Mit vegyek karácsonyra a gyermekemnek?

Ezer játék elérhető, és hogyan dönthetjük el, hogy melyiket válasszuk? Szerencsére a JátékNet webáruház idén újra megrendezte az Ország Játéka versenyt, amely egyrészt egy szakmai zsűri döntése, másrészt a közönségszavazatok alapján dőlt el. Összegyűjtöttük nektek, hogy milyen játékok nyertek!

Labancz Dániel gyermekpszichológus, a szakmai zsűri tagja szerint „Nagy öröm, hogy idén újra együtt játszhattunk a Játszónapon a gyerekekkel, hiszen ez a zsűri dolgát is megkönnyíti - a nevezett játékokat így a célközönség kezében is láthattuk "működni". Minden évben elmondom, mennyire fontos a közös játék, legfőképpen a szülővel való minőségi idő eltöltése, hiszen ez a gyermek nyelve, egyik legfontosabb kifejezési eszköze. Arra biztatok minden szülőt, hogy üljünk le a gyermekünkkel, játsszunk együtt különösebb cél nélkül, felszabadultan, valódi jelenléttel! Jó volt sok ilyen kapcsolódást látni a Játszónapon.” 

A JátékNet webáruház által a Groupama Arénában 2022. november 6-án szervezett Ország Játéka verseny keretében több kategóriában is nevezhettek a bemutatott játékok. Ki lehetett próbálni társasjátékokat, kézműves játékokat, építő játékokat, és természetesen megjelentek a távirányítható autók, traktorok és markológépek is. Több, mint 1500-an érkeztek játszani, szülők és gyerekek együtt próbálhatták ki a kifejezetten érdekes és fejlesztő játékokat egész nap. 

A közönségszavazás mellett szakmai zsűri is döntött a nyertesekről, a „társasjáték ovisoknak” kategóriában holtverseny alakult ki, így két nyertes is született: a Less és fuss készségfejlesztő társasjáték és a Babaróka karácsonya társasjáték.

A különböző gyerekprogramok mellett a jó hangulatról a szakmai zsűri tagja, a JátékNet webáruház nagykövete, Kovácsovics Fruzsina énekesnő, óvodapedagógus gondoskodott, aki interaktív koncerttel várta a gyerkőcöket.

„A pandémia okozta bezártság is az egyik oka lehet annak, hogy most ennyien éltek a lehetőséggel és eljöttek a Játszónapra. A sok-sok gyereket és a szüleiket látva olyan volt az egész, mint egy második gyereknap. Reméljük, jövőre is lesz alkalmunk megszervezni a Játszónapot. Egy ilyen esemény ugyanis a szülőknek is lehetőséged ad, hogy még a vásárlás előtt meggyőződjenek arról, hogy a választott játék leköti és fejlesztheti a gyermekük képességeit” – mondta Őri Gergely, az Ország Játéka versenyt elindító JátékNet webáruház ügyvezetője.

A versenyre benevezett játékokat a szakmai zsűri is jó szívvel ajánlja. Az „Ország Játéka 2022” jelzés ugyanis minőségi értéket képvisel, amit szigorú szempontok alapján ítéltek oda, mint például a készségfejlesztési képesség mértéke, mennyire fejleszti a játék a gyerek szociális kapcsolatait vagy, hogy mennyire tekinthető kreatívnak az adott játék. A minősítés nemcsak a forgalmazóknak jelent versenyelőnyt, de a tudatos játékvásárlóknak is segítség a választásban. 

Bár egy dán építőjáték volt az egyik legkapósabb játék a Játszónapon, végül a BUKI: Kerámiakészítő szett agyaggal kapta a legtöbb szavazatot, így az lett a Játszónap különdíjas játéka.

A kategóriák nyertesei:
1. Bébijáték kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Jabadabado: Toronyépítő kocka figurákkal - Háziállatok.
 • Közönségszavazatok alapján: Eichhorn: Élet a farmon - fa játékszett.

2. Lányos játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Schleich: Horse Club Lakeside vidéki ház és lovarda.
 • Közönségszavazatok alapján: Playmobil: Nagy hercegnő kastély.

3. Fiús játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: LEGO® Creator 3 az 1-ben Fenséges tigris.
 • Közönségszavazatok alapján: LEGO® City: Farm Pajta és háziállatok.

4. Interaktív játék kategória

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Playmobil Wiltopia: Kutatótorony iránytűvel.
 • Közönségszavazatok alapján: My Fuzzy Friends: Moji, az interaktív Labradoodle kutyus.

5. Kreatív készségfejlesztő

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Plus-Plus: Szivárványkastély.
 • Közönségszavazatok alapján: Play-Doh: Kávézó játékszett 8 tégely gyurmával.

6. Társasjáték ovisoknak

 • A szakmai zsűri döntése alapján (holtverseny): Keller és Mayer: Less és fuss készségfejlesztő társasjáték, Pagony: Babaróka karácsonya társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Dobble: Bogyó és Babóca kártyajáték.

7. Társasjáték iskolásoknak

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Gémklub: Egérleső társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Pagony: Mágikus erdő társasjáték.

8. Családi/party társasjáték

 • A szakmai zsűri döntése alapján: Hasbro: Jenga Maker társasjáték.
 • Közönségszavazatok alapján: Castle of Mind: Wyvern társasjáték.

A jótékonysági célokat szolgáló szavazás során 50.000 Ft értékű ajándékcsomagot nyert a Cinkotai Huncutka Óvoda és a Varázskert Bölcsőde Kazincbarcikáról. A Facebookon hirdetett verseny nyertesei pedig az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde apró alkotói lettek, akik egy értékes ajándékcsomaggal gazdagodtak.