Együttalvás a gyerekkel: Nem akar nélküled aludni a kicsi? Ne bánd, ezekkel az előnyökkel járhat!

2019 Október 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Elkényeztetjük a gyereket azzal, ha magunkhoz vesszük a szülői ágyba? Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülőkkel együtt alszik?

Éjszaka halk motoszkálásra ébredsz, és már hallod is a mezítláb tappancsokat a parkettán a szülői hálószoba felé sietni. Majd gyermeked kedvenc plüssállatkájával és takarójával együtt megjelenik a félhomályban, és bemászik közétek. Te helyet keresve arrébb húzódsz, kitornászod magad egészen az ágy széléig, és pár pillanat múlva már hallod is gyermeked nyugodt, egyenletes szuszogását...

Aggodalomra semmi ok, ettől még nem dől össze a világ. A világ legtermészetesebb dolga, ha egy gyerek a szüleivel szeretne aludni, mégis közösségi fórumok legfeszültebb témájává tud válni az együtt alvás-különalvás téma.

Széles körben elterjedt tévhit, hogy azok a gyerekek, akik a szüleikkel együtt alszanak, túlzottan elkényeztetettek lesznek, és még mindig sok szülő aggódik azon, hogy a gyerek későbbi fejlődésére károsan hathat az együtt alvás. Sok anyuka fejében ott motoszkál leghátul, hogy a babával történő együtt alvás a hirtelen csecsemőhalál szindróma egyik kockázati tényezője lehet.

Ezek ellenére léteznek tudományos bizonyítékok arra, hogy az együtt alvás komoly előnyökkel is jár.

A legtöbb anyuka nem meri nyíltan bevallani, hogy együtt alszik a gyermekével, mert úgy érzi, hogy emiatt mások elítélik. Egy brit felmérés szerint, minden második anyuka titkolja mások elől, hogy a babát este maga mellé veszi a szülői ágyba.

1. Az együtt alvás igényének evolúciós magyarázata van

A csecsemők és kisgyermekek a szüleik közelében tudnak a legjobban aludni. A természet gondoskodott arról, hogy a kötődés aktiválódik, ha a baba, kisgyermek álmos - ilyenkor keresik a szüleik közelségét a nyugodt pihenéshez.
Mindezt az evolúcióval lehet magyarázni, hiszen egy baba sem élte volna túl a veszélyes vadvilágot, ha nincsenek mellette a szülei, amíg ő édesdeden alszik.

Az elmúlt 10.000 év az, ami az életkörülményeinken és kultúránkon drasztikusan változtatott, de a baba az anyatejet, a test melegét, annak védelmét ugyanúgy igényli ma is - magyarázza Nicola Schmidt német babaápolási szaktanácsadó.

Ehhez még hozzájárul az is, hogy minden csecsemő fiziológiás koraszülött, mert eredetileg 2-3 hónappal tovább "kellene" az anyaméhben fejlődnünk. A modern csecsemők azonban fejük nagysága és megváltozott medenceszerkezet miatt korábban jönnek a világra.

- Ők még nincsenek kifejlődve, hanem még "utóérnek" - magyarázza Schmidt. Legalább ebben az időszakban, de valójában sokkal tovább meg kellene adnunk a csecsemőknek azt, amire szükségük van.
És ebbe beletartozik a közelség is, amire az alvó gyerek biztonságérzetéhez hozzájárul.

2. Apa és anya is nyugodtabban alhat, kipihentebb lehet napközben

Nem csak a gyerekek ébrednek fel éjszaka, hogy ellenőrizzék, nincsenek-e egyedül, hanem az anyukák is, hogy ránézzenek alvó kisbabájukra, hogy minden rendben van-e velük. Az állandó felébredés fáradttá, kialvatlanná teszi az anyákat. Tehát az anyák is nyugodtabban alszanak a gyermekük közelben tudva tudván, hogy így jobban képesek a gyermekükről gondoskodni.

Ha az anyuka félálomban maga mellé veszi a babát éjjel megszoptatni, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben megtörténik a szoptatás - úgy, hogy még apa sem ébred fel teljesen.

- Az egész család többet alhat - mondja Sarah Ockwell-Smith gyermekalvás szakértő, - ráadásul egy remek lehetőség arra, hogy szoros kötődés alakuljon ki a családtagok között.

3. Intelligensebbek lesznek azok a gyerekek, akik együtt alszanak a szülőkkel

Egyes kutatások szerint, azok a babák, akik együtt alszanak anyával, többet vannak megszoptatva, ezért egészségesebbek.

- A természet eredetileg a szoptatás éjszakára "alakította ki", mert az ősembernek éjszaka volt rá több ideje, hogy szoptasson. Éjszaka a prolaktin termelődés is sokkal magasabb, és az oxitocin áramlás jobb - magyarázza - Elisbaeth Kurth német szoptatási tanácsadó.

Az oxitocin többek között az anya-gyermek összhangot is befolyásolja. A prolaktin, ami szintén egy hormon, a tejtermelődését felelős.
Az éjszakai szoptatás az intelligenciára is pozitívan hat.

- Én mindig azt tanácsolom az édesanyáknak, hogy vegyétek a babát magatok mellé az ágyba, így majd megspórolhatjátok a gyereketeknek a korrepetálást iskoláskorára. A legfrissebb tanulmányokból kiderül, hogy azok a babák, akik bőven kapnak anyatejet, akár 10 ponttal is feljebb tornázhatják az IQ-jukat. Nem tudjuk pontosan, hogy miért van így, de így van - mondja a laktációs szakember.

4. Co-Beddings és Co-Sleepings

Sok szülő tart attól, hogy az együtt alvás a hirtelen csecsemőhalál kockázatát is megemeli.

Peter Blair, brit csecsemőhalál elemző szerint ez a félelem alaptalan. Tanulmánya új és megalapozott tényeken nyugszik: addig, amíg minden más ismert kockázati tényező ki van zárva, a babával való együtt alvás nem jelent veszélyt.

Rizikófaktorok többek között: a magas párna, túl puha matrac vagy vízágy, szülői depresszió, drogok, gyógyszerek, anyai poszttraumás szindróma vagy az extrém túlsúly.

A babának kívül kell aludnia, körülbelül a mell magasságában - magyarázza Ockwell-Smith, és hozzáteszi: - A hosszú hajat az éjszakai együtt alvás alkalmára össze kell kötni, a hálóingekről, pizsamákról a laza kötőket le kell venni.

Ha minden rizikófaktort kizárunk, akkor a baba nagyobb biztonságban alszik anya mellett az ágyban, mint egy külön szobában. - Mi állítjuk, hogy a szoptatás alatti együtt alvás során kisebb a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázata.

A szakirodalom megkülönböztet két fogalmat. A Co-Beddings az, amikor a baba egy ágyban alszik a szülőkkel, a Co-Sleeping pedig azt jelenti, hogy a baba nem egy ágyban, de egy szobában alszik a szüleivel.
Ha a Co-Beddings kockázata magas, akkor az egy szobában alvás lehetőségét kellene fontolóra venni a szakemberek szerint.

- Mindenkinek egy légtérben kellene aludni a babájával, kivétel, ha valaki erős dohányos, és a hálószobában is dohányzik, mert a dohányzás bizonyítottan növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát - magyarázza Schmidt.

A kisbabák alvás közben szülői ágy szagait, zajait és mozgásait is érzékelik, ami annak köszönhető, hogy a baba meglehetősen felszínesen alszik. A kutatók szerint a túl mély alvás a baba számára akár veszélyes is lehetne. A kicsik idegrendszere még éretlen, emiatt nehéz számukra megfelelően reagálni légzőszervi vagy más veszélyes helyzetekre.

- Szerencsésebb, ha a baba - csakúgy, mint az elmúlt 120.000 évben - együtt alszik a szülőkkel, hogy éjszaka az idegrendszere pihenhessen és érhessen, hogy érezhesse a szülei védelmet nyújtó közelségét és szagát - mondja a babaápolási szakember.

5. Pozitív alvásélmény

Azok a gyerekek, akik nyugodtan alszanak a szüleik ágyában éjszakánként, az alváshoz pihentető nyugtató élményt kötnek.
Azok a babák, kisgyerekek, akik saját ágyukban az üvöltéshez vannak szoktatva, szinte egész éjszaka merő stresszben vannak.

- A Cortizol nevű stresszhormont mérve tudjuk, hogy azok a babák, akiknek éjszaka üvölteni kényszerülnek, az éjszaka további része alatt is "bekapcsolva" maradnak - mondja Renz-Polster gyermekorvos.

Szerintük azok a babák, akiknek az ősi igényeik ki vannak elégítve, ők általában véve pozitív élményt kapcsolnak a lefekvéshez és nyugodtabban, feszültségmentesen fejlődnek kisgyermekkorukban.

6. Minden gyerek előbb-utóbb igényelni fogja a külön alvást

Ha valaki szívesen alszik egy ágyban a gyermekével, akkor máris megkapja a kéretlen tanácsokat: "Ha egyszer beengeded magad mellé az ágyba, akkor soha ki nem tudod tenni onnan"...
De ez tényleg így van?

Schmidt úgy találta, hogy azok a gyerekek, akik eleinte együtt alhattak a szüleikkel, őket később könnyebben lehetett átszoktatni az egyedül alvásra, és/vagy előbb kezdik el átaludni az éjszakát.

Renz-Polster gyermekorvos úgy tanácsolja, hogy a gyerekeknél is eljön az az időszak, amikor önállósodni szeretnének, és igénylik a külön ágyban alvást - ez körülbelül a gyermek 3. életéve táján jelentkezhet. A leválasztást mindenképpen könnyedén és lazán kell kezelni, semmiképpen nem drasztikusan.

Ha a szülők eddig semmiképpen nem szeretnének várni, és csak a baba első pár hónapjában kívánnak a babával együtt aludni, akkor ez esetben érdemes megvárni, míg a baba eléri a 7. hónapot, és akkor szoktassuk őt át a saját kiságyába.
Ez az az életkor, amikor az esti rutint óvatosan már át lehet alakítani. Ebben az életkorban a babák ugyan bizalmatlanok, de még nem idegenkednek mindentől. Ideális időpont az átszoktatáshoz.

7. Nem lesznek elkényeztetettek az együtt alvó babák

Egy másik tévedés, ami sokakat megzavar az, hogy a babát az együtt alvással "el lehet kényeztetni".

Schmidt, babaápolási tanácsadó úgy tartja: "két éves kor alatt a babákat egyszerűen nem lehet elkényeztetni, mert nincs olyan, hogy valaki túl sok szeretet kap".

Az elkényeztetés azt jelenti, hogy megteszek olyan dolgot, amit a gyerek is megtudna tenni magától. Biztonságban aludni egy baba magától nem tud, ha egy anya azt biztosítja, hogy gyermeke biztonságban aludjon, akkor az nem elkényeztetés.

Renz-Polster gyermekorvos úgy magyarázza: az afrikai és ázsiai országokban a gyerekeket nagyon sokáig szoptatják. Ha a babák sírnak, akkor mindig ott terem valaki, aki felveszi őket. Éjszaka anya mellett alszanak, és sokáig hordozzák őket kendőben. A mi fogalmaink szerint "teljesen "elkényeztetik" őket az anyák. Mégis mit látunk? Azt, hogy ezek a gyerekek viszonylag korán lesznek önállóak, és egészen fiatalon vesznek át terheket a szüleiktől, és teljesen jól tudják irányítani magukat és felnőtt életüket.

Fotók: Freepik
Forrás: Külföld