8 tény a koronavírusról

2020 Március 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Melyek az új koronavírus-fertőzés egyértelmű jelei? Hogyan terjed leginkább a vírus? Elegendő-e önmagában a maszk viselése? Válaszok a cikkben.

1. Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár: láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat.

2. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

3. A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

4. Az új koronavírus esetében megkezdődött a vakcinafejlesztés, a védőoltás előállítása akár egy-másfél évig is eltarthat.

5. A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt!

6. A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások és saját magunk védelme érdekében javasolt.

7- Az eddig igazolt esetek között kevés számú gyermekkorú beteg, akiknek betegsége enyhe lefolyású volt.
 
8. A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjunk fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessünk gyakran!

A koronavirus.gov.hu tájékoztatója nyomán.