Meglepő dolgot produkálnak a 7-13 hetes magzatok az anyaméhben - kutatás

2019 Október 04.

Evolúciós magyarázata lehet a legújabb tudományos felfedezésnek.

Kutatók evolúcióval magyarázható felfedezést tettek, miközben emberi magzatokat vizsgáltak: a magzati kézben egy időre kialakulnak, majd születés előtt többségében eltűnnek a gyíkokéra emlékeztető extra izmok. Nem lehet tudni, hogy az emberi szervezet miért építi fel, majd le ezeknek az extra izomstruktúráknak a többségét - idézi a BBC a Development című tudományos lapban megjelent legújabb tanulmányt.

Születési rendellenességekre világít rá az új felfedezés

Az extra izmokat a kutatók 7-13 hetes magzatokról készített 3D-s felvételeken fedezték fel. Amikor születés után is megmaradnak az ősi izmok, az néha a végtag deformitásával függ össze. Rui Diogo, a tanulmány vezetője, az amerikai Howard Egyetem kutatója szerint felfedezésük segíthet megérteni ezeket a születési rendellenességeket.

Evolúciós maradvány lehet a gyíkokéra emlékeztető extra izom

- A hüvelykujjunk felé sok izom vezet, ezért tudunk vele nagyon pontos mozdulatokat végezni, a többi ujjhoz vezető izmok közül azonban sokat elveszítettünk, mert az evolúció során már feleslegessé váltak - ismertette Rui Diogo.

A tudós szerint az ősi kézizmok időleges fennmaradása meglepőbb, mint más evolúciós maradványok: a vakbélnyúlvány, a bölcsességfogak vagy a farok csont megléte. - Mintegy 250 millió éve veszítettük el ezeket az izmokat. Egyetlen kifejlett emlős, patkány vagy kutya sem rendelkezik velük - mondta Diogo.

EZ IS ÉRDEKELHET: ILYEN VOLT A SZÜLÉS KÉT MILLIÓ ÉVVEL EZELŐTT »»

Mi mindenünk "hiányozhat" még?

A tanulmány nagy pontossággal rávilágít arra, hogy az evolúció során mikor tűntek fel vagy vesztek el egyes struktúrák. Felveti azt a kérdést, hogy mi mindenünk hiányozhat még, mi mindent találhatunk, ha részleteiben, fejlődésében vizsgáljuk meg a teljes emberi szervezetet, illetve mi az oka, hogy eltűnnek, majd újra kialakulnak egyes struktúrák.

Fotó csak illusztráció, forrás: YouTube
Eredeti felvételek a tudományos kutatásról a BBC oldalán megtekinthetők.