Turbózd fel a család immunrendszerét ételekkel, fűszerekkel a vírusok ellen! Orvosi tanácsok

2020 Március 20. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyászt kérdeztük, hogy milyen ételekkel és fűszerekkel erősíthetjük meg immunrendszerünket a vírusos, járványos időszakban.

A szakember abban hisz, hogy a megfelelő táplálkozás fontos részét képezi a vírusok elleni védekezésnek. - Rengeteg olyan étel és fűszer van, amiről tudjuk, hogy erősítik az immunrendszert vagy gátolják a vírusok szaporodását - mondja dr. Csomai Zita. Cikkünkben ezekről olvashatsz.

Shitakee gomba

A shitakee gombáról azt tartják, hogy a hosszú élet elixírje. Erősíti az immunrendszert, klinikai kutatásokkal igazolták, hogy már 30 nap után mérhető az immunrendszer aktivitásának a növekedése. Shitakee gombát beszerezhetünk friss vagy szárított formában, de őrleményként is, ezt akár ételek ízesítésére is használhatjuk, jót tesz neki a főzés, ha ételbe főzzük, akkor az utolsó 10 percben tegyük bele.

Zeller

A zeller, szárzeller az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, gátolja a vírusok szaporodást, fogyasszunk minél többet belőlük. A szárzeller leve igazi bomba a vírusok ellen, igyunk belőle minél többet. A zeller élő vizet tartalmaz, a benne lévő sók által rendbe teszi a víztereket a szervezetünkben, kevésbé alakulnak ki száraz területek a testünkben, ahol a vírus boldogan szaporodik.

Gyömbér

A gyömbér köztudottan gátolja a vírusok szaporodását és erősíti az immunrendszerünket, ételekbe főzve, vagy teának elkészítve is nagyon hatásos. A gyömbértea igazi csodaszer - így készítsd el! »»

Hagyma, fokhagyma

Hagyma, fokhagyma, lilahagyma ismerten pusztítják a kórokozókat, fogyasszunk minél többet belőlük nyersen, illetve az ételekbe főzve. Fokhagymát a pestis idejében is alkalmazták már megelőzésre.

Kurkuma

A fentieken túl erős vírus és baktérium gátló hatással rendelkezik a kurkuma, gyönyörű színe sok ételünket feldobja. A kurkumának is jót tesz, ha megfőzzük 10 percig, a főzés végén adjuk az ételhez.

Fahéj, szerecsendió és más fűszerek

A fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, az oregano - mind nagyon erős vírus- és baktérium gátlók, a bennük lévő illóolajak és egyéb hatóanyagok révén. Az illóolaj tartalmuk gyorsan elillan, így ezeket is a főzés végén adjuk az ételhez.

Mit ne fogyasszunk?

1. Ne fogyasszunk cukrot, mert nagyon terheli a mellékvesét, és a vírusok elleni védelem egyik alappillére a mellékvesénk egészséges állapota, ha meggyengül, a mellékvese az immunrendszer sem tud megfelelően működni. Fordítva is igaz, hogy a vírusok is gyengítik a mellékvesét.

2. Ne fogyasszunk tejet, tejterméket, mert erős gyulladásképzők, terhelik az immunrendszert és remek táptalajt képeznek a vírusoknak. A hurutképző tulajdonságuk akár még jó is lehetne a nagyon száraz torokgyulladásra és száraz tüdőgyulladásra, de a gyulladás fokozása miatt mégsem a legjobb választás.

3. Kerüljük a tojást, a legtöbb vírus imádja a tojásos közeget, nagyon szeretnek és gyorsan szaporodnak rajta, minimalizáljuk a bevitelét.

4. Ne fogyasszunk glutént, gluténtartalmú ételeket, ha lehet - ezek is gyulladáskeltők és terhelik a mellékvesét, az immunrendszert.

Fontos, hogy igyunk sok vizet, tartsuk folyamatosan nedvesen a nyálkahártyákat!

Fotók a cikkben: Freepik
Szakértő: Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász