Veszélyes lehet, ha a babának, kisgyereknek szájra adunk puszit! Figyelmeztet az orvos

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Különösen azokat a gyerekeket nem szabadna a szájukon puszilgatni, akiknek még nem törtek elő a tejfogaik. A szájra adott puszi ritkán ugyan, de életveszélyes is lehet, így hát, a rokonoknak se engedjük meg, hogy agyoncsókolgassák az újszülött csecsemőt.

Dr. Richard Marques brit fogorvos úgy tartja, hogy ez a fajta puszi mindennek nevezhető, csak ártalmatlannak nem. Az anyai, nagyanyai csókkal olyan baktériumok kerülnek be a baba szájüregébe, amelyek képesek a fogacskákat tönkre tenni, még úgy is, hogy azok még nem bújtak elő, de más életveszélyes betegségeket is előidézhet.

A babák, csecsemők immunrendszere még fejletlen

- A baba fogzománca más, sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké - ezért sokkal érzékenyebbek és könnyebben tönkremennek, mint a maradó fogak. A szülőknek, nagyszülőknek sokkal jobban kellene vigyázniuk a baba szájhigiéniájára - mondja a fogorvos.

Nem beszélve arról, hogy a babák immunrendszere még fejletlen, ezért egy ilyen puszival könnyebben kerülnek a szervezetükbe a kórokozók, például a sztreptokokkusz baktérium, ami például fogszuvasodással is járhat, illetve további íny- és fogbetegségeket is eredményezhet, még mielőtt a fogak előbújnának.

Akár egyetlen szájra adott puszi is végzetes lehet

Nem csak a fogakra veszélyes a szájra puszi, hanem más egészségügyi kockázattal is jár.
A babáknál könnyen okoz torokgyulladást, vírusos megbetegedéseket. A herpesz vírus egykönnyen bekerül a szervezetbe, és nagyon komoly károkat okoz babáknál, sőt, életveszélyes is lehet.

Minél fiatalabb a csecsemő, annál kevesebb esélye van arra, hogy a herpesz vírussal megküzdjön a törékeny szervezete. A herpesz vírus, miután behatolt a szervezetbe, az idegdúcokban helyezkedik el, ahol akár évtizedekig megmarad, és akkor okoz tüneteket, amikor a szervezet legyengül, sőt, szélsőséges esetben akár idegrendszeri károsodást is okozhat.A herpesz vírus meningitiszt (agyhártyagyulladást) vagy encephalitist (agyvelőgyulladást) is tud okozni, ami végzetes is lehet.  
A meningitiszből való kilábalás után is gyakori az idegrendszeri károsodás az agyhártyák összenövése, hegesedése miatt.
Encephalitis esetén a gyulladt agy nekinyomódik a koponyának, ami agykárosodást okoz, és halálhoz is vezethet.


- Még akkor is, ha ennek csekély az esélye, legalább a néhány hetes újszülött babákat ne puszilgassuk szájon - figyelmeztet az orvos.

- Később se veszélyeztessük a nyálcserével a gyerekeket, még akkor sem, ha már nagyobbak.
Ne nyalogassuk a gyerek kanalát, ne használjunk közös evőeszközt, ne ugyanazzal a fogmosó pohárral öblögessünk, és legfőképpen ne tisztítsuk meg saját nyálunkkal a fölre esett cumit - tanácsolja a szakorvos.

Fotó: Freepik