Házimunka bölcsődés, óvodás és kisiskolás gyerekeknek – Milyen házi munkákat bízzunk először a gyerekre? Mikor mit kell tudnia?

2019 Szeptember 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mikortól segítsen be a gyerek a házimunkába? Milyen apró feladatokkal kezdjünk? Mik azok, amiket a kisgyerek először el tud magától végezni? Hogyan motiváljuk a gyerekeket, ha fogytán a lelkesedése?

A házimunka kiosztása a gyerek számára nem elsősorban arról szól, hogy a szülők terhe csökkenjen, hanem sokkal inkább arról, hogy a gyerek önértékelése, önbizalma a munkavégzés által fejlődjön - nem szólva arról, hogy egy sor háztartás körüli gyakorlatias teendő az életre készíti fel a gyereket.

Mikortól végezzen a gyerek háztartási munkát?

Bármilyen meglepően is hangzik, de akár már az 1 éves gyerekeket is rá lehet szoktatni a "házimunka elvégzésére". Természetesen ilyenkor még nem valós segítségről van szó, sokkal inkább a feladatokhoz való rászoktatás jellegéről.
Fontos, hogy csak is olyan munkát bízzunk rájuk, ami biztonságos.

Ebben a korban a kisgyerekek még nagyon sok magyarázatot és még több támogatást igényelnek - ne várjunk el tőlük sokat. Hagyjuk, hogy belekóstoljanak az "önálló munkavégzés" élményébe.

Az 1 év körüli gyermeket motorikus képessége még fejletlen, éppen ezért sokkal több ideig tart nekik bármit is elvégezniük, mint a nagyoknak.
A szülő számára a legfontosabb ilyenkor, hogy kellően türelmes legyen.

Nem csak a lassúság az, amit a szülőknek meg kell érteniük, hanem a munka elvégzett "minőségét" is. A kisgyerekek ugyan segíteni akarnak, de tudjuk, hogy sokszor csak még több munkát okoznak az igyekezetükkel. Nem baj, akkor is engedjük őket segíteni.

Ennek tudatában hagyjuk, hogy a kisgyerek megpróbálja betenni a fedőt a konyhaszekrénybe, vagy betenni a ruhákat a mosógépbe, megnyomni a mosógép indítógombját. (1 éves gyerektől a mosószereket, mosógép kapszulákat mindig tartsuk távol).

Jó ötlet lehet, ha párhuzamos feladatokkal bízzuk meg őket, például, amíg mi porszívózunk, adjuk a kezükbe a morzsaporszívót; amíg mi sepregetünk, sepregessen ő is a kisseprűjével. Legyen a háztartási gépekből otthon mini verzió, amivel a gyerek utánozhatja a tevékenységünket.

Melyek azok a házimunkák, amelyeket a 2-3 éves kisgyerekek is könnyen el tudnak végezni?

A legfontosabb szempont, amit a szemünk előtt kell tartani, hogy a 2-3 éves kisgyerekeknek olyan feladatot adjunk, amely semmiképpen sem balesetveszélyes, mert a kisgyerekek még nem érzékelik jól a veszélyt. Például próbálják meg a kimosott konyharuhákat kiteregetni, vagy összehajtani a megszáradt, kisebb méretű ruhadarabokat.

EZ IS ÉRDEKELHET: Így vedd rá trükkösen a gyereket, hogy rendet tegyen maga után! Játékos ötletek és mondókák rendrakáshoz »»

Konyhai tevékenységek során adjunk a kezük ügyébe olyat, amit bátran keverhetnek, gyúrhatnak, szaggathatnak.

Legegyszerűbb, ha a 2-3 éves gyerekkel finom sütemények kavargatásával és mézeskalácsok, linzerek kiszaggatásával bízzuk meg először, ahol a jutalom rövid időn belül realizálható.

Első önálló házimunkák

Ahogy nő a gyerek, egyre ügyesebben tudja már magától elvégezni a rábízott feladatokat. Minden gyerek más, de általában véve elmondható, hogy 5 éves korra a gyerekek már maguktól eljutnak odáig, hogy egyedül összehajtogassák a ruhákat a szárítóról, megterítik az asztalt, szalvétát hajtogatnak, leszedjük a tányérokat, és azokat a mosogatóba helyezik, megfelelően a helyükre tegyék az edényeket, szelektíven gyűjtik a szemetet.

A kimosott ruhák kicsipeszelését mindenképpen bízzuk rájuk, hogy kezük ügyesedjen, erősödjön, mire iskolába kerülnek.

Kisebb tisztogatási feladatokat is rájuk bízhatunk már ilyenkor, például, hogy töröljék le az asztalt, igazítsák meg a takarójukat az ágyukon, pakolják helyükre a könyveket, újságokat, tollakat, telefontöltőket.

Amikor fogy a házimunka elvégzése körüli lendület

Körülbelül 10 éves korra kell eljutni odáig, hogy a gyerek egyedül, önállóan elvégezze a rábízott feladatokat, és környezetét a maga szintjén rendben tartsa. Ilyenkor már be kell tudnia ágyazni, rendszeresen kell tudnia segíteni a konyhában (zöldséget hámozni, felvágni, tojást felütni, egyszerűbb piskótát összeállítani), megterítenie és leszednie teljesen önállóan az asztalt. Ha egy feladatot már ügyesen és jól teljesített, ne felejtsük el időnként a szintet, pontosabban az elvárásokat is ahhoz igazítani.

Amennyire az óvodás korú gyerekek még mindent maguktól akartak elvégezni, annyira fogy el a lelkesedés 10 éves korra - ilyenkor a gyerekek egyre kevésbé szeretnének anyának vagy apának a háztartás körül segíteni. A házimunka már közel sem akkora kihívás számukra, ezért "sokkal fontosabb teendőket" fedeznek fel maguk körül.

Házimunka pubertás korban

A kamasz gyerekek amúgy sem könnyen kezelhetők, ami még inkább kiterjed a ház körüli teendők elvégzésére. Még azok is, akik időben rászoktatták gyermeküket a rendre és a tisztaságra, ők is azzal szembesülnek, hogy az addig rendszerető, maga után ügyesen elpakoló gyermeknek "ellustul", és semmi kedve a munkavégzéshez.

Ez az a korszak, amikor a kamaszok már nagyobb teendőket át tudnak venni a szülőktől, például a mosás elindítását, a kiteregetést, a fürdőkád kitisztítását, a virágok rendszeres meglocsolását, a lépcsőház lesöprését, szemét levitelt, postaláda ürítését, kisebb bevásárlást is akár.

A házi munkára szoktatást nem lehet elég korán elkezdeni. Minél korábban vonjuk be a gyereket a házi munkába, annál természetesebb lesz számára, hogy a rendrakás jó és hasznos dolog.

Ha értesülni szeretnél híreinkről, lépj be Facebook-oldalunkra!

Fotók: Freepik