D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők - A szülők félreértették a leírást

2019 Április 09. • Szerző: OGYÉI

A javasoltnál veszélyesen nagyobb adag D-vitamint adtak rendszeresen több csecsemőnek is szülei.
A kezdő fotó csak illusztráció

A javasoltnál veszélyesen nagyobb adag D-vitamint adtak rendszeresen több csecsemőnek is szüleik – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) április 4-én kiadott lakossági felhívásából.

A szülők félreértették az adagolás leírását

A szülők ugyanis félreértették a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott, pumpás cseppentővel ellátott Eurovit D-vitamin cseppek leírását, és gyerekeiknek születésüktől kezdve túladagolták a készítményt.

Az adagolási útmutató egyértelműen 1 cseppben maximalizálta a napi adagot, 3 éves korig, a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl, de a szülők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot adtak gyerekeiknek napi rendszerességgel.

HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI »»

Több csecsemő is kórházba került

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a vitamin túladagolástól több csecsemő is kórházba került – írja az OGYÉI. A D-vitamin túladagolása súlyos egészségügyi következményekkel jár, tünetei a rosszullét, hányás, rossz étvágy, hasfájás, székrekedés vagy éppenséggel hasmenés, gyakori vizelési inger. Mivel megnöveli a vérben a kalciumszintet, vesekövesedést, veseleállást okozhat, miközben a csontokból kivonja a kalciumot, gyengítve azokat.

A terméket piacra dobó TEVA Gyógyszergyár a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és helyette egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Az OGYÉI szerint ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők jelenleg is túladagolják gyermeküket a korábban megvásárolt termékkel.

Pontosan be kell tartani az előírásokat

Az OGYÉI felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsák be az utasításokat, különös tekintettel arra, hogy csecsemők és kisgyerekek esetében fokozottan veszélyes túlzásba esni. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

D-vitamin hiánya csecsemőknél, gyerekeknél

A D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért fontos az alkalmazása. Adagolását mindig a gyerekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemőknek vagy három év alatti kisgyerekeknek – hangsúlyozza az OGYÉI.

Kezdő fotó: csak illusztráció, forrás Freepik
Fotó a cikkben: a szóban forgó termékről, forrás OGYÉI