Mennyi alvásra van szüksége a 2-16 éves gyerekeknek? Tipp, amivel megtudhatod, hogy a gyereked eleget alszik-e

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Mennyi az alvásigénye a gyerekeknek, és hogyan tudod megállapítani, hogy a gyereked eleget alszik-e. Alvásszakértők válaszolnak.

Az, hogy mennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek, teljesen egyéni tud lenni - mondja Prof. Jürgen Zulley a Regensburgi Egyetem Alváscentrumának igazgatója. Mindazonáltal vannak kiindulási értékek, amihez tarthatjuk magunkat. Ennek megfelelően elmondható, hogy 6 éves kor alatt esténként még 11 óra alvás szükséges. Kisiskolás kortól már 10 óra vagy valamennyivel kevesebb alvás is elegendő. Ugyanakkor számításba kell venni az eltérő alvástípusokat, ami még gyerekek esetén is meghatározó tud lenni.

Alvástípusok a következők:

  • Hosszan alvók
  • Röviden alvók
  • Reggeli típusok, azaz korán kelők
  • Esti típusok, azaz éjszakai baglyok

Tudományos kísérletek bebizonyították, hogy az emberi szervezet természetes fény, vagy hasonló jelzés nélkül is tartja a 24-órás bioritmust, kivételt képeznek a korán kelők és a későn ágyba bújók - náluk ugyanis a belső óra gyorsabban, illetve lassabban ketyeg, mint az átlagembereknél.

Ennyi alvásra van szüksége a gyereknek - összefoglaló táblázat

KÁROSODHAT A GYEREK AGYA, HA NEM ALSZIK ELEGET »»

Bölcsődés gyerekek

    2 évesek: kb. 13 óra
    3 évesek: kb. 12 óra

Óvodás gyerekek

    4 évesek: kb. 11,5 óra
    5 évesek: kb. 11 óra

Kisiskolás gyerekek

    6 évesek: kb. 10 óra és 45 perc
    7 évesek: kb. 10,5 óra
    8 évesek: kb. 10 óra és 15 perc
    9 évesek: kb. 10 óra
    10 évesek: kb. 9 óra és 45 perc

Nagyobb gyerekek, kamaszok

    11 évesek: kb. 9,5 óra
    12 évesek: kb. 9 óra és 15 perc
    13 évesek: kb. 9 óra és 15 perc
    14 évesek: kb. 9 óra
    15 évesek: kb. 9 óra
    16 évesek: kb. 9 óra

(Forrás: Millpond Children’s Sleep Clinic)

Eleget alszik a gyerekem?

Onnan lehet tudni, hogy egy gyerek eleget alszik-e, hogy hétvégén vagy a szünetben hagyjuk, hogy annyit aludjon, amennyit szeretne, és ezt hasonlítjuk össze a hétköznapi alvásmennyiséggel.

Ugyanezt a metódust követte Urich Rabenschlaf, freiburgi alváskutató-pszichiáter, az első német Alvásambulancia alapítója és csapata: 10 éven keresztül 1000 freiburgi kisikolást vizsgált és 7000 a tartomány más területein élő diákot.

A vizsgálat eredménye
A vizsgálat kihozta, hogy a gyerekek általában 1 vagy 2 órával kevesebbet alszanak hét közben, mint hétvégén.
Izraeli kutatók pedig arra jutottak, hogy már 1 óra alvásdeficit is komoly kihatással van a gyerekek teljesítőképességére.

A figyelmük kevesebb ideig fenntartható. A gyerekek feszültek, szorongóbbak lesznek, és könnyebben összeütközésbe kerülnek a diáktársaikkal.

- Minél hosszabb ideig vagyunk fent este, annál nagyobb lesz az alvásigényünk, és álmosak leszünk. Ha 24 órán át nem alszunk, akkor úgy viselkedünk, mintha be lennénk rúgva, beleértve a túlzott önbizalmat is - mondja Jürgen Zulley.

Ki korán kel..., ki nem kel korán

Vannak olyan típusok, akik már a nap első hajnali sugaraival felkelnek, és onnantól aktívak. Viszont ők azok is, akik kora este már alig bírják nyitva tartani a szemüket. Az éjszakai baglyok pedig teljesen ellentétesen működnek.

Az, hogy melyik típushoz tartozunk, nagyban meghatározzák a génjeink. - Az, hogy korán kelők, későn kelők, vagy normálisan kelők leszünk-e, igazából már a születésünk pillanatában eldől - mondja Ulrich Rabenschlag.

A szakértő szerint a baba 8. hónapjától a kisgyerek 3. életévig valamikor ki is derül, hogy melyik típushoz tartozik.

HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI! »»

Zulley hozzáteszi: alvástípust "átnevelni" nem lehetséges, mivel genetikáról van szó. Ezzel együtt megfigyelhető, hogy a gyerekek a korai években a korán kelőkhöz, később kamaszkorban az éjszakai baglyokhoz tendálnak.
Mindennek egy tanulsága van: ha tudjuk, hogy apa is éjszakai bagoly és anya is az, akkor ne csodálkozzunk, ha a gyerek reggelente nehezen tud kikelni az ágyból.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik