Ezek a leggyakoribb nevelési hibák, amiket a szülők többsége elkövet anélkül, hogy észrevenné!

2018 Április 06. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Minden szülő a legjobbat szeretné gyerekének, mégis óriási szarvashibákat vagyunk képesek véteni a népszerű pszichológus szerint, aki keményen kimondja, amit gondol, még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik.

Dr. Wendy Mogel klinikai szakpszichológus, a New York Times egyik legolvasottabb szerzője és elkötelezett szónoka a gyermeki önállóságnak. A szakember pontokba foglalta össze azokat a nevelési buktatókat, amelyeket a szülők gyakorta elkövetnek.

Ezzel a listával arra szeretné ráirányítani a szülők figyelmét, hogy a gyerekeket nem szabad túlságosan elkényeztetni, túlzottan óvni, félteni és jól csengő különórákkal túlterhelni. Bátran ki meri mondani, hogy a mai szülők többsége kétségbe esik, ha a gyereke nem teljesít kiválóan minden téren, ugyanakkor elfelejti gyerekét az önállóságra, felfedezőkedvre, kudarctűrésre és felelősségvállalásra nevelni.

20 tipikus nevelési hiba, amiket a mai szülők elkövetnek – Wendy Mogel  pszichológus szerint

1. Egy pillanatnyi állapot soha nem azt mutatja, hogy a gyerek milyen valójában.
A gyerekek sok fejlődési szakaszon mennek át, amihez hozzátartoznak a sikeresebb és az aggasztóbb időszakok.

2. Ne azon törd a fejed, hogy hogyan javíts meg valamit, ami el sem romlott.
Egyszerűen fogadd el a gyermeked természetét olyannak, amilyen. Fogadd el őt akkor is, ha félénk vagy önfejű, és akkor is, ha rossz matematikából.

3. Ha valamit egészen közelről nézel, akkor fogsz rajta makulát találni.
Ne aggódj, teljesen természetes, ha a barátnőd gyerekeit időnként jobbnak tartod, mint a sajátjaidat.

4. Vedd magadnak a bátorságot, hogy néha NEM-et is mondj.
Nem kell állandóan arra törekedned, hogy a gyerek és te egyetértsetek.

5. Vedd rá a gyerekeidet, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, hogy a saját érzékszerveikkel tapasztalják meg a körülöttük lévő világot.
Ha megteheted, akkor küldd őket táborozni, szervezz minél több családi kirándulást - így tudod kiválóan ellensúlyozni a gyerekeid monitorfüggését.6. Ne keverd össze a gyerek kívánságait a gyerek igényeivel.
Ne ess bele a "mindenképpen kell egy okostelefon vészhelyzet esetére” vagy „a legdrágább sportcsuka mindenképpen megéri, mert sokáig kitart" - észrevétlen csapdákba.

7. Gondolj arra, hogy a gyerekek szívósabbak, mint azt sokszor gondolnád.
Mi történik, ha a gyereken 1 perccel tovább marad rajta a vizes zokni vagy 2 perccel tovább éhezik? Legfeljebb jobban fogja értékelni, ha újra száraz lehet a lába, vagy jóllakhat.

8. Ne akarj mindenáron cseléd, titkos ügynök vagy takarítónő lenni.
A gyerekeid sok mindenre képesek, hadd tegyék néha azt, amit tenni szeretnének. Biztasd őket az önállóságra, hagyd, hogy maguk végezzenek el bizonyos házimunkákat.

9. Mielőtt a kákán is csomót keresel, kritizálsz, tanácsokat osztogatsz, kiselőadást tartasz, beleütöd mindenbe az orrod, tegyél magadnak fel egy fontos kérdést.
"Most miért is szólok közbe? Miért is beszélek ennyit?"
Ezek után hallgass és figyelj többet, beszélj kevesebbet.

10. Jusson eszedbe, hogy a csalódások készítik fel a gyereket a felnőttlétre.
Ne ess kétségbe, ha a gyereket nem hívják meg egy szülinapi zsúrra, nem veszik fel egy csapatba, vagy nem kap főszerepet az iskolai előadáson. Ezek nélkül, a néha keserű megtapasztalások nélkül, nem tudna kellően felkészülni a felnőttkor valós küzdelmeire.

11. Légy mindig éber, de ne ess pánikba.
Mindig tedd fel magadnak a kérdést: ez a helyzet most valóban veszélyes vagy csak kellemetlen a gyerekem számára? Vészhelyzetről van szó, vagy csak egy új szituáció, amiben akár ki is próbálhatja magát?

12. Tanuld meg ezt a két varázsszót: kipróbálni és tévedni.
Hagyd néha a gyereket hibázni. Hagyd őt időnként szabadon dönteni. A kötelességtudat és felelősségérzet ott tud kialakulni, ahol szabadság is van.13. Ne légy letörve, ha már nagyobb gyereked hisztizik, vagy lelki válságba kerül.
Ne keverd össze az érést az érettséggel. Visszaesések mindig is lesznek.

14. Engedj meg a gyerekednek olyan dolgokat is, amiktől tartasz.
Ne keverd össze a sebezhetőséget a törékenységgel. Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked önálló és független legyen, akkor engedd meg neki, hogy fára másszon vagy letegye a jogosítványt 18 évesen, és ne a legjobb barátját szidd azért, mert "beleviszi a gyerekedet a rosszba".

15. Ne vedd személyes sértésnek, ha a kamasz gyereked átnéz rajtad.
Ne azon méltatlankodj állandóan, hogy belenéz-e a szemedbe, ha hozzábeszélsz, vagy hogy lehetett érteni a válaszát. Az alapján ítélj, hogy mit mondanak róla a tanárai, szívesen látják-e vendégül a barátja szülei, hogyan viselkedik a nagyszülőkkel, a szomszédokkal vagy egyszerűen egy étterembe válaszol-e a pincérnek.16. Arra ösztökéld a gyereked, hogy ne adja fel túl könnyen az elhatározásait.
Ha a gyereked úgy dönt, hogy nem folytatja a hobbiját, mert "nem egészen így képzelte", akkor érdemes pár dolgot vele tisztázni, mielőtt végleg abbahagyja.
Egyrészt más csoporttársakkal vagy csapattagokkal szemben kötelességgel tartozunk. Másrészt a te időd, pénzed és energiád, amit a kívánságára fordítottál, egyáltalán nem magától értetődő.

17. Ne akarj feltétlenül jófej lenni a gyerek szemében.
Ne akarj haverja lenni a gyereknek csak azért, mert úgy emlékszel, hogy gyerekkorodban te egészen másra vágytál volna a szüleidtől.

18. Higgadj le és várj 24 órát, mielőtt elküldenéd a felháborodott leveledet a tanárnőnek, edzőnek vagy az osztálytárs szüleinek.
Ne viselkedj úgy, mint egy részeg, aki ittas állapotban meggondolatlan üzeneteket küldözget az éjszaka közepén.

19. Leselkedés, kutakodás helyett inkább tanítsd meg a gyerekedet helyesen és biztonságosan használni az internetet.
Bízz abban, hogy helyén van az önbecsülése és képes okos döntéseket hozni.

20. Tudatosítsd magadban, hogy a gyerek szokásos házimunkákból, később diákmunkából sokkal többet fog tudni tanulni, mint bármilyen jól hangzó különórából vagy hobbiból.
A valós élettapasztalatok által lesz egy fiatalból munkaszerető felnőtt.

Fotó: Freepik