Az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka

2020 Január 11. • Szerző: SOTE

Dr. Bokor Attila nőgyógyász szerint: "Minél több nőhöz el kell juttatni a betegségről szóló információkat, hogy időben felismerhessék a betegséget".

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt váladék gyülemlik fel a méhen kívül.

Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Kiket érint az endometriózis?

Az endometriózis 95%-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, például célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetnek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták, vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz).

Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség. Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Melyek az endometriózis főbb tünetei?

• fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
• meddőség
• alhasi fájdalom
• fájdalmas nemi élet
• szorulás vagy hasmenés
• fájdalmas széklet/vizeletürítés
• véres széklet/vizelet

Dr. Bokor Attila: "Nagyon fontos a mindent átfogó szemléletmód"

Dr. Bokor Attila szerint 5-10 év múlva az endometriózissal küzdő nők aránya a mostani 10%-ról 15% körülire fog emelkedni. „A korai felismerés, a jó műtét, az életmódváltás és a hosszútávú gyógyszeres kezelés együttesével lehet eredményeket elérni az endometriózis kezelésében. Mivel az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka, nagyon fontos a mindent átfogó szemléletmód. Minél több nőhöz el kell juttatni a betegségről szóló információkat, hogy időben felismerhessék a betegséget.”

Fotó: Freepik
Forrás: SOTE