WHO ajánlás 0-4 éves gyerekek szüleinek: babahordozóról, képernyőnézésről, alvásról, mozgásról

2019 Április 24. • Szerző: MTI

Itt a legfrissebb Egészségügyi Világszervezet (WHO) általi ajánlás a 0-4 éves gyerekek szüleinek, nagyszüleinek, gondozóinak!

A nemzetközi szervezet szerint kettő és négy éves kor között is legfeljebb napi egy órát, de inkább kevesebbet engedélyezzenek a szülők a gyerekeknek a tévé vagy más képernyő előtt, ideértve a számítógépes játékokat is.

A WHO új ajánlásai arra irányulnak, hogy a szülők ne ültessék passzívan a képernyők elé a kicsiket, ne adjanak a kezükbe tabletet vagy mobiltelefont szórakoztatásul. A szervezet ezzel a gyermekkori mozgásszegénység ellen küzd, mivel a kevés mozgás, testedzés globálisan vezető kockázati tényezője az idő előtti halálozásnak és az elhízás okozta betegségeknek.

A BBC News kiemelte, hogy a WHO először fogalmazott meg öt év alatti gyermekek számára ajánlást a fizikai aktivitással, mozgásszegény viselkedéssel és az alvással kapcsolatban. Az új irányelveket a WHO vasárnap Glasgowban, az elhízással foglalkozó európai kongresszuson ismerteti részletesen.

WHO ajánlások babáknak, kisgyerekeknek

Az ajánlások között szerepel, hogy:

1. a kisbabák egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt
2. a kisbabák mozogjanak sokat
3. a babák legalább harminc percig a hasukon feküdjenek
4. az újszülöttek számára fontos a 14-17 óra alvás
5. 4 és 11 hónapos kor között pedig a 12-16 óra alvás ajánlott
6. 4-11 hónapos kor között egyszerre egy óránál többet ne töltsön a gyerek bekötve babakocsiban, ülésben vagy babahordozóban
7. az 1 és 2 év közötti kisgyerekek számára napi legalább három órás fizikai aktivitást, legfeljebb egy órai képernyőidőt és 10-13 óra alvást ajánl a WHO.
8. az 1 és 2 év közötti kisgyerekeknél szintén nem ajánlott egyszerre egy óránál több időre korlátozni a gyerekek mozgását, például a kocsiülésbe bekötve.

Tabletezés helyett olvasás

A WHO az ajánlásokat a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján fogalmazta meg. A képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban azonban továbbra sem született olyan meghatározó kutatás, amely egyértelműen megállapítaná, milyen károsodásokat okoz, illetve milyen haszna lehet.
Juana Willumsen, az ajánlások egyik kidolgozója azt tanácsolta a szülőknek, hogy a passzívan a képernyő előtt töltött időt változtassák inkább értékes együttlétté: például olvassanak a gyerekeknek, mert az fejleszti a nyelvi készségeiket.

Ha már tévézés, akkor lehetőleg együtt a szülővel

A szakértő szerint az olyan tévés gyermekprogramok, amelyek arra biztatják a kicsiket, hogy mozogjanak közben, nézhetők, de ezeket is jobb, ha a szülő vagy gondviselő együtt nézi velük, és segít a feladatokban vagy abban, hogy be tudjanak kapcsolódni a tevékenységbe.

Az Egyesült Államokban 18 hónapos kor előtt nem ajánlják a gyerekeknek a képernyőnézést, Kanadában kétéves kor a határ - ismertette a BBC News hozzátéve, hogy Nagy-Britanniában nincs ilyen hivatalosan ajánlott limit.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik