Beigazolódott egy korábbi elmélet az autizmus kialakulásáról!

2019 Augusztus 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kiderült, hogy a genetikai háttér mellett mi befolyásolja még döntően az autizmus spektrumzavar kialakulását.

A Cambridge-i Egyetem dán kutatókkal közösen kiderítette, hogy a genetika mellett még mi az, ami döntően beleszól az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásába.

A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint a magzatfejlődés alatt a magzatot ért szteroid nemi hormonok felelősek az autizmus kialakulásáért.

Miért érint több fiút az autizmus, mint lányt?

Még 2015-ben négy prenatális szteroidhormon mennyiségét vizsgáltak magzatvízből, és kimutatták, hogy magasabb volt az arányuk azoknál a terhességeknél, amelyekből autista fiúgyermek született. Ezek az úgynevezett androgének (a férfi jellemvonások kifejlődéséért felelős, és azokat stimuláló szabályzók - a szerk.) nagyobb mennyiségben vannak jelen a fiú magzatokban, mint a lányokban - ez lehet az oka annak, hogy a fiúk között jelentősen több az autista, mint a lányok között.

A magas ösztrogénszint a magzatvízben

Ugyanez a kutatócsoport most az ösztrogén nevű szteroid nemi hormon szűrését végezte el. A magzatvíz ösztrogén szintje sokkal magasabb volt azoknál az anyáknál, akik autista gyereket szültek, mint azoknál, akik neurotipikusokat. A magas ösztrogénszint még pontosabban jósolta meg az autizmus kialakulását, mint a korábban vizsgált magas androgén hormonszint.

A magzatvízben található hormonok jelenléte sokat számít az ASD kialakulásánál

A tudósok szerint azért fontos a felfedezés, mert így sikerült megállapítani az autizmus spektrumzavar kialakulásának másik fontos okát: a feltevés szerint az első számú tényező a genetika, és emellett a magzatvízben található hormonok mennyisége és aránya is sokat számíthat. Valószínűleg ezek a hormonok lépnek kölcsönhatásba a hajlamosító génekkel.

A kutatás tovább folytatódik, a tudósok arra keresik a válaszokat, hogy honnan származnak ezek a hormonok: az anyától, a magzattól vagy a méhlepényből.

Fotó: Freepik