Az anyuka összeesett a konyhában, majd négyéves gyermeke mentette meg az életét

2019 December 27. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az amerikai édesanya négyéves kislányának köszönheti az életét. (A kezdőkép csak illusztráció).

Hayley Glaser négy éves kislányának, Isla-nak köszönheti az életét - számol be erről a DailyMail. Az amerikai anyuka december 6-án esett össze a konyhájukban, aminek a kislánya is a szemtanúja volt. A kisgyerek gyorsan telefont ragadott, és már tárcsázta is a 911-es segélyhívó vonalat. A telefonban elmondta, hogy mi történt, és azt is hozzátette, hogy az apukája nincs otthon, mert ő most dolgozik.

"Az anyukám a földön fekszik, és nem beszél" - így kért segítséget a kislány, aki először azt gondolta, hogy "az anyukája lázas lett".

A mentősök ezután azonnal intézkedni kezdtek, és az anyukát, Hayley Glaser-t a lakásukból sürgősen a kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a négygyermekes anya éppen kemoterápiás kezelés alatt állt, és azért esett össze, mert bakteriális fertőzést kapott.
Az anyuka szerencsésen túlélte az esetet.

A helyi rendőrség a kislányt "Junior tisztként" ünnepelte. A négyéves gyermek nem csak az anyukája életét mentette meg, hanem kistestvéreiről is gondoskodott e közben: kétéves húgára és egyéves ikertestvéreire is vigyázott, sőt, nyugtalan kutyájukat is csitítgatta, amíg kiért a segítség.

Itthon a 112-es segélyhívót kell hívni

A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem) - írja a police.hu.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. A legtöbb mobiltelefonon a 112-es szám a billentyűzár feloldása nélkül is hívható. Abban az esetben is lehet 112-es hívást kezdeményezni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon.

Segélyhíváskor mit kell mindenképpen elmondani?

A 112-es segélyhívószám felhívását követően a hívásfogadó központ operátora jelentkezik, aki az alábbi alapinformációkat fogja megkérdezni (a körülmények és a lehetőségek függvényében amennyire lehet nyugodtan, tagoltan és érthetően kell válaszolni):

  •     a bejelentő neve, telefonszáma;
  •     az esemény helyszíne;
  •     mi történt, kinek van szüksége segítségre;
  •     az esemény kapcsán felmerül-e valakinél közvetlen életveszély;
  •     esetleges sérültek száma, a sérülés(ek) foka;
  •     az esemény folyamatban van-e vagy már lezajlott.

Mi történik, ha valaki indokolatlanul felhívja a 112-es segélyhívószámot?

A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.
Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak.

Forrás: Külföld