Összefogás indult el az emberi élet védelméért

Az elmúlt harminc évben fokozatosan csökkent a művi terhességmegszakítások száma Magyarországon, hiszen az 1990-ben regisztrált 90 ezres szám jelentősen mérséklődött. Ennek ellenére még a 2023-mas előzetes adatok szerint is több, mint 19 ezer magzatgyermek nem kapta meg az élet lehetőségét a KSH statisztikái szerint. A 2001 decembere óta működő PAX Televízió, első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot tett közzé minden élet védelme mellett 2024. február 2-án, a PAX TV az ÉLETÉRT! című konferencián.

„PAX TV AZ ÉLETÉRT - Az élet csodája a fogantatástól az elmúlásig”
Az abortusz melletti döntéseket befolyásolhatja a nő élethelyzetének, környezetének kényszerítő ereje is. Ezzel együtt azonban tapasztalatok bizonyítják, hogy a házasságok döntő többsége megromlik a művi terhességmegszakítás után, az öngyilkosok száma pedig akár hatszorosára nőhet azok között, akik elvetették a magzatukat.

A 2001 decembere óta működő PAX Televízió, első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot tett közzé minden élet védelme mellett. Ezzel együtt hangot adott mindazoknak, akik kiálltak az élet szentségéért és nyilvánosan felvállalta az életvédő szervezetekkel való együttműködést 2024. február 2-án, a PAX TV az ÉLETÉRT! című konferencián.

A szakmai esemény fókuszában az élet csodája állt a fogantatástól az elmúlásig. Az eseményen felszólalók az abortusz mellett olyan tabutémákat is feszegettek, mint a lakosság csaknem 4%-át érintő pornófüggőség. Ide tartozik az aktív eutanázia is, amelynek támogatottsága az elmúlt 10 évben Magyarországon is jelentősen megnőtt. A konferencia előadóinak szintén témát szolgáltatott a klímaváltozás, a háborúk és az erőszak, melyek a személyes biztonságérzetünket, valamint a jövőbe vetett hitünket befolyásolják, ez pedig megsokszorozza az életellenes döntéseket.

A PAX Televízió küldetésnyilatkozatát többek között Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus és Edwin Caruana, a máltai Evangéliumi Alliance elnöke, az első máltai evangélikus közösség lelkésze is aláírta, kifejezve ezzel hitvallásukat és értékrendjüket.

A televíziós csatorna által szervezett eseményen Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus többek között hangsúlyozta, hogy „az élet egy csoda, a törvényeit meg kell értenünk és el kell fogadnunk. Az élet legfontosabb feladata annak megőrzése, szolgálata és a továbbvitele.”

Az abortusz társadalmi tragédia, nem egyéni ügy. Az anya és a megszületendő gyermeke összetartozásába beleavatkozni és szétszakítani őket bűn. „Nagyon hálás vagyok a PAX TV-nek, amiért messzire eljuttatja az üzenetet, hogy minden megfogant ember értékes, egyedi, különleges és pótolhatatlan. Kiemelkedően fontos a felvilágosítás, hogy a nem várt gyermekek is megszülethessenek, mert sokan vannak, akiknek nincs fogalmuk a lehetőségekről és a következményekről. Minden eszközzel fel kell hívnunk a figyelmet az élet értékére!” - fogalmazott az eseményen Albertné Görgey Zsuzsánna, a Magyarok Európában Egyesület elnöke, a Séta az életért mozgalom alapítója.

A PAX TV támogató partnerként segíti a keresztény egyházakat az evangélium üzenetének hirdetésében, ezért istentiszteleteket, igehirdetéseket, előadásokat riportokat, stúdióbeszélgetéseket sugároz, 2023 decembere óta már a streaming platformján is, a www.paxtv.hu-n. A PAX Televízió kizárólagos küldetésének tekinti a bibliai igazságok, a keresztény életgyakorlat és értékek bemutatást, megismertetését, ezért nem csak hívőknek szólnak műsoraik. Tulajdonosaik egybehangzóan hisznek abban, hogy a keresztény értékek megegyeznek a harmonikus társadalmi értékekkel, ezért ezeket az értékeket át kell adni minél több embernek, miközben természetesen örömmel terjesztik az igét is. „Hitünk szerint Isten minden élet forrása és fenntartója, ezért természetes, hogy televíziónk nyilvánosan is felvállalja az Élet mindennemű védelmét a fogantatástól az elmúlásig.” – emelte ki Gere József, a PAX TV egyik tulajdonosa.

A televízió fontosnak tartja az értékközvetítő szerepét, ezért mentes az erőszaktól, trágárságtól és erkölcstelenségtől. A közkedvelt, értékcentrikus műsorok mellett új sorozataiban foglalkozik közéleti vitás kérdések igei magyarázatával PAX TV - Torzított valóság. Megszólítja a fiatalokat is a sporton, életmódon PAX TV - Vitalitás minden nap, valamint a speciálisan őket érintő generációs problémák felvetésén keresztül PAX TV - Adom a ZÉT. Emellett egy kerekasztal-beszélgetés keretében, a keresztény értékeket helyezi fókuszba az időszerű gazdasági kérdések kitárgyalásában is PAX TV - Áldás és átok. Mindez már elérhető, a 2023 decemberében megújult weboldalon, a www.paxtv.hu-n is, amely a tartalom-fogyasztási szokások megváltozásához alkalmazkodva streaming-szolgáltatást is magában foglal. Ez a felület már biztonságos tárhelyet ad azoknak a keresztény, érték-közvetítő tartalmaknak, amelyeket a közösségi megosztóportálok algoritmusai mind gyakrabban korlátoznak.

Az emberi élet olyan érték, amelyet nem lehet más értékekkel párhuzamba állítani.

Az evangélium szorosan összefügg az életvédelemmel. A Kiáltás az Életért nevű szervezet feladata pedig megegyezik ezzel, szeretetben mondja el az igazságot, akárcsak a PAX TV. „Fizikai életeket mentünk és evangelizálunk. Magyarországon ma minden harmadik megfogant élet nem tud megszületni. A 2003-ban alapított egyesületünk fennállása óta több ezer segélyhívást kaptunk és remélhetőleg legkevesebb 200 baba életét tudtuk megmenteni” –ismertette az eredményeiket a konferencia előadója Bergs Zsuzsanna, a Kiáltás az Életért Egyesület alelnöke.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg videóüzenetében Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület Vezetője Kárpátaljáról: „Ha feltesszük azt a kérdést, hogy mi ma Ukrajnában a legveszélyesebb hely, akkor a válasz megdöbbentő: nem a Dombasz, nem a Zaporizsjai frontvonal, hanem az édesanyák méhe. Ukrajnában ugyanis már a háború előtt is rendkívül alacsony volt a születésszám és ez az elmúlt két évben tovább romlott.”

A másik ember életének tiszteletben tartásához való jog heves viták tárgya az utóbbi évtizedekben. Bár az eutanáziát a nemzetközi trendekhez igazodva már a magyarok is egyre nagyobb arányban támogatják, a döntés az élet végéről nem egyszerű, eldöntendő kérdés. A lelkiismereti és hitbéli okok mellett ráadásul az aktív eutanáziához való jog engedélyezése válhat kötelezettséggé, elvárássá az orvosok számára, gyengítheti a társadalom egyben tartását, ráadásul generálhat újabb problémákat is.

„Az emberi élet végtelen érték. Nem mérlegelhető emberi szempontok szerint. Minden olyan országban, ahol törvényessé teszik az eutanáziát, ott lassanként az idősebb betegek nyomást éreznek magukon, hogy a társadalom számára ők már csak egy teher” – fogalmazta meg a konferencián a gondolatait Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök is.

A sajtóesemény zárásaként sor került a PAX TV küldetésnyilatkozatának szimbolikus aláírására is.

„A PAX Televízió célja elismerni és tisztelni Istent, mint az élet egyetlen, kizárólagos forrását. Csatornánk bátran szót emel a nyilvánosság előtt az emberi élet szentsége védelmében. Első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot teszünk minden élet védelme mellett és örömmel vállaljuk fel az életvédő szervezetekkel való együttműködést. Bátran hirdetjük Jézus Krisztus evangéliumát, kiállunk a magzatokért és azokért, akiknek nincs hangjuk. A PAX helyettünk szólal meg! Hittel! Szeretettel!” zárta gondolataival az eseményt Gere Lilla, a PAX TV vezérigazgatója.