A tíz legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned a gyermekednek

2018 Január 12.

Sok szülő kérdezi, hogyan tudna közelebb kerülni a gyermekéhez. Ez a 10 kérdés egyszerre segít beszélgetéseket kezdeményezni és a gyermeki érdeklődést felkelteni.

1. Hogyan értékelnéd a napod?

Állandó probléma, hogy a szülők nehezen követik gyermekeik mindennapi iskolai előmenetelét. Ha a „milyen volt a napod” kérdés helyett megkéred a gyermeked, hogy egy egytől tízig tartó skálán értékelje a napját, ahol a tíz a legjobb érték, az értékelés (ha magas, ha alacsony) azonnal elindíthatja a beszélgetést arról, hogy milyen egy jó és milyen egy rossz nap.

2. Mire van szükséged a felkészüléshez?

A gyermekek iskolahétre való felkészülése az egész család számára stresszes lehet. Jó emlékeztetni magunkat arra, hogy a gyermekek nem felnőtt módra működnek. A tervezés, a feladatokra való emlékezés és a prioritások felállítása még nem úgy megy náluk, mint nálunk. Egy egyszerű ellenőrzőlista a bejárati ajtón segíthet és bátoríthatja a gyermekünket arra, hogy megbeszélje velünk, mindene megvan-e a sulira.

3. Hogyan találhatunk erre a kérdésre választ?

A szülők néha megelégszenek azzal, hogy minden kérdésre gyorsan válaszolnak, pedig néha sokkal jobb lenne, ha hagynánk, hogy a gyermekek kutassák fel a választ. Segítsünk nekik különbséget tenni megbízható és kevésbé megbízható források között!

4. Mit tanultál ebből?

Ha hibáznak, ne csak dorgáljuk őket, hanem bátorítsuk őket arra, hogy tanuljanak a hibáikból. Szülőként mesélhetünk nekik a saját hibáinkról és arról, hogyan tanultunk belőlük.

5. Hol van erre a bizonyíték?

Sokszor jön haza egy-egy gyerek úgy az iskolából, hogy azon szomorkodik, hogy ő valamiben nagyon rossz, vagy nem szeretik a többiek. Ahelyett, hogy csak gyorsan biztosítjuk, hogy biztosan téved, alkalmazzuk a coaching modellt!

Kérjük meg a gyermeket, hogy keressen bizonyítékokat az állításaira, ezzel bátorítsuk, hogy elemezze és kérdőjelezze meg a negatív és diffúz feltételezéseit. Jobban fogják érezni magukat ettől és a kritikai gondolkodást is gyakorolják.

6. Mit nézel?

Az Ofcom 2014-es kutatása szerint az 5-15 éves brit gyerekek 34 százalékának van saját tabletje. Ez a korosztály nem védett a bántó, zavarba ejtő tartalmaktól és a netes zaklatástól sem. Hiába vannak a legjobb szűrők, érhetik őket negatív hatások az interneten. Ha folyamatosan beszélgetünk velük arról, mit szeretnek nézni, játszani, akkor arról is beszélni fognak, ha valami negatív hatás éri őket.

7. Mit gondolsz?

A magabiztossághoz gyakorlatra és biztonságos, támogató közönségre van szükség. Bármilyen kérdésben megkérdezhetjük a véleményét, ha meghallgatjuk, érezni fogja, hogy a véleménye fontos és ez magabiztossághoz vezet majd. Ráadásul tesztelheti rajtunk a nézeteit.

8. Van jobb ötleted?

Ezzel a kérdéssel a kreativitásukat és az innovatív gondolkodásukat fejleszthetjük. Legózás közben, mesélés közben engedjük, hogy szabadon engedjék a fantáziájukat!

9. Szerinted milyen szülő vagyok?

Meg fogunk lepődni a válaszokon és azon, milyen éleslátók a gyermekeink. Ezzel azt is megmutatjuk nekik, hogy van lehetőség a változásra, változtatásra is.

10. Tudod, mennyire szeretlek?

Persze, hogy érzik a puszikból, ölelésekből, és abból, hogy mondjuk. De ha képletesen is megvilágítjuk, mondjuk így: a forró láván is átugranék érted, még nagyobb lesz a hatása és az önértékelésüket és az önbecsülésüket is növeli.

A cikk forrása: csalad.hu