Sokkoló fotóval hívják fel a figyelmet a gyakori és sokszor észrevétlen endometriózisra

2020 Január 11. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az endometriózis egy igen gyakori kórkép, amely megkeseríti a betegségben érintett nők életét, ennek ellenére mégsem vesszük eléggé komolyan.

Az endometriózis egy gyakori nőgyógyászati kórkép, becslések szerint a nők 6-10, mások szerint akár 20 százalékánál is előfordul. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.
Egy angol professzionális sminkmester sokkoló képek segítségével hívta fel a figyelmet erre a rejtélyes betegségre.

Andrea Baines maszkmester már évek óta küzd az endometriózis kellemetlen tüneteivel, és úgy véli, hogy mások számára láthatatlan és relatív sok nőt érintő betegséget sokszor még maguk a szakemberek sem veszik elég komolyan.


A fotón Rachel Berwick, a 28 éves modell látható, akinek a testét makeup segítségével változtatta el Baines (Forrás: Facebook)

Endometriózis - női szövetek tévúton

A méhet belülről bélelő speciális hámszövet, bizonyos esetekben nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem a méh üregén kívül is, ahol komplikációkat okoz.

Az endometriózis minden nőnél előfordulhat, de leggyakrabban a fogamzó képes korosztályt érinti. A nem szült nők és az endometriózisban szenvedő betegek nőrokonainak körében magasabb az előfordulási arány.

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ AZ ENDOMETRIÓZIS OKÁRÓL, TÜNETEIRŐL, KEZELÉSÉRŐL - ebben a cikkben! »»

Megalázó beszólások miatt döntött úgy a művész, hogy sokkoló képeivel demonstrál

Baines-nek évekbe telt, míg diagnózist kapott, ugyanis addig teljesen normálisnak tartotta, hogy menzesz idején fájdalmas, erős vérzése és ájulásos rosszullétei vannak. Baines szerint a késői felismerés és az orvosai inkorrekt hozzáállása is súlyosbított a helyzetén.

Akkor jött rá, hogy még maguk a szakemberek sincsenek tisztában a kórképpel. Több nőgyógyásza közül az egyik még hazugnak is nevezte, szerinte: "A fájdalmam nem is létezik, azt csak képzelgem".

A kijelentés óta vált fontossá számára, hogy a fájdalmas kínokkal is járó betegséget elsősorban mi nők, a társadalom és legfőképpen a szakemberek komolyan vegyék. Mint fogalmaz: "Egyszerűen nem normális, hogy krónikus fájdalommal kell élnünk. Ez nem lehet a női mivoltunk értelme!".

Forrás: Focus, Facebook Rachel Berwick