Így vedd rá trükkösen a gyereket, hogy rendet tegyen maga után! Játékos ötletek és mondókák rendrakáshoz

2018 Június 02. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A gyerekek nem igazán szeretnek rendet rakni. Pár játékos trükkel azonban sikerülhet rávenni a lurkókat, hogy rendet tegyenek a gyerekszobában.

Sokféle trükk és nevelési módszer létezik arra, hogy hogyan vegyük rá a gyereket a rendrakásra, ami vagy beválik az adott gyereknél, vagy sem. Egy biztos, a gyereket idejekorán kell megtanítani arra, hogy ügyeljen a rendre, illetve elpakoljon maga után.

  • Fontos, hogy legyen elegendő rakodóhely a szobában, mert polcok és rendszerezők nélkül, ha nincs hova pakolnia a gyereknek, akkor nehezen megy a rendrakás megtanítása.
  • Először csak kisebb célokat tűzzünk ki a gyerek számára, nem kell mindjárt nagy elvárásokat megfogalmaznunk vele szemben, pláne akkor nem, ha mi magunk nem vagyunk rendszeretők, hiszen a gyerekek többet tanulnak a szülei példamutatásából, mint bármilyen üres papolásból.
  • A gyerekeknek időben el kell kezdeni megtanítgatnunk, hogy a saját szobájuk rendjéért, bizony ők maguk a felelősek.

„Tegyél rendet a szobádban” – sok gyereknek ez nem elég egyértelmű

A 1,5 éves gyerekeknek még nagyjából csak mondogassuk hangosan, hogy "most a pakolás következik, szépen mindent elrakunk a helyére. Aludni megy a maci, aludni megy a tűzoltóautó. Aludni mennek az állatkák" - valahogy így. Aztán folytathatjuk azzal, hogy megkérjük a kisgyereket, hogy „segítsen nekünk” elpakolni. Amint cseperedik a kisgyerek, fokozatosan értessük meg vele, hogy magától értetődő, hogy egy nagy játszás után el kell pakolunk magunk után.
Fogalmazz mindig egyértelműen, ha azt tapasztalod, hogy a gyereked még nem érti, mit vársz tőle. Az egészen kicsiknek még nem elég annyi, hogy: "tegyél rendet a  szobádban, helyette inkább: "Először tedd el a játékokat a szőnyegről, a LEGO-kat a LEGO-s dobozba, a járműveket az átlátszó autósdobozba tedd".
Fontos továbbá, hogy a gyerekeket pozitív megerősítésekkel motiváljuk, ne felejtsük észrevenni, amikor ügyesek.

Ideális lenne, ha a gyerek maga alakítaná ki a saját rendszerét, és ő pakolná oda a játékait, ahol neki a legkézenfekvőbb, ahol könnyen eléri, és ahonnan könnyen előveszi, amikor csak szeretné.

A játékok nyitott polcokra kerüljenek – Montessori tipp

A játékok elpakolásához nekünk felnőtteknek kell elegendő helyet biztosítaniuk. A Montessori pedagógia is úgy tanítja, hogy a gyerekszoba játékos polcának szellősnek, átláthatónak kell lennie, úgy, hogy a gyerek onnan könnyen levegyen tárgyakat, könnyedén vissza tudja azokat pakolni. A nyitott polcokon a játékoknak könnyen hozzáférhetőnek és kezelhetőnek kell lenniük nem csak a szülők, gondviselők, hanem a gyerek számára is. A túlzsúfoltságot, a rendetlen játékos polcot mindenképpen száműzni kell.Sajnos sokan, érzelmi okokból, nehezen válnak meg a régi játékoktól, pedig a megunt játékoknak, amikre a gyerek már egyáltalán nem kíváncsi, semmi helyük a polcon. Időnként érdemes selejtezést tartani, és a használaton kívüli játékokat továbbadni.

11 játékos ötlet rendrakáshoz

Sokan kritizálják, mégis az egyik legkézenfekvőbb módszer, ha a rendrakást játékos oldalról közelítjük meg. Amint a pakolás játékká válik, a gyerek máris szórakozásnak tekinti.

1. Ki pakolja el előbb, te, vagy én? Ki nyeri meg a versenyt?
2. Ki pakol el többet, számoljunk hangosan!
3. Hol a helye a játéknak a polcon, irányíts hideg-meleg-utasításokkal!
4. Pakolj úgy, mint egy robot, most pakolj úgy, mint egy balerina, pakolj úgy, mint egy kommandós.
5. Végy egy nagy levegőt, tartsd bent a tüdődben. Hány játékot tudsz elrakni, amíg bent tartod a levegőt?
6. Tegyél egy ping-pong labdát a gyerek hóna alá, és kérd meg, hogy pakoljon el úgy, hogy közben nem esik ki onnan a labda.  Tegyél egy kisebb babzsákot a fejére, és kérd meg ,hogy úgy rakjon rendet.
7. Szülőként narráld hangosan, hogy éppen mit csinál a gyerek. Tégy úgy, mint egy sportriporter, aki éppen sporteseményt közvetít. A beszédedet gyorsítsd fel fokozatosan!
8. Használj egy kedves plüssfigurát, és elváltoztatott bábhangon mondogasd a gyereknek, hogy mit kell még tennie. Légy vicces, segíts neki te is.
9. Használj homokórát, és kérd meg a gyereket, hogy tegyen rendet, amíg végig lepereg a homok. Tipp: DM-ben kapható 3 perces homokóra fogmosáshoz fillérekért.
10. Kapcsolj be vidám zenét, és pakoljatok együtt táncolva-énekelve-tapsolva, amíg egy-két dal lejátszódik. Lehet saját rendrakós zenétek, amit csak ilyenkor játszotok le.
10. Állíts be egy konyhai vekkert, ami az "időzített bomba" lesz. Akinél csörög a vekker, az veszített.

Mondókák rendrakáshoz

1.
Abrakadabra, hipp és hopp
rakjuk a rendet itt és ott
Egyet jobbra, egyet balra
egyet tegyünk fel magasba,
mire tízig számolunk
már rendet is pakoltunk:
egy, kettő, három...

2.
Dolgozni szaporán,
Felmossuk a konyhát.
Ki dolgozni nem akar,
meghúzzuk a kontyát.

A rendrakás legyen napi, heti rutin része
Törekedjünk rá, hogy a rendrakásnak legyen fix, rutinszerű időpontjai. Kérjük meg a gyerekeket, hogy minden vasárnap este tegyen rendet a szobájában, vagy mindig az esti fürdés előtt pakoljon el mindent maga után. Alakítsuk ki a rendrakás rendszerét. Ezáltal a pakolás a napirend, heti rend egy megszokott része lesz, amihez ha hozzászokik a gyerekek, könnyen tartani tudja magát hozzá.
És végül, de nem utolsósorban: szakértők szerint a gyerekektől körülbelül 5 éves koruktól elvárható, hogy elpakoljanak maguk után, ami nem jelenti azt, hogy a szülő nem segíthet be nekik időnként.