Magyar fotósok fogtak össze, hogy bemutassák a Down-szindrómás gyerekek csodálatos világát - Fotók

2019 Július 03. • Szerző: Papás Mamás Magazin

"Akartam, hogy lássa az egész világ, hogy milyen megpróbáltatásokon át vezet az utunk, és milyen nagyszerű kisembereink vannak valójában" - érintett édesanyák, és fotósok vallanak arról, hogy mennyire csodálatosak és szeretetre méltóak a Down-szindrómás gyerekek.

Honti Nikolett, a "Downos és gyönyörű" országos fotókampány ötletgazdája, a Gesztenye Fotó fotográfusa, először csak arra gondolt, hogy önkéntes felajánlásával örömet szerezzen néhány Down-szindrómás gyerek családjának. Az ötlet azonban nem állt meg ennél a pontnál, hanem amint az a legnemesebb célú kezdeményezéseknél lenni szokott, hirtelen országos mozgalommá nőtte ki magát.

"Downos és gyönyörű" - egyedülálló fotókampány indult amatőr és profi fotósok összefogásával

- Eleinte mindössze annyi volt a célom a kezdeményezéssel, hogy minél több családnak tudjunk fotósként örömet szerezni a képekkel - kezdi Honti Nikolett főszervező. - Ahogy alakult a kampány, telt az idő és egyre többen lettünk, kezdett körvonalazódni bennem, hogy tulajdonképpen miről is szól ez az egész. Az örömszerzésen túl hatalmas szerepet kapott az érzékenyítés is. Kapcsolatok, barátságok szövődtek a Down-szindrómások világa és a mi világunk között, rengeteg tapasztalással és élménnyel lett gazdagabb a kampány minden résztvevője, legyen az fotós vagy család, segítő vagy támogató - meséli.

1. Adél


Adél - Fotó: Gesztenye Fotó

- A kiállítás ötlete is ekkortájt fogant meg: ez a rengeteg gyönyörű alkotás megérdemli, hogy kézzelfoghatóan, ünnepélyes keretek között tegyük őket a nyilvánosság számára elérhetővé. Mivel a beérkezett képek csak egy részét sikerült első körben kiállítani, őszre tervezem a második kört. Igyekszünk olyan helyet találni a képeknek az őszi fordulóban, hogy a kiállítás minél szélesebb rétegeket érhessen el, ezzel is előtérbe helyezve az érzékenyítést. Alapvető célunk: nyomatékosítani az emberekben azt, hogy nem számít: miben különbözünk, ki honnan jön, vagy miben hisz. Ha képesek vagyunk összefogva dolgozni egy nemes célért közösen, azzal hegyeket mozgathatunk meg - teszi hozzá az ötletgazda.

2. Adél


Adél - Fotó: Gesztenye Fotó

3. Peti


Peti - Fotó: Vágó Lévai Katalin

"Azt kívánom, hogy sokkal többen értsék meg a felnőttek közül is, hogy milyen lenne, lehetne a mássággal élni. Szerintem sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb lenne az élet. Ha tudatosulna az emberekben, hogy nem csak a "más"-nak kikiáltott emberek, gyerekek "más"-ak, hanem mindenki más is "más", akkor talán kevesebb hátrány érné őket. A mássággal kapcsolatban egy autista fiú, Boci figyelemre méltó üzentét szeretném tovább adni: ’Mindenkivel van valami, csak annak még nincs neve." (Vágó Lévai Katalin)

4. Fruzsi


Fruzsi - Fotó: ViktoriArt

"Számomra a legmeghatóbb pillanat a fotózás alatt az volt, amikor Fruzsi kicsit elfáradt, és az anyukája, Anikó, elővett egy ultrahangképet, amin a hamarosan születendő kistestvérét ábrázolta. Anikó magához ölelte az ultrahang képet és Fruzsit, majd megpuszilta a kislányt, miközben hallgattuk Apa telefonjáról a Bátor dalt, hiszen Fruzsi megküzdött egy súlyos betegséggel is! ’De Ő egy hős, a mi bátor hősünk!’ - itt már könnyeimmel küszködtem. Köszönöm, hogy részese lehettem a kampánynak, és megismerkedhettem a családdal". (ViktoriArt)

5. Leila


Leila - Fotó: Katica Fotó Stúdió - Baranyiné Altorjai Katalin

"A fotózás szuper hangulatban telt egy közeli horgásztónál. Leilának 8 testvére van, és hát valljuk be: 11 embert így összefogni, bizony nem volt könnyű. Izgultam is előtte rendesen. De igazi öröm volt látni, ahogy a testvérek bántak egymással. A nagyobbak terelgették a kisebbeket, vigyáztak egymásra, szófogadóak voltak, türelmesek, áradt belőlük a szeretet, az elfogadás, az összetartozás. Leila pedig egy igazi kis tündérhercegnő". (Baranyiné Altorjai Katalin)

A kampánynak született egy Facebook csoportja, ahova szeretettel várnak minden érdeklődőt - ide kerülnek fel a hírek az őszi kiállításról és a következő kampányokról is.

6. Lili


Lili - Fotó: Koncsol Csilla

"Bármikor csatlakoznék hasonló kampányhoz. Habár nem annyira "látványos", de nagy vágyam, hogy az autizmus is kapjon hasonló figyelmet. Ők ugyancsak igen különleges és fantasztikus emberek". (Koncsol Csilla)

7. Bazsi


Bazsi - Fotó: Benyó Brigitta

Csoszó Diána édesanya mondta: "Érintett édesanyaként azért csatlakoztam, mert valóban úgy gondolom, hogy gyönyörűek a gyermekeink! Akartam - igen, így, szándékosan ezzel a szóval -, hogy lássa ezt a világ, hogy ne gondoljanak ufónak, és elmesélhessem azt is, hogy mennyire nehéz az elején mindannyiunknak, milyen megpróbáltatásokon át vezet az utunk, és milyen nagyszerű kisembereink vannak valójában.

8. Lea


Lea - Fotó: Cecil photography

Rattai Bianka édesanya mondta: "Természetesen bármikor csatlakoznék ehhez, vagy hasonló témájú kampányhoz, hogy megmutathassam, mennyire gyönyörű a gyermekem. Cecil photography fotósa ügyelt a részletekre, kihozta a legjobbat az elkészült és kiválasztott képekből. Hálás vagyok, amiért ez a kampány létrejött. A családtagok hatalmas mosollyal és könnyekkel fogadták az előhívott képeket".

9. Domi


Domi - Fotó: Budai Zsuzsanna

Erika Kohajda édesanya mondta: "Nagyon szeretnénk, ha mások megismernék a gyerekeinket, akik fantasztikus szeretetbombák, és egyáltalán nem kevesebbek, mint aminek gondolják őket sokan. Nagyon nagy szükség lenne rá, hogy a társadalom nyitottabban álljon a Down-szindrómához, és mindenhez, ami nem átlagos. Ha egy kicsit közelebb hoztuk és néhány emberrel megismertettük a gyönyörű downosokat, akkor már megérte".

10. Maja


Maja - Fotó: Kosztin-Rubinszki Bianka

"Bevallom őszintén, hogy a fotózás előtt még a szokásosnál jobban izgultam, mert nem találkoztam még Down-szindrómás emberrel. Féltem, hogy szimpatikus leszek-e neki, beenged-e a magánszférájába, megengedi-e, hogy hozzá érjek, hogy mosolyogni fog-e rám, úgy igazán őszintén... És IGEN, a lehető legőszintébben mosolygott, szeretett. Annyi ölelést, puszit, szeretetet kaptam a kis 3 éves Majától, amennyit csak a kisfiamtól kaptam eddig. Nagyon jó érzés volt. Hálás vagyok, hogy a kampány által megismerhettem a családot, hogy egy életre szóló élményben részesülhettem. Gazdagabb lett a lelkem. Fantasztikus család egy szeretetreméltó kis csajszival". (Kosztin-Rubinszki Bianka)

11. Adrián


Adrián- Fotó: Baksa Kinga

12. Adél


Adél - Fotó: Gesztenye Fotó

13. Lotti


Lotti - Fotó: Luminart

14. Petra


Petra - Fotó: Bíró Patrícia

15. Zsigi


Zsigi - Fotó: Czinege Bea

16. Zsombi


Zsombi - Fotó: Forintos Tímea

17. Kamilla


Kamilla - Fotó: Kiss Éva

18. Noel


Noel - Fotó: Kósi Veronika

19. Zselyke


Zselyke - Fotó: Nemes Kovács Kata

20.  Eszter


Eszter - Fotó: Kellner Sára

21. Zoé


Zoé - Fotó: Somogyi Petra

22. Ádám


Ádám - Fotó: Szabó Edit

23. Kende


Kende - Fotó: Szatmári Boglárka

24. Imike


Imike - Fotó: Tóta Krisztián

AZ ÖSSZES FOTÓ ITT LÁTHATÓ »»

Hangulat videó a kiállítás megnyitóról

Készítette: Doszpod Mónika  - Domino studio