6 klasszikus név lánybabáknak, amelynek karakteres jelentése van

2020 Szeptember 05. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Hangzatos klasszikus női neveket hoztunk, amelyek ma ritkaság számba mennek, és jelentésük különleges.

1# Borbála

16-18. században rendkívül gyakori név volt. Ma a 72. helyen szerepel a leggyakoribb 100 női név listáján.

Görög eredetű és a Barbara magyaros Változata. Jelentése: külföldi nő. Érdekessége, hogy Borbála-napon vágták az úgynevezett "borbálaágat". Az ország egyes vidékein cseresznyefaágat, máshol kilencféle gyümölcsfa ágát vagy orgonabokor ágat tették vízbe. Ha az ág karácsonyra kivirágzott, akkor az azt jelentette, hogy az újévre férjhez megy a lány.

2# Gizella

Nem szerepel a leggyakoribb 100 női nevek listáján.

Valószínűleg germán eredetű, ma már ritkának számító női név. Jelentésére több magyarázat is létezik. Az egyik szerint "udvarhölgyet" jelent. Más elképzelések szerint az ófelnémet jelentése "zálog", "biztosíték" volt. Megint más magyarázat szerint az ótörök "güzel" szóból ered, melynek jelentése: "szépséges".

3# Ilona

Nem szerepel a leggyakoribb 100 női nevek listáján.

Az Ilona azon ritka magyar nevek közé tartozik, mely a magyar nyelvből került be más népek névállományába. Egyes feltevések szerint eredetileg szláv közvetítéssel került a magyar nyelvbe (Jelena), más okfejtés szerint a görög Heléna név régi, magyarosodott alakja, amelynek jelentése: "héliosz", azaz "Nap".

4# Magdolna

Nem szerepel a leggyakoribb 100 női nevek listáján.

A Magdolna héber eredetű női keresztnév. A név jelentése Magdala városából való nő, a Genezáreti-tó mellől származó nő. Krisztus születése táján vált ismertté, azóta világ szinten elterjedt.

5# Matild

Nem szerepel a leggyakoribb 100 női nevek listáján.

Germán eredetű női név, jelentése: "hatalom" és "harcias nő". Anyakönyvezgető változatai: Matilda, Méta, Metta.

6# Veronika

Jelenleg a 90. helyen szerepel.

A Veronika a görög (macedón) eredetű Bereniké név latin alakváltozata, jelentése győzelmet hozó. A Bibliához kapcsolódó iratok szerint egy Veronika nevű asszony kendőt nyújtott át Jézusnak a keresztúton, és a legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcmása.
Rokon nevei: Bereniké, Ronett, Ronetta, Verita, Veron, Verona, Veronka, Vera.