Milyen a családbarát munkahely?

• Szerző: Hajdu Vivien

Minden munkahely más munkavállalókat érintő irányelveket követ. Vannak kifejezetten családosokat érintő elvek, amelyek megkönnyíthetik a szülők munka-magánélet egyensúlyának felállítását. Egy munkahely sok dolog által válhat családbaráttá. 
 

Részmunkaidő vagy rugalmas munkaidő biztosítása 

A dolgozó szülőknek a napi rutin része, hogy a gyerekeket óvodába, iskolába vigyék reggel, délután pedig hazavigyék őket onnan. A családbarát munkahelyek számolnak ezzel az idővel, és ennek fényében alakítják a munkaidőt, lehetőséget biztosítva a szülőknek, hogy időben odaérjenek gyermekükért a munkaidő leteltével. 

Opció lehet az anyukák számára az is, hogy részmunkaidőben 4 vagy 6 órában vállalnak munkát, így több időt tudnak tölteni gyermekükkel. Ez főleg a 4 éven aluli gyermekes családok számára lehet kedvező. 

Szükség esetén home office biztosítása

A szabadságok száma mindenkinél véges, így van ez a családos munkavállalóknál is. Egy év során rengeteg dolog miatt lehet szüksége egy szülőnek szabad napokra, talán a leggyakoribb ok, hogy a gyermek megbetegszik. Ilyenkor általában az anya marad otthon a gyermekkel, ha teheti táppénzre megy, viszont vannak olyan helyzetek, amikor már az anya sem maradhat tovább távol a munkahelyéről. 

Egy családbarát munkahely számol azzal, hogy a szülőknek sokat kell távol lenni a munkahelyüktől a gyermekek miatt. Ezért olyan megoldásokkal állhatnak elő, mint a home office, így, ha beteg a gyermek, akkor sem kell szabadságot kivenni, vagy táppénzre menni. 

Diszkriminációmentes légkör

A munkahelyeknek több ponton is diszkriminációmentesnek kell lenniük, például egy állásinterjúnál nem részesülhetnek hátrányban a családos jelentkezők. Mindenkinek ugyanakkora eséllyel kell indulnia a megpályázott pozícióért, képességeik alapján kell eldönteni, hogy megfelelőek-e rá. 
A nők általában ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak férfitársaiknál. Egy családbarát munkahelyen ez nem megengedhető. A munkavállalók fizetését nem a nemük, hanem a munkakörük alapján kell meghatározni. 

Családbarát fizetés

A munkahelyek által megszabott fizetés akkor lehet családbarát, ha az összeg elegendő arra, hogy egy család szükségleteit kielégítse. 
Az anyáknak járó 24 hetes fizetett szülési szabadság ideje alatt a teljes bérüket megkapják. A 24 hét letelte után lehetőségük van gyermekgondozási díj megigénylésére a gyermek 2 éves koráig, amelynek összege az otthon maradó szülő jövedelmének 70%-a, vagy legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a. Ha a szülők a gyermekvállalást megelőzőleg éppen kijöttek fizetésükből, akkor a GYED ideje alatt nehézségekbe ütközhetnek. 
A családbarát munkahelyeknek olyan versenyképes fizetést kell meghatározniuk, amivel elősegítik munkavállalóik gyermekvállalását, és anyagi biztonságot nyújtanak számukra. 

Milyen a családbarát munkahely? 

Segítőkész: szülőket átsegíti a nehezebb időszakokon, közösen működőképes alternatív megoldásokat találnak. 
Rugalmas: a szülők akár napközben is elrohanhatnak, ha bármi történik.
Biztonságot adó: anyagi biztonságot a versenyképes fizetéssel, és biztonságot a jövőre nézve, hogy egy szülési szabadság után is visszavárják dolgozójukat. 

A kép forrása: freepik.com