Mennyi kávét ihat a kismama? Védőnő válaszol

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Szabad-e kávét fogyasztani a várandósság, illetve a szoptatás ideje alatt? Mi az irányadó vélekedés jelenleg? Hérák Anita védőnőt kérdeztük.

Ellentmondásos vélekedéseket lehet hallani arról, hogy szabad-e vagy sem kávét fogyasztani a várandósság idején. Nem létezik ugyanis egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kávé ártalmas lenne, de az ellenkezőjére sem. Etikátlan lenne ugyanis nagy mennyiségben kávét adni a kismamák százainak csak azért, hogy magzatra mért káros hatásokat tudományos célból vizsgálják. Pontos kutatási eredmények hiányában marad tehát az irányadó ajánlás - erről kérdeztük Hérák Anita védőnőt.

- A várandósság és a szoptatás idején is nagyon sok mindent szabad fogyasztani, kivételt képeznek például a nyers húsok, nyers tojás, penészes sajtok, alkohol - mondja a szakember.

Védőnő: "Babavárás alatt tanácsos a koffeint kerülni"

- Terhesség idején tanácsos kerülni a koffeint, amelynek legismertebb formája a kávé, ugyanakkor gyakran hozzáadják különböző üdítőitalokhoz, mint például a kólához, sőt, allergia elleni készítményekhez is. A koffein egyik ismérve, hogy megzavarja a kalcium felszívódását a szervezetben. A kávéban lévő koffein jelentős része átkerül a magzat véráramába és sokkal lassabban bomlik le, mint a várandós anya szervezetében. A túl sok koffein a baba túlzott élénkségéhez vezet, és a koraszülés esélyét is megnöveli. Ha a kismama semmiképpen nem tud lemondani a kávéról, inkább a csökkentett koffeintartalmút, azonnal oldódót javasolt innia a pörkölt változat helyett. A kávéfogyasztás a várandósok számára tehát nem tilos.

- A szülész-nőgyógyász szakma egyet ért abban, hogy kismamák számára napi 200 milligrammban maximalizálható a napi biztonságos koffeinbevitel. Ez körülbelül napi két csésze instant vagy egy csésze pörkölt kávét jelent - mondja Hérák Anita védőnő.

EZ IS ÉRDEKELHET: Beindította magának a szülést a várandós kismama - De hogyan?!

Kávé helyett zöld tea, gyógytea, gyümölcstea vagy koffeinmentes kávé
- Azonban nem csak a kávé, hanem teák, egyes csokoládék is tartalmaznak koffeint. A kész tea koffeintartalma úgy csökkenthető, hogy a teafüvet eleve nem túl sokáig áztatjuk. Másik alternatíva, hogy gabonafélékből készült, koffeinmentes kávéra próbál meg a kismama áttérni, illetve a fekete teák helyett a koffeint nem tartalmazó zöld teákat, gyógyteákat, gyümölcsteákat választja, és semmiképpen sem az ízesített fekete teákat - teszi hozzá.

Fotó: Freepik
Szakértő: Hérák Anita védőnő