Darázscsípés-allergia: sok szülő nem tudja, hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén

2020 Május 14. • Szerző: SOTE

Minden szülőnek, nagyszülőnek érdemes tudni: életveszélyes anafilaxiát hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak helyi reakciót vált ki. Mi a teendő, ha a gyereket megcsípte a méh vagy a darázs?

A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak.

Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel

– hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika allergológus szakorvosa.

Ha a csípés helye csúnyán, egybefüggően megduzzad

A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki, ami gyerekek esetében még látványosabb lehet. Ha azonban az a csípés helyével egybefüggő területen jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen ijesztően néz ki vagy mennyire tartós, nem ad okot aggodalomra. Például ha valaki darázsba vagy méhbe lép, majd megdagad akár az egész lába, más tünete azonban nincs, akkor is mindössze tüneti kezelést igényel, kivizsgálást azonban nem.

Ilyenkor antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatát, a bőrfelület hűtését, illetve ha végtagról van szó, annak felpolcolását javasolja az allergológus.

Ha véletlenül étellel, itallal lenyeljük a méhet, darazsat

Veszélyt jelent viszont, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet. A szájban, garatban kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat.

Ilyen esetben nincs idő mérlegelni: azonnal ki kell hívni a mentőt.

Ha a csípést követő 30 percen belül anafilaxia lép fel

Szintén tragédiát okozhat, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, test szerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat.

Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni.

Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.

Amikor először jelentkezik anafilaxiás sokk

Halálos kimenetelű méhcsípés-allergia 3-50 esetben fordul elő évente egy Magyarországnyi méretű népességben. A hazipatika.com szakemberei azt mondják, hogy az első anafilaxiás sokk esetén: "A kalcium olyan, mint halottnak a csók, helyette azonnal mentőt kell hívni, de addig is maradjunk a beteg mellett. Sürgős ellátásban a beteg adrenalint fog kapni, stabilizálják az állapotát. Majd körülbelül hat hét múlva allergológus kivizsgálja. Vérből és/vagy bőrpróbával vizsgálják a méh és darázsméreg-allergiát.

Ezek után a későbbiekben a betegnél mindig legyen készenléti adrenalin, amit az allergológus ír fel. A betegnek be kell tudni adni saját magának az adrenalint, amint újabb csípés áldozata lett - 1-2 perce van erre. Az sem árt, ha a pénztárcában, vagy egy karkötőn rajta áll az allergia ténye, illetve az, hogy a csomagban keressenek adrenalint" - írja a portál.

Ha a csípést követő 48 órán belül lép fel allergiás reakció

Az allergiás reakciók a csípést követően később, 48 órán belül is jelentkezhetnek, akkor azonban már nem jelentenek akkora veszélyt.

A szakember azt tanácsolja, ilyen esetben is feltétlenül keressünk fel egy rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost, aki kideríti, mi okozta az allergiás reakciót.

Rizikóelemzést végez a vérvizsgálatok, bőrpróba és a tünetek alapján, hogy eldöntse, igényli-e a páciens a 3-5 éven keresztül tartó, rovarméreg-alapú immunterápiát. Az allergológus emellett a sürgősségi ellátás lépéseiről is tájékoztatja a beteget, begyakorolja vele, mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve ellátja a szükséges gyógyszerekkel.

Létezik teszt, amely előre jelzi a rovarméreg allergiát gyerekeknél?

Sajnos olyan teszt egyelőre nem létezik, ami már a csípést megelőzően kimutatná a rovarméreg allergiát, illetve azt, hogy csípés esetén ki milyen tünetet fog produkálni, de nagyjából elmondható, hogy gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3 százalékát érinti a méh-, vagy darázsméreg allergia.

Olvasóink mondták - Jó tudni

1.
"Allergiás vagyok rá. Addig is, amíg megérkezik a mentő a legnagyobb nyugalmat kell biztosítani.Én már többször éltem ilyen esetet. Nem árt tudni, hogy minden csípést követően fokozódik a sokkhatás, illetve, hogy allergia esetén teljesen mindegy, hogy melyik testrészt érte a csípés. Ha a mentők kiérkeztéig nehézlégzés támadna: a fejet felfelé kell tartani, hogy a légzés útja könnyebb legyen. Az injekciót a háziorvos írja fel, amit mindig a táskában kell tartani".

2.
"A darázs egy bántalmazás során is többször csíp, ezért több méreganyag kerül a szervezetbe. A legnagyobb darázs, lódarázs mérge a legveszélyesebb.
Allergiás roham esetén kizárólag az injekció és a kórházi ellátás, infúzió segít, bármilyen más házilagos segítség, ecet, hagyma stb., csak az ellátásig tartó időt hosszabbítja feleselgesen".

3.
"Anafialxiás sokk esetén a kálcium sajnos csak a beteg az értékes perceit vesztegeti el, és azzal, hogy nem kap valódi segítséget, életveszélyes állapotba is kerülhet".

4.
"Amikor lecsapunk egy méhet vagy darazsat, az olyan anyagot választ ki, ami a többieket is "odahívja", ezért esetenként jobb csak elhessegetni őket".

5.  
"Anapen300 adrenalin(epinefrin) autoinjektor combizomba beadva! És mentőt hívni azonnal!

Forrás: SOTE, hazipatika.com
Fotó: Freepik