Babanevek: Újabban már ezeket a furcsa hangzású fiúneveket is adhatjuk a babáknak

2020 Június 16. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kifogytál az ötletekből? Vagy egyedi fiúnévre vágysz? Fusd át a legújabban adható fiúnevek listáját.

A Belügyminisztérium népesség nyilvántartója szerint - 2019-es, azaz a legfrissebb adatok alapján - népszerűségi sorrend szerint ezek a leggyakrabban választott fiúnevek:

Bence, Máté, Levente, Dominik, Marcell, Noel, Ádám, Dániel, Dávid, Olivér.

Ezzel nagyon úgy tűnik, hogy megfordult a korábbi, népszerűségét sokáig őrző B-betűs fiúnevek trendje.

EZ IS ÉRDEKELHET: 5+5 legdivatosabb, babáknak adott keresztnév és azok jelentése - olvasd tovább!

Mi a teendő, ha egyedi nevet akarunk adni a babának?

Sok szülő azonban nem népszerű, gyakori divatnevet szeretne adni a babának, hanem ellenkezőleg, különleges csengésű, a megszokottól eltérő jelentéstartalmú vagy egzotikus névadást tervez. A vágyott egyedi neveket legtöbbször a kedvenc külföldi tévésorozat szereplői, ismert filmsztárok és akár gyümölcsnevek is inspirálják. Ezeket a kérelmeket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakértői bizottsága vizsgálja meg, és engedélyezi, vagy utasítja vissza, az engedélyezett nevek listáját pedig havonta frissíti.

Az, hogy egy kérelmezett név zöld lámpát kap-e vagy sem, több minden is múlik, ezzel kapcsolatban itt olvashatsz bővebben. A tavalyi évben is sok kérelem érkezett a leendő szülőktől az intézet munkatársai felé. A szakértők az alábbi fiúneveket különböző okok miatt nem hagyták jóvá:

Betyár, Főni, Jettero, Kopasz, Maci, Nintendó, Oliwer, Öcsi, Portosz, Triszmegisztosz, Zödön.

EZ IS ÉRDEKELHET: "Kevin, Martin, Medox?! Hova tűnt a józan esze a magyar szülőknek, akik divatneveket választanak a gyerekeiknek?" - A furcsa névadási szokásokat kritizálja a hagyománytisztelő apuka - olvasd tovább!

Fiúnevek, amiket mostantól adhatunk a babáknak

2019-ben az alábbi fiúnevek ellenben felkerültek a hivatalosan adható utónevek listájára, amikből a leendő szülők már kedvükre válogathatnak.

Amar, Arif, Apaj, Agamemnon, Alpár, Aszmet, Aurélián, Barakony, Berger, Benája, Bors, Dotán, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hananjá, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Katosz, Karcsa, Kardos, Karion, Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kresmir, Kücsid, Lizander,  Lior, Lukréciusz, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Őze, Parker, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Terenc,Timó, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zohár, Zuriel.

Forrás: MTA Nyelvtudományi Intézet, Belügyminisztérium Népességnyilvántartó