A szülés utáni baby blues természetes, nem vagy rossz anya miatta!

2020 December 21.

Még mindig tart él az előítélet azokkal az anyákkal szemben, akik szülés után a baby blues miatt nem repkednek épp a boldogságtól.

A baby blues tüneteiben hasonlít a szülés utáni depresszióra, de nem szabad összekeverni a kettőt. Míg a baby blues átmeneti tünetegyüttes, egy olyan lehangolt állapot, amit a hormonális változások és az új élethelyzet nehézségei hívnak általában életre, addig a szülés utáni depressziót mentális zavarként tartják számon, és mindenképp szakember segítségét kell kérni hozzá. A gyermekágyi szomorúságként is nevezett baby blues egy olyan melankolikus állapot, ami nem jelent veszélyt az anyára vagy a babára, ám ha két hétnél tovább is fennáll, és az anya ezen túl is állandó ingerültséget, alvászavarokat, kiüresedettséget érez, akkor már felmerülhet a szülés utáni depresszió gyanúja, és mielőbb pszichológushoz kell fordulnia.

A baby blues természetes

Az anyáktól társadalmi szinten azt várják el már terhesség alatt, hogy állandóan ragyogjanak a boldogságtól, hiszen betöltötték minden nő életének célját: szülnek egy gyereket. Közben viszont az anya testében lezajló változások viharosak, a hormonális rendszer felbolydul, és belül mindent érez egyszerre, csak az állandó boldogságot nem.

A szülés utáni baby bluest nem kell szégyellni (Képek: Freepik)

Mivel az elvárások és a tapasztalás ellentétbe kerül, ezért az anya úgy gondolja, biztos vele van a baj, és inkább nem szól semmit, nehogy rásüssék a rossz anyaság bélyegét a baby blues miatt. Ha pedig mégis elmondja, hogy boldogtalannak, lehangoltnak érzi magát, akkor sokszor legyintést kap válaszul, hogy majd elmúlik, nem kell vele foglalkozni, örüljön neki, hogy ott a gyereke a kezében. Egy felmérés szerint túl sok nő fél attól, hogy rossz anyának tartják mások, ha a baby blues-t bevallja a környezetének, és ezért nem kérnek segítséget időben, és akár észrevétlenül át is csúszhatnak a szülés utáni depresszióba.

Dr. Dawn Kingston, a Calgary Egyetem professzora szerint, ha szülés után rossz lelkiállapotban vagy, a következőket kell szem előtt tartanod:

  • Nem vagy egyedül. A szorongás és az extrém stressz természetes a terhesség alatt és a szülés után.
  • Hallgass a megérzéseidre. Ne hagyd, hogy mások határozzák meg, mit jelent számodra a normális lelkiállapot.
  • Kezdd el leírni az érzéseidet, amikor először tapasztalod a lehangoltságot. Két hét múlva olvasd el, mit írtál, és ha még ugyanúgy érzel, akkor kérj segítséget.
  • Beszélj az orvosoddal. A hat hetes kontrollon beszélhetsz a lehangoltságodról a szülésszel, vagy akár a gyerekorvossal is, biztos, hogy segítséget tudnak nyújtani valamilyen formában.

A cikk forrása: nlc.hu