Miért ne alufóliával fedjük le a megmaradt ételt, főleg, ha kisgyerek is van a családban?

2020 Január 22. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kisgyerekes háztartásban különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a sok háziasszony által kedvelt alufóliát a lehető leginkább háttérbe szorítsuk. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogy miért.

 

Gyermekeinknek készült, megmaradt ételek tárolásánál még körültekintőbben kell eljárnunk, mivel immunrendszerük még éretlen, illetve emésztőrendszerük érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem csak az ételek változatosságára, minőségére kell odafigyelni, amikor nap mint nap róluk gondoskodunk, hanem a megfelelő tárolására is, amire nem minden esetben az alufólia a megfelelő megoldás.

Egyes baktériumok akár pár óra alatt elszaporodhatnak az ételeinken, amelyek kifejezetten ártalmasak az egészségünkre. Az alufóliával pedig az a fő gond, hogy egyáltalán nem fed légmentesen, így a „tető” alatt továbbra is vidáman szaporodhatnak a baktériumok - hívja fel a figyelmet az ízesélet.hu gasztrobarangoló.

Ahogy a portál javasolja:

érdemes inkább a légmentes tárolásra törekedni, tehát válasszunk pontosan záródó, üvegből vagy műanyagból készült dobozokat! A doboz minél laposabb, annál jobb, így ugyanis kevesebb levegőt zárunk be az étellel együtt. Az is jó megoldás, ha a lehető legjobban telepakoljuk a tárolóedényünket, ami a hűtőbe kerül.

Sütésnél, főzésnél is lehetőleg kerüljük az alufóliát

Az alufólia másik fő bűne, a belőle kioldódó alumínium, ami a savas ételek tárolásával, sütésével, maró fűszerek felhasználásával kerül az ételeinkbe. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az emberi testsúlyhoz viszonyítva kilogrammonként 40 mg alumíniumot képes a felnőtt emberi szervezet kiválasztani.

Magas hőfokon ugyanis a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ételbe, ráadásul minél magasabb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig sütjük az ételt a fóliában, alumínium-koncentrációja annál jobban nő. Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos vagy paradicsomszószos) főtt ételek oldják az alufóliát, illetve az alkohol és a sótartalom. A hazipatika.com szakemberei nem tanácsolják, hogy bármit is alufóliában süssünk, tanácsos porcelán, vagy üveg anyagú fedőt használni helyette.

Dr Csomai: "A nemkívánatos anyagok felhalmozódnak, betegséget okoznak"

- Véleményem szerint nem az a legnagyobb probléma, hogy sok alumíniummal találkoznak a gyerekek, hanem sajnos általánosan elmondható, hogy a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokból, mint például a magnéziumból kevés jut be a táplálkozással, így a hiányzó ásványi anyagok helyére a sejt kénytelen egy másik iont felvenni, például az alumíniumot vagy a higanyt - mondja dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász portálunk kérdésére.

- Egy idő után ezek a nemkívánatos anyagok felhalmozódnak, megbénítják a sejtek működését és különböző panaszokat, betegségeket okoznak. Az alumínium felhalmozódást összefüggésbe hozzák az autizmussal, az Alzheimer-kórral.
A legjobb módja a megelőzésnek, ha ásványi anyagokban gazdag ételeket adunk a gyermekeknek, amit kiegészíthetünk különböző készítményekkel is. Ásványi anyagokban gazdag ételek például a zöld leveles növények, a dió, a mandula, de akár a hosszú időn át főzött csontleves is - emeli ki a szakember.

Szakértőnk volt: dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász