5+5 legdivatosabb, babáknak adott keresztnév és azok jelentése

2019 Augusztus 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kíváncsi vagy, hogy mi az eredetük azoknak a neveknek, amelyeket leggyakrabban adnak manapság fiú- és lánybabáknak? Mutatjuk.

A Belügyminisztérium honlapján legutóbb megjelent utónév-statisztika szerint, az alábbi fiú- és lányneveket adták leggyakrabban a babáknak a szülők 2018-ban.

Minket az érdekelt, hogy ezeknek az utóneveknek mi az eredeti jelentésük.

LEGDIVATOSABB LÁNYNEVEK

1. Hanna

Héber eredetű bibliai név. A Johanna rövidült formája vagy az Anna eredeti formájának felújítása. Jelentése: kegyelem, könyörület.
A kilencvenes években még ritkán fordult elő, de a kétezres évek elejére egyre népszerűbb lett.
A Hanna név könnyed, kifinomult személyiségre utal, mások gyakran kihasználják empátiájukat, engedékenységüket.

Rokon nevek: Hanka, Hannadóra, Hannaliza, Hannaróza, Hanni, Johanna.

2. Zoé

Görög eredetű név. Jelentése: élet.
Az 1990-es években a Zoé és a Zója szórványos név volt, a 2000-es években a Zója nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között, a Zoé 2005 óta a 38-87. leggyakoribb női név. Zoékra jellemző, hogy imádják az életet, vidámak és nagyon szerethetők.

Rokon név: Zója.

3. Anna

Héber eredetű bibliai név, a Channá, Hanná nevekből átvett és magyarosodott névről van szó. Jelentése: kegyelem, könyörület.
Szociális beállítottságúak, kedvesek, türelmesek másokkal, érzékenységük, kreativitásuk miatt gyakran a művészetek területén találják meg a számításukat.

Rokon nevek: Anaisz, Anda, Anélia, Anéta, Anett, Anetta, Ani, Ania, Anica, Anika, Anikó, Anilla, Anina, Anita, Anka, Annabella, Annakata, Annaléna, Annaliza, Annamária, Annamira, Annamíra, Annaregina, Annaréka, Annarita, Annaróza, Annavera, Annavirág, Anni, Bíboranna, Kisanna. Kisó, Nana, Nanett, Nanetta, Nenszi, Netta, Netti, Nina, Ninell, Ninett, Ninetta, Ninon, Panka, Panna, Panni, Rozanna.

4. Emma

Germán eredetű név. Az Emma alakváltozataival, az Irma és a német Erma névvel együtt Ermin, Irmin germán isten nevéből származik; más feltevések szerint a germán hermion néptörzs nevéből ered. Irmin a háború germán istene, vagy a zivatar démona. Nevének jelentése egyes források szerint: nagyság.
Az Emmákat nyughatatlanság és olthatatlan érdeklődés jellemzi.

Rokon nevek: Emília, Emmaróza, Emmi, Ermelinda, Imelda, Irma.

5. Luca

A Lúcia régi magyar alakváltozata.
A Luca név viselője hagyományszerető és -tisztelő. Számára nem elsősorban az anyagi javak megszerzése a fontos, döntéseit inkább az érzelmei irányítják.

Rokonnév: Lúcia, Lucilla.

LEGDIVATOSABB FIÚNEVEK

1. Bence

A latin Vincentius (magyarul: Vince) név régi magyar Bencenc alakjának a rövidülése. Jelentése: győztes, győző. A Bencét még a 18. században is – tévesen – a Benedek becéző alakjának tekintették. A név viselője gyakorlatias, ötletes, találékony és jó problémamegoldó személyiség.

Rokonnevek: Benedek, Vince.

2. Máté

Bibliai név. Jelentése: Isten ajándéka. Máté a 12 apostol egyike, Máté apostol az első evangélium írója, az ő leírása a legrészletesebb, leghosszabb.
A Máté név olyan személyiséget takar, akit foglalkoztat a körülötte lévők jóléte, és igyekszik az emberiség javát szolgálni. Felelősségteljes ugyan, de sokszor szétszórt.

3. Dominik

Latin eredetű név, ami a Dominicus névből származik. Név jelentése: Istenhez tartozó, Istennek szentelt, vasárnap született. Eredetileg a vasárnap született gyerekek kaphatták, mert a vasárnap neve az "Úr napja". Jellemzően álmodozó személyiség, érzékeny és meglehetősen távolságtartó, emiatt nehezen talál igazi barátokat.

Rokonnevek: Domán, Domos.

4. Marcell

A latin Marcellus családnévből. Jelentése: Mars istennek szentelt. Éles eszű és jó logikai gondolkodás jellemzi, magabiztos, független személyiség. Fontos számára, hogy a környezete elismerje.

Rokonnevek: Marcel, Marcselló.

5. Levente

Régi magyar személynév. Általában a lesz ige származékának tartják, eszerint jelentése: levőcske, kis lény. Más, újabb vélemény szerint eredeti formája Lovanta lehetett, ami egy vadászat jelentésű szláv szó, és így jelentése vadász lenne. Annyi bizonyos, hogy a levente közszónak nincs köze a névhez, mert az jóval későbbi keletkezés. A név viselője komoly, nyugodt, felelősségteljes karakterű, sokan megbízhatónak és segítőkésznek tartják, közkedvelt személyiség.

EZ IS ÉRDEKELHET: "Kevin, Martin, Medox?! Hova tűnt a józan esze a magyar szülőknek, akik divatneveket választanak a gyerekeiknek?" - A furcsa névadási szokásokat kritizálja a hagyománytisztelő apuka »»