Mennyire kell tartanunk a játszóházi fertőzésektől? Hány hónapos kortól vihetjük a babákat játszóházba? Mikor fertőz egy gyerek? Orvos válaszol

• Szerző: Papás Mamás Magazin

A játszóház hatalmas élmény lehet a babák, kisgyerek számára, ugyanakkor a fertőzéses megbetegedések veszélye miatt vannak szülők, akik kirekesztik magukat ebből az élményből. Mennyire kell tartanunk a játszóházi fertőzésektől? Hány hónapos kortól ajánlott a játszóházi kikapcsolódás babák számára? Ennek jártunk utána szakértőinkkel.

A játszóházi megbetegedésekkel kapcsolatban olykor ellentmondásos meggyőződések, vélemények kelnek szárnyra a szülői közösségi fórumokon, ami elbizonytalanítja a féltő-óvó, babájuknak legjobbat akaró, újdonsült szülőket. Adódik tehát a kérdés: árt-e a babának a játszóházi közeg, vagy sem?

Dr. Novák Hunor gyermekorvost kértük fel, hogy segítsen eloszlatni a "játszóházi fertőzésekkel" kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Simara S. Daniella, a Pindur Palota Játszóház tulajdonosa pedig néhány íratlan játszóházi szabállyal igyekszik tanácsot adni a témában.

Kell-e félni a játszóházi fertőzésektől?

- Kiemelném, hogy nem lehet burokban felnevelni a gyerekeket, és nem is kell. Méghozzá azért nem, mert az élet velejárója, és természete, hogy kezdetben, amikor a kisgyerekek immunrendszere még nem elég érett, több fertőzésen esik át, mint később - kezdi a magyarázatot dr. Novák Hunor. - Gondoljunk csak arra, hogy mennyi náthás vagy felső légúti betegségeket lehet felfedezni a kisdedek körében, ami teljesen normálisnak mondható. A kor előrehaladtával azonban a megbetegedések gyakorisága csökken - teszi hozzá.

- Nyilván minden gyermekbetegséget el lehet kapni a játszóházakban is, de összességében azt gondolom, hogy ha csak nincs valami igazolt, súlyos immunhiánya a gyermeknek, vagy nem áll szerv transzplantáció előtti állapotban, akkor nem kell túlóvni a babát, kisgyereket a gyerekközösségtől. Mint más esetben is, ebben is célszerű az arany középutat választani. Emellett fontos az alapvető kézhigiéniára megtanítani a gyermeket, ami elejét veheti a fertőzések terjedésének - tanácsolja.


Dr. Novák Hunor: "2-3 hónapos babával nem a legjobb ötlet játszóházba menni" (Fotó: novakhunor.hu)

Mikor fertőző egy kisgyerek?

Hányás-hasmenés

- Érdemes tudni, hogy a kellemetlen hányás-hasmenés esetén, a tünetek megszűnését követően még 48 óráig fertőző képes az adott egyén. Tehát, ha valaki csúnya hányás-hasmenésen esett túl, ami másnapra megszűnik, attól ő még fertőz. Tehát hányás-hasmenés esetén másnap még ne vigyük a kisgyereket gyerekközösségbe, illetve betegségen átesett felnőtt ilyenkor még szintén ne látogasson gyereket, mert bizony könnyen át tudja adni a vírusokat. Hiába van már a beteg látszólag "jól", egy kellemetlen rotavírus fertőzést át lehet ragasztani a környezetre, ami maradandó emléket alkothat a családban - magyarázza dr. Novák Hunor.

Náthás megbetegedések, kiütések

- A leggyakoribb, legbanálisabb vírusfertőzések, nátha-jellegű vagy hurutos-taknyos megbetegedések jellemzően már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőznek. Sőt, az összes kiütéses gyermekbetegség, már azelőtt fertőz, mielőtt kijönne az első pötty. Hiszen az történik, hogy a vírus megfertőzi az adott egyént, elkezd szaporodni, tehát már fertőz, de csak utána okoz tüneteket. Amikor megjelennek a kiütések, akkor már elburjánzott a vírus. Tehát ebből is az következik, hogy hiába különítjük el a legjobb szándékkal a kisgyereket az első tüsszögésnél, sajnos elkerülhetetlen, hogy bármely játszóházból egy fertőzést vigyen magával haza. Én azt gondolom, hogy ez az élet velejárója, ilyen értelemben kikerülhetetlen - mondja a gyermekorvos.

Hány hónapos kortól vihetjük a babát játszóházba?

- Erre nehéz pontos választ adni, mert ha csak azt nézzük, hogy mikor állhat komolyabb fertőzés a láz hátterében, akkor körülbelül 3-6 hónapos kor az alsó határ. Nyilván, ez nem is az az életkor, amikor a csecsemő a játszóházban fog játszani, de mint a nagytestvérét elkísérő, passzív látogató részt vesz a játszóházi programban. 2-3 hónapos gyermekkel nem a legjobb ötlet  játszóházba látogatni, hiszen nagyobb az esélye annak, hogy összeszed valamilyen fertőzést, ami lehet súlyos is, leggyakrabban azonban csak vírusos fertőzés, orrdugulással, köhögéssel, etetési nehézséggel kerülhet be kórházba, kaphat infúziós kezelést, ami feleslegesen kellemetlen - ezért nem javaslom - csak emiatt nem javaslom.

"A szülők is sokat tehetnek a fertőzések megelőzésében"

- A játszóházi betegségek megelőzése érdekében a játszóházat üzemeltetők mellett sokszor a szülők tudnak a legtöbbet tenni - véli Simara S. Daniella a Pindur Palota Játszóház tulajdonos-ügyvezetője. - Nálunk például kizárólag zokniban lehet igénybe venni a játszóházat, ahol a patyolattisztaságra külön ügyelünk. Időnként azt tapasztalom, hogy a szülők figyelmetlenségből, vagy azért mert tájékozatlanok a játszóházi előírásokkal kapcsolatban, kijönnek zokniban a kávézóba, játékboltba, tehát azokra a területekre is, ahol már utcai cipőben közlekednek a látogatók. Mi minden ilyen esetben megkérjük a szülőket a játszóház helyes használatára, hogy ezzel is óvjuk a földön kúszó-mászó, szájukba játékot vevő babákat, kisgyerekeket - ugyanis a mi játszóházunk kifejezetten a kisebb gyerkőcök számára lett kialakítva. A dolgozók különösen odafigyelnek a játszóházi szabályok betartására, ezzel együtt szeretnénk, ha ebben a szülők is partnerek lennének, hogy elkerülhessük a fertőzések kialakulását - teszi hozzá.

- Mi külön figyelmet fordítunk a higiéniára, a LEGO és más műanyag játékok fertőtlenítős áztatására. De azért gondoljunk bele abba, hogy ha kimegyünk a játszótérre, vagy buszon közlekedünk a gyerekkel, ott sincs fertőtlenítés. A gyerekek a közösségekben mindent megfognak, szájukba vesznek, megvizsgálnak. Ezért meglepő számomra, amikor valaki azt mondja, hogy "Nem viszem játszóházba a gyerekemet, nehogy összeszedjen valamit". A magam részéről ezt végletesnek tartom, mert az immunrendszer megerősödéséhez szükség van arra, hogy a kisgyerek átessen a kisgyermekkori fertőzéseken, amelyek természetesek. Nem hiába mondták régen viccesen, hogy "a gyereknek évente meg kell ennie egy kiló koszt".


Fotó: Pindur Palota Játékcentrum

"Mi annak örülnénk, ha a gyerek kezet mosna a játszóház használata előtt"

- A játszóházi dolgozók álma az lenne, ha a szülők megkérnék a gyerekeiket, hogy a játszóház használata előtt mossanak alaposan kezet - mondja.

- Tanúja voltam olyan esetnek is, amikor a szülő azért vitte játszóházba gyermekét, mert aznap a kicsi nem mehetett óvodába, mivel megbetegedett. Óvodába nem vitte őt fertőzés veszélye miatt, a játszóházba viszont igen. Ezért gondolom azt, hogy sokszor maguk a szülők sem mindig gondolják végig, hogy milyen problémát okozhatnak másnak. A játszóház feladata, hogy maximálisan betartsa az alapvető higiéniai előírásokat, a szülőktől pedig azt kérjük, hogy vegyenek részt a játszóház előírások betartásában, melyet gyermekeink egészségének érdekében hoztunk meg.

- A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy általánosságban a szülők felelősségtudata és tájékozottsága egyre szélesebb körű. Szerencsére egyre ritkább az, hogy valaki fittyet hányva a többi emberre, betegen hozza el a gyermekét. Vendégeink visszajelzései és rendszeres látogatásai arra engednek következtetni, hogy egy játszóházi látogatás nem hordoz magában több kockázatot, mint a játszótér, bölcsi, ovi, koncert, buszozás, wellnessezés, bolti bevásárlás, baba-mama találkozó stb.

- A pici babáknak, akik még csak kísérőként jönnek, azt javasoljuk, hogy hozzanak nekik a szülők kis takarót, plusz textil pelenkát, amire rá lehet őket tenni, hogy szemlélődhessenek. Általában 7-8 hónapos kortól, mikor már mozgékonyabbak, akkortól érdemes őket rendszeresen játszóházba hozni, de itt is jó lenne, ha a szülők nagyon figyelnének rá, hogy a játszóházi játékokat a babák lehetőleg ne vegyék a szájukba - foglalja össze Simara S. Daniella.

Mivel érdemes erősíteni a babák, kisgyerekek immunrendszerét?

- Az immunerősítés kifejezés nagyon népszerű téma, és minden szülő a legjobb immunerősítő-szert szeretné a gyerekének. Ha létezne ilyen, hogy "legjobb immunerősítő", akkor biztos vagyok benne, hogy most nem erről beszélgetnénk, mert a téma sem merülne fel - válaszolja kérdésünkre dr. Novák Hunor. - Olyan, hogy "hatásos immunerősítő" a szakmai ajánlások szerint nem létezik, mert egyszerűen nincsen. De ha lenne is, akkor sem kaphatná meg senki az "általános immunerősítőt", mert attól akár annyira fel tudna erősödni az immunrendszere, hogy autoimmunbetegségek alakulhatnának ki.

Az autoimmunbetegségkor saját immunrendszerünk fordul a saját szervezetünk ellen, körülbelül úgy, mint egy agresszív házőrző kutya, aki a saját gazdáját is megharapja. Sajnos egyszerű csodapraktika immunerősítésre nem tudok mondani. Az erős immunrendszer nagyon sok tényezőből tevődik össze: sok mozgás, egészséges táplálkozás és természetesen a lelki tényezők, azaz biztonságos, kiegyensúlyozott családi háttér, az anyatejes táplálás a legfontosabbak ezek közül - mondja a gyermekorvos.

Orvosszakértő: dr. Novák Hunor, www.novakhunor.hu