Így előzd meg a kullancscsípést, ha kirándulni indul a család! A kullancs eltávolításának helyes módszere! (Videó)

2018 Április 12. • Szerző: dr. Szabolcs Andrea

Hogyan előzhetjük meg a kullancsfertőzést kirándulás, táborozás előtt? Hogyan kell a kullancsot szakszerűen eltávolítani? Miért ártalmas, ha olajjal, krémmel távolítjuk el a kullancsot? Baj-e, ha beletörik a vérszívó feje a bőrbe? Gyermekgyógyász válaszol.
A cikkben egy látványos animációt is találsz, ami bemutatja, hogyan lehet csipsszel eltávolítani a kullancsot.

A kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében nem az a megfelelő módszer, ha félelemből lemondunk az  egészséges és élvezetes családi kirándulásokról, túrázásokról. Mégis, ha megtehetjük, kerüljük a kullancs kedvelte helyeket, azaz a bozótokat, állatok járta legelőket. Pihenéshez, piknikezéshez mindig terítsünk a földre pokrócot. Mivel kullancscsípésre leginkább a magas füves, sűrű bozótos területeken és a lombos erdőkben számíthatunk, a kockázatot a megfelelő öltözékkel is csökkenteni lehet – mondja dr. Szabolcs Andrea a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza.

5 tanács kullancsfertőzés megelőzésére

1. Ajánlatos a lötyögő nadrágszárat a zokniba, az inget a nadrágba tűrni, hogy ne tudjon se bejutni, sem belül felmászni a parazita.

2. A galléros, hosszú ujjú ingek biztonságosabbak. 

3. A kullancsriasztó kenőcs, kullancsriasztó spray-vel érdemes még a ruhánkat is befújni , de számítsunk rá, hogy a hatása csak 2-3 óráig tart.

4. A köztudatban elterjedt, hogy a polybé vitamin erőteljes, a bőrből kipárolgó szaga elriasztja a kullancsokat ezért egyesek már a kirándulás vagy nyaralás előtt szedni kezdik, ám ez tudományosan nincsen még bizonyítva, ugyanakkor megalapozatlan biztonságérzetet kelt, ezért inkább káros, mint hasznos.

5. A megelőzés szempontjából a legfontosabb hogy a kirándulás, természetben tartózkodás végén az egész testünket vizsgáljuk át, sőt még a levetett ruhadarabokat is rázzuk ki. Amennyiben kullancsot találunk, azt helyesen, a következőképpen távolítsuk el.

Kullancs eltávolítása – Kullancs kiszedésének helyes módszere

A bőrbe fúródott kullancs eltávolítására csak néhány óra áll rendelkezésre mivel a csípés utáni első órában az állat csak szív, ilyenkor elenyésző a fertőzésveszély. A kockázat azonban 4-8 óra után ugrásszerűen megnő, mert a kullancsban  kórokozók néhány óra alatt fölszaporodnak, és a nyála is fertőzötté válik.

Kullancs kiszedése

1. A kullancs fejéhez - azaz a bőrhöz – legközelebb fogjuk meg csipesszel és egyenletes, lassú mozgással, enyhe csavarással kihúzzuk.

2. Vigyázzunk, ne nyomjuk meg a potrohát, mert abban vannak a kórokozók, abból szabadulhatnak ki.

3. Semmilyen következménye nincsen annak, ha a kullancs feje a bőrben marad, mert abban nincsenek kórokozók, és akár magától is kilökődik egy-két nap után.

Kullancs eltávolítása olajjal, krémmel, zsírral akár veszélyes is lehet
A kullancs eltávolításának korábban egyik kedvelt eleme volt a parazita megfojtása olajjal, krémmel, zsírral. Pedig ezek a módszerek inkább veszélyesek, mint célravezetők, hiszen öklendezésre késztetik az állatot, és mivel például a Lyme-kór okozója a kullancs gyomrában tanyázik, ezzel siettethetjük a fertőzést.

A vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, a Lyme kór nem!
Mivel a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, azoknak a gyerekeknek, felnőtteknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre készülnek nyaralni, táborozni, ahol fertőzött kullancsok élnek, javasolt a védőoltás.

A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat. Ez a védőoltás azonban a Lyme-kór ellen semmilyen védelmet nem jelent, az védőoltással nem előzhető meg. Amennyiben kullancscsípés szenvedtünk el, akkor annak idejét jegyezzük fel, s a következő hetekben figyeljük a helyét. Ha bármilyen elváltozást vagy tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Fotó: Pixabay
Videó forrása: YouTube