Így változik meg a gyerekek agyszerkezete, ha túl sok időt okostelefonoznak, tableteznek

2018 December 11.

Jelentős fejlődési károkat okoz gyerekeknél, ha állandóan okostelefonnal és tablettel kötik le magukat  - egy nagyszabású tudományos kutatás szerint.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a babák akár pár hét alatt függővé válhatnak, sőt, késleltetheti náluk a beszédfejlődést, ha állandóan okostelefonnal vagy tablettel próbáljuk meg lekötni őket. A mozgó kép ugyanis erősebb inger, mint az álló. A babatévén ideális sebességgel mozognak a mesefigurák ugyan, mivel azonban a középagyi rendszer stimulálódik, a baba le sem tudja a meséről venni a szemét, így egy babák akár néhány hét alatt képernyőfüggővé válhatnak.

Legutóbb azonban 9-10 éves kiskamaszokat vizsgált egy nagyszabású amerikai kutatás, és kihozta, mennyire káros lehet náluk, ha állandóan elektronikus kütyükkel foglalják le magukat. A tudósok 11 000 (9-10 év közötti) gyerek agyát követték nyomon 10 éven keresztül.

Ez a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által végzett felmérés arra az eredményre jutott, hogy korán vékonyodni kezd azoknak a gyerekeknek az agykérge, akik napi hét óránál többet okostelefonoznak, tabletteznek. Ezeknek a gyerekeknek romlik a memóriája, illetve az észlelési és kognitív képességei egyaránt.
Az agykéreg ugyanis a legfontosabb helye azoknak az idegszöveteknek, amely befogadja a külvilágból származó információt.

Megállapították továbbá, hogy azok a gyerekek, akik napi 2 óránál többet töltenek el képernyő előtt, gyengébb eredményeket érnek el gondolkodást és nyelvi képességeket igénylő teszteken.

A kutatásba bevont orvosok mégis óva intettek attól, hogy végérvényes következtetést vonjunk le, mondván, mindezeket nem csupán a modern technológia megnövekedett használata okozhatja.

Fotó: Freepik