Minél több könyve van egy gyereknek, annál okosabb lesz - kutatás

2019 Július 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A sok könyv okosabbá teszi a gyereket, pontosabban a könyvek minél magasabb száma összefüggést mutat a későbbi tanulmányi eredménnyel.

Mesehallgatás közben a kisgyerek fantáziál, ami segíti őt a felgyűlt feszültségek, negatív érzések, félelmek oldásában. A mesék tanulságai bátorságot, pozitív jövőképet adnak számára, és a történetekből megértheti, hogy minden nehézségből van kiút. A mesék erkölcsi tanulságait - különösebb szülői magyarázat nélkül - a gyerek beépíti a saját valóságába, amely kapaszkodót jelent neki a későbbiekre.

Emellett a mesekönyvek fejlesztik a szókincset, a kreativitást, a kommunikációt, empátiát és egy sor további szociális készséget.

Minél több könyv otthon, annál több siker az iskolában

Egy 2018-ban zárult kutatás arra jutott, hogy a rendszeres felolvasás komoly előnyöket jelent a gyereknek iskolás korára: könnyebben fog megbirkózni az olvasás megtanulásával az a kisgyerek, akinek a szülei rendszeresen olvastak fel esti mesét.

Egy szintén 2018-as tanulmány arra jutott: minél több könyv veszi körül a gyereket kiskorától kezdve, annál okosabb lesz, és annál jobbak lesznek a tanulmányi eredményei.

Ez utóbbi felmérést az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Nevadai Egyetem közösen végezte. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi könyv, meséskönyv lelhető fel a gyerek körül egészen kiskorától kezdve.

A Social Science Research folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a könyvek minél magasabb száma összefüggést mutatott a későbbi tanulmányi eredménnyel.

Azokat a 16 éveseket, akiket gyerekkoruktól sok könyv vette körül, matematikai, informatikai tudása magasabb szintű volt, és olvasottsága, műveltsége is szélesebb körű azokénál, mint akik kevesebb könyv mellett nőttek fel.

Több könyvetek van otthon, mint egy észt családnak?

A legtöbb könyvet tartalmazó háztartások Észtországban és Norvégiában találhatók.
Észtországban: 218, Norvégiában 212 könyv van átlagosan egy háztartásban. Az ausztrálok 148 könyvet birtokolnak háztartásonként. A felmért országok közül az USA eléggé lemaradt, ahol háztartásonként átlag 114 könyvet számoltak.

Fontos a gyereknek az esti mesélés

Ha a mesehallgatást-meseolvasást a mindennapi rutin részévé tesszük, akkor az egy közös, intim és érzelem gazdag élményt ad a szülő és gyermeke számára, és a közös élmény, mint tudjuk, elmélyíti a szülő-gyermeke közötti kapcsolatot.

Bruno Bettelheim gyermekpszichológus úgy vélte, hogy a mesék lélektani megértése és feldolgozása nélkül a gyermek nehezen válhat kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté, őt idézzük: "A mese azaz ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni".
Bár a szülők többsége tisztában van ezzel, az esti meseolvasás mégis sokszor elmarad.

Fotó: Freepik