10 ok, amiért menjetek minden nap játszótérre a gyerekkel!

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Ne hagyd, hogy a  gyereked a tablettet nyomkodja, inkább vidd ki a játszótérre! Nem is gondolnád, hogy milyen fontos, hogy minden nap kimenjetek a játszótérre, ha csak egy rövid időre is! Engedd, hogy a gyerek minél többet mozogjon, másszon, kapaszkodjon, lendüljön és libikókázzon a szabad levegőn. A játszótér kihagyhatatlan állomása a gyerekkornak, ahol a kisgyerek testileg és lelkileg feltöltekezhet.
 

- A mai felgyorsult világban egyre kevesebb időt szentelnek a szülők játszótéri programokra. A rengeteg teendő mellett egyszerűbbnek tűnik bekapcsolni a mesét, tabletet vagy okostelefont adni a gyermekek kezébe. Ebben a  korban azonban nem a számítástechnikai eszközökre, hanem elsősorban mozgásos élményre, tapasztalásra és szociális kapcsolatokra van legfőképp szükségük a gyermekeknek - mondja Lévai Nóra a Csodakapu Alapítvány mozgásterapeutája.

- Ennek egyik legnagyszerűbb formája  a játszótér, melyhez nincs szükség másra mint egy kis szabadidőre, kényelmes ruhára, homokozóvödörre és egy lapátra. A legkisebbek itt tapasztalhatják meg először a gyermekközösséget, hogy milyen az amikor más gyermekekkel kell megosztani a játékokat. Szépen lassan az egymás mellett játszásból kialakul az együtt játszás - teszi hozzá a szakember.

- A nagyobbaknál már felmerülhet az a kérdés, hogy minek menjen a gyerek játszótérre, amikor az óvodában egész nap gyerekközösségben volt és kijátszotta magát. Igen ám, de egész nap helyt kell állniuk, rengeteg feladatot kell megoldaniuk az óvodában, amely feszültséggel jár, és ezt valahol le kell vezetni. Ha ez nem történik meg, otthon nehezen fogja tudni magát lefoglalni, ha nem mozogta ki magát az elalvási idő is hosszabbra nyúlik. És ne feledjük, az óvodában kialakulnak bizonyos szerepek, amelyek egy játszótéri közösségben teljesen átalakulhatnak - hiszen lehet, hogy a gyerek egy teljesen új közegbe csöppen, ahol új szerepeket kell kialakítani, érvényesíteni kell magát, ezáltal megtanul egyre több "szerepben" megfelelni. Nem mellesleg az anyukáknak is szükségük van a játszótérre, számos tapasztalatot, ötletet, tippet tudnak megosztani egymással, míg a gyermekük élvezik a szabad, önfeledt játékot - hangsúlyozza Lévai Nóra.

10 ok, amiért menjetek minden nap játszótérre!

1. A játszótér az a helyszín, ahol a kisgyerek az anyukától távol, de még biztonságos távolságban próbálgathatja saját képességeit, ezért az önállósodási folyamat első állomása lehet.

2. A játszótéri játékok mindegyike fejlesztő hatással bír! A hinta, mászóka, libikóka, kötél, gyűrűk, kapaszkodók mind-mind fejlesztik a kisgyerek nagymozgását, egyensúlyérzékét, koordinációját.

3. A gyerekpajtásokkal sok közös játék a szociális készségeket is engedi próbára tenni, ilyenkor csiszolódik a kommunikáció, érik a kapcsolatteremtő képesség, ami a későbbi társas viszonyok alapja lesz. A többi gyerekről kapott visszajelzések pedig növelik a gyerek magabiztosságát, önbizalmát.4. Egészséges felnőtt csak olyan gyerekből válik, akit megfelelő mozgás- és társas ingerek érnek.

5. Futás, mászás, lendülés, ugrás közben a központi idegrendszer érik.

6. A játszótéri eszközök által javul a szem-kéz és szem-láb koordináció, erősödik a testkép-tudat a gyerekben.

7. Mászókázás közben erősödik a vállöv, amivel a finommotorikai és grafomotorikai képességek fejlődnek (később az írástanulásnál lesz fontos). A fára mászás például a rövid távú memóriát tartja karban - olvass tovább erről ebben a cikkünkben.8. A kötélhídon való átszaladáskor a kisgyereknek nő a téri orientációja, rendeződik a koordinációja - ezáltal fejlődik a koncentrációs készsége.

9. A játszótéri játékok javítják a két agyfélteke közötti kapcsolatot, ami által könnyebben működik a tanulási-megismerési mechanizmus.

10. A hintázás az agykérget stimulálja, amely a figyelemért felelős. A libikókán a kisgyerek könnyen megtapasztalja a billenési pontot, ami akaratlanul fejleszti a gyerek egyensúlyérzéket.

Szakértő: Lévai Nóra konduktor, mozgásterapeuta - Csodakapu Alapítvány
Fotók a cikkben: Freepik