdéseket, egyedül értelmezte azokat, és önállóan adta meg rájuk az igencsak kreatív válaszokat. Mi ezt óriási sikernek könyveltük el, hiszen ilyet eddig előtte még nem tapasztaltunk - és mindezt úgy, hogy egy nehéz és túlterhelt tanévet tudtunk magunk mögött. A nyári szünet első hetére pedig még esélye sem volt kipihennie az év közbeni fáradalmakat - mondja Anikó.

Mi az APP hallásterápia módszere?

Az audio-pszicho-phonológia dr. Tomatis kutatásain és felismerésein alapszik, amit 3 tételben lehet röviden megfogalmazni:

1. A beszédhang csak olyan magas hangokat tartalmaz, amit a fül észlel.

2. Ha fül lehetőséget kap arra, hogy a már nem hallható vagy nem jól észlelhető frekvenciatartományokat újra helyesen halljon, akkor ezek azonnal és tudattalanul újra megjelennek a beszédhangban.

3. Egy bizonyos ideig újra és újra ismétlődő akusztikus inger a hallás végleges változásához vezet, amit a fonáció (hangképzés) változása követ.

- Az APP hallásterápiába folyamatosan beépítjük a legújabb neurológiai kutatások eredményeit, amelyeket a legkorszerűbb technikai alapokra helyezünk, hogy adott esetben a leggyorsabb és a leghatékonyabb eredményeket célozzuk meg - mondja Tabea Müller terapeuta. - A belső fül két rendszerből tevődik össze: a chochlea (csiga) és corticella reagálnak a hanghullámokra, amiket idegi impulzusokká alakítanak, valamint a vesztibuláris rendszer, ami nem más, mint az egyensúlyozó szervünk.

- A cochlea feladata a hangelemzés, amely a magasabb hangfrekvenciákat jobban képes érzékelni, mint a mélyeket. A magas hangfrekvenciák rengeteg impulzust váltanak ki, és felelősek például kreativitás, memória, gondolkodás és a tudatosság megfelelő működéséhez. Míg vesztibuláris rendszerünk irányítja a mozdulatainkat, az izmainkat.
Tehát ezen területek tudatos akusztikus ingerlése befolyásolni tudja a testet és az agyi tevékenységeket - magyarázza.

- A neuroplaszticitás az agy azon képessége, hogy az aktivitásra és a mentális tapasztalatra reagálva képes változni. Egy megfelelően és egyénileg beállított hallástréning, mint az APP is, nem csak az agy rövid távú stimulációját eredményezi, hanem az idegrendszer izmainak állandó átalakulásához, és ezáltal az egész idegrendszer fenntartható javulásához vezethet.

- A hangenergia a belső fülön keresztül elektromos mintázattá alakul. A hallás a legtöbb képességünk alapját képzi: kommunikáció, viselkedés, tanulás, mozgás. Befolyásolja az érzelmeinket, a testi-lelki jó érzetünket. Az APP hallástréning mind a vesztibuláris, mind a cochleáris rendszert serkenti, és szabályozó hatással van a neurovegetativ idegrendszerünkre - mondta el kérdésünkre Tabea Müller.

Érdeklődés, árak: info@zentrum-neurostimulation.de