Babasírás típusai: Miért sír a baba? Különböző sírásfajták mást-mást jelentenek

2019 Február 10. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A csecsemő sírásfajtáit eleinte nehéz megkülönböztetni, de kis idő elteltével ez is, mint a többi baba körüli teendő, rutinná válik.

Ahogy a baba sírása is időnként más-más, a jelentése is különböző okokra hívja fel a figyelmet. Melyik sírásfajta mire utal, és hogyan reagálhatunk rá szülőként?

1. Vágyakozó sírás

A baba felébred, és egyedül érzi magát. Észreveszi, hogy anya már régóta a konyhában tevékenykedik. Egyszer csak felhangzik egy rövidke nyöszörgés, úgynevezett "kontakt hangjelzés", amire ha nem érkezik válasz, akkor megszólal a hosszú sziréna: "Halihó, van itt valaki?".

Helyes reakció erre:
Lépjünk a baba ágyához, és vegyük ölbe.

2. Éhség sírás

A baba sír, cuppog, szájába teszik a kis öklét - ennek üzente, hogy "Olyan éhes vagyok, hogy nem bírok tovább várni". Az éhség nyűgösség formájában jelentkezik, ami gyorsan átcsap egy energikus, kitartó magas és éles üvöltésbe.

Helyes reakció erre:
Gyorsan gondoljuk végig, hogy mikor volt az utolsó étkezés, és ha valóban ez lehet a gond, akkor adjunk a babának mihamarabb enni.

3. Álmos sírás

A baba a szemét vagy az orrát dörgöli, ásít, nyöszörög, akkor ezzel azt mondja: "Nagyon jó volt idáig, de én most már elfáradtam, és teljesen kimerültem". Előfordulhat, hogy a baba már annyira fáradt, hogy képtelen elaludni, ilyenkor a sírása "drámaivá" változik.

Helyes reakció erre:
Elaltatni a csecsemőt. A szakirodalom szerint a 6 hónapos babák kis sírás után már maguktól képesek elaludni, ugyanakkor egy újfajta irányzat szerint egyáltalán nem jó, ha a babát sírva tesszük le a kiságyába aludni.

4. Fájdalom sírás

A baba teljes erőből sír, visítva üvölt hosszan és kitartóan, ide-oda forog, dobálja magát, levegőért kapkod. Egyértelmű, hogy mit üzen ezzel a baba: "Ez fáj, segíts nekem!". Ez a fajta sírás a legmagasabb hangszínű, legintenzívebb sírás az összes közül.

Helyes reakció erre:
Vegyük sorra, hogy mi az, ami fájhat a babának. Nézzük meg a pelusát, hogy nem csípi-e a tartalma a popsit. Simítsuk végig kezünket a babán, haján, még a lábujjain is. Ha a baba elviselhetetlen sírása mellett még a lábacskáit is felhúzza a pocakjához, összegörnyed, majd megfeszíti magát, ilyenkor valószínűleg hasfájásról van szó. Hasfájás esetén tartsuk a babát repülőfogásban. Ha egyáltalán nem tudjuk beazonosítani a fájdalmat, ami mindig vissza-visszatér, akkor kérjünk gyerekorvostól tanácsot.

5. Stressz sírás

A baba megfeszíti a gerincét, a kezeit ökölbe szorítja. Röviden és visítóan sír, ami átfordul megvigasztalhatatlan sírásmódba. Ennek a fajta sírásnak az üzente: "Kérlek, hagyj engem nyugalomban! Ez már túl sok nekem".

Helyes reakció erre:
Csökkentsük le a babát körül vevő ingereket: halkítsuk le vagy kapcsoljuk ki a hangos zajforrásokat, kapcsoljuk le a villanyt, ha túl gyorsan hintáztattuk a babát, akkor vegyük ki őt a hintából, etc. Gyakran segít az is, ha az ismerős kiságyba betesszük, ahol zavartalanság és biztonság fogadja.

7 OK, AMIÉRT SÍRHAT A BABÁD »»

6. Unaloműző sírás

A baba a karjaival rúgkapál és evez lendületesen - ez a jel arra utal, hogy tele van energiával, és szívesen tevékenykedne. Ez a sírás inkább egy közepes hangerejű, elégedetlenkedő nyöszörgés. Eleinte szüneteket is tart a sírásai között, majd egyre hangosabban és kitartóbban zendít rá.

Helyes reakció erre:
Már attól meg tudod nyugodni a baba, ha az apukája vagy anyukája odafigyel rá, az arcába néz, kedvesen beszélgetni kezd vele, szól hozzá, bohóckodni kezd, utánozza a mimikáját. A babát sokszor már csak az anyai, apai hang is képes megnyugtatni ilyen esetekben.

Részlet Dr. Joachim Bensel viselkedés kutató "Mit üzen a babám, amikor sír?" című kötetéből.
Fotók: freepik.com