Miért bámulja a baba mereven a plafont, és néz kizárólag csak egy pontra? - Anyai beszámolók

2020 December 16. • Szerző: papasmamasmagazin.hu

Veled is előfordult már, hogy a pici babád a pelenkázón mosolyogva vagy épp merev tekintettel csak egyetlen pontra figyelt a levegőben?

Izgalmas kérdést vetett fel egy kisbabás anyuka, aki egy olyan jelenséggel kapcsolatban írta le saját tapasztalatát a Kismamák és Anyukák egymást segítő klubja elnevezésű Facebook csoportban, ami sokunkkal már megesett. Az édesanya elmesélte, hogy náluk gyakorta előfordul: a kisbabája nem őt nézi, hanem elnéz mellette úgy, "mintha látna valamit vagy valakit" a levegőben.

Mint kiderült a jelenséggel Melinda, a poszt felvetője közel sincs egyedül, ugyanis több kisbabás édesanya is beszámolt hasonló esetről.

Nem tudni, hogy mit látnak pontosan a babák, kisgyerekek

Az orvosok és védőnők szerint ez egy ismert jelenség a babáknál, nem lehet tudni pontosan, hogy mitől fordul elő, ám idővel minden baba "kinövi".

Pszichológus szakemberek általában úgy tartják, hogy a kisgyerek ilyenkor saját érzéseit (indulatát, örömét) éli meg és dolgozza fel, a maga éretlen és naiv módján, és ennek csak mi felnőttek tulajdonítunk különösebb jelentőséget.

Okkultisták szerint azonban a kisgyerekek ilyenkor, "mivel nyitva van az úgynevezett harmadik szemük 5 éves korukig", szellemeket látnak. Szerintük, az egészen pici babák még akár "kokettálnak" is - a felnőttek számára láthatatlan - entitásokkal. Szerintük a 1,5 éves gyerekek határozottan ki is mutatják a félelmüket (sírnak, tiltakoznak), ha nem akarnak bemenni egy olyan helyiségbe, ahol nem érzik magukat komfortosan az entitások miatt. 3-4 évesen pedig már bennünket felnőtteket meghökkentő történetekkel is képesek letaglózni.

Anyukák mesélték

Eldönteni sajnos nem fogjuk tudni, hogy - az amúgy fókuszálni vagy élesen látni még kevésbé képes - baba pontosan mit is figyel a plafonon, vagy a pelenkázó asztal mellett, ám álljon itt a sok közül néhány kevésbé hátborzongató beszámoló a csoport többi tagjától, ami továbbgondolkodásra késztetheti a téma kedvelőit:

"A lányom 22 hónapos, és sokszor néz a csillárra. És, ha kérdezem, mit nézel azt mondja, hogy ott a néni, és nevet rá."

"Nálunk is van ilyen. Én onnan szoktam tudni, hogy lát valakit az 5 hónapos babám, mert olyankor a 10 éves kutyám is mindig azt a pontot nézi és morogja."

"Kisfiam 19 hónapos, és nagyon sokszor nézi a plafont. Pár pillanatra rá is köszön mindig, hogy "sia". Utána beszélget valakivel a saját maga kis nyelvén. Volt olyan, hogy az építő kockáját tartotta fel, köszönt, és utána csak annyit mondott többször is, hogy "gyeje" - vagyis azt, hogy gyere!"

"Kisfiam most nyáron, amikor a medencében játszottunk éppen, egyszer csak a citromfa mellett kezdett el nézni valamit mereven, majd mondta, hogy Szia!!!!
Aztán lehetett látni, hogy a szemével követi azt a valamit. Egészen a medence széléig.
Ott stabilan nézett egy pontot kb 130-140 centi magasságban. Majd azt mondta: Gyere te is játszani.
Ekkor 1,5 éves volt a kisfiam."

"Keresztfiam most 2 éves. Soha nem említettük neki nagypapám nevét, és ha kimegy az udvarra a kazánházhoz, néz és közli, hogy: ’Szia, Béla bácsi, megint telefonálsz’. Aztán, van, hogy vele beszélget a kis játék telefonján."

"Nálunk altatásnal fordulnak elő ilyenek... Kislányom mondja hogy ’néni, néni’, integet neki, majd végig néz a szobán. Ő most 21 hónapos."

"Lányom januárban lesz 3 éves, és volt hogy nevetett, meg beszélt egyedül a szobában, és megkérdeztem, hogy kivel beszél. Mondta hogy a dédi papával. Kérdeztem, hogy hol van, és mutatta hogy ott áll minden nap. Ma kiabált nekem, hogy ’anya-anya, ott a dédi, nézd!’, és mutatta. Játszott neki, és megmutogatta a játékait".

"A másik házban (nem volt még 2 éves), a lépcső előtt állt, és köszönt, hogy szia... Kérdeztem, kinek köszöntél? Azt válaszolta hogy a bácsinak. Nem volt otthon rajtunk kívül senki."

A cikk a Kismamák és Anyukák egymást segítő klubja nevű Facebook közösség engedélyével jelenik meg.

Fotó: Freepik