Visszatérés a munkába gyes után – Így kezdj állást keresni kisgyerek mellett!

• Szerző: Kállay Csongor

A kisgyerekes anyukák gyakran kishitűek, alulértékelik képességeiket és bizonytalanok. Ezen kell elsődlegesen változtatni, másodsorban pedig tudatosan felkészülni az álláskeresésre – tanácsolja Kállay Csongor hr-szakember a gyesről a munkába visszatérő kisgyerekes anyukáknak.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok a nők, akik úgy mentek el szülni, hogy a volt munkahelyük, visszavárja őket, és még a munkakörük sem változott meg, nekik csupán arra kell ügyelniük, hogy vissza tudjanak zökkeni a régi kerékvágásba.
De mi a helyzet azokkal a kisgyerekes anyukákkal, akik nem tudnak az előző munkahelyükre visszatérni? Nos, ők azok, akik új lehetőségek előtt állnak – mondja biztatóan Kállay Csongor hr-szakember, aki 18 éve foglalkozik nagyvállalatok munkaügyeivel. A szakembert ezúttal arról faggattuk, hogy miként lehet sikeres a munkakeresés akkor, amikor a legkevésbé magabiztos korszakunkat éljük.

1.      Hidd el, hogy lesz munkád

Tudom, lerágott csont, hogy higgy magadban, viszont helyetted senki sem fogja ezt megtenni. Sok interjúra fogsz mostanában eljárni, aminek talán, ha a feléről kapsz visszajelzést, és hamar megrendülhet a bizalmad magadban, mert elutasítanak vagy válaszra sem méltatnak. Tudatosítsd magadban, hogy a hiba nem benned van.

2.       Írd össze, hogy mit tudsz és miben vagy jó

Nem kell szerénykedned, írd össze magadnak, hogy milyen tudás vagy képesség birtokában vagy, lehet az bármilyen banálisan egyszerű is. Például, ha jól össze tudod szervezni a napodat, akkor ez hasznos lehet azokban a munkakörökben, ahol többféle párhuzamos feladatot kell egyszerre végezni. Ha türelmesen tudod magyarázni a gyereknek a szorzótáblát, akkor akár képes lehetsz másokat is tanítani (önéletrajz kompatibilis kifejezéssel élve: tréningezni).

Azt is írd össze, hogy mi az, amire kevésbé vagy alkalmas! Olyan ember nem létezik, aki mindenben jó. Fontos, hogy tisztában legyél a fejlesztendő területeiddel, képességeiddel. Ha volt már korábbi munkatapasztalatod, akkor onnan is tudsz bőven meríteni.

3.       Mit akarsz csinálni? Mennyit akarsz keresni? Mennyit akarsz dolgozni?

Írd össze és ne legyél szívbajos! Legalább magadat ne csapd be.
Most már tudod, hogy mit szeretnél - ezek alapján tudsz már válogatni, és nem jelentkezel minden jól csengő pozícióra. Az a jó, ha minél hosszabbés és részletesebb ez a lista, ennek alapján tudsz majd kérdéseket feltenni az állásinterjún. Például ’havi nettó 300 000 Forintra van szükségem, hogy megéljek’, ’modern, nyitott irodában szeretnék dolgozni’, ’olyan munkát keresek, ahonnan 16:30h-kor el tudok indulni a gyerekért’.

4.       Milyen lesz az új napirended?

Attól még, hogy gyereked született, nem jelenti azt, hogy le kell mondanod mindenről, amit előzőleg fontosnak tartottál, csak éppen rájössz, hogy van fontosabb, mint az „élni a munkáért” hozzáállás. Te már nem engedheted meg magadnak, hogy bent maradj túlórázni este 8h-ig a munkahelyeden, ezért messze kerüld el azokat a helyeket, ahol a túlóra a munkaidő természetes része.

5.       Részmunkaidő? Home Office? Távmunka?

Ma már igenis természetes elvárás, hogy a munkáltatók is alkalmazzák ezeket a családbarát foglalkoztatási lehetőségeket, amiket jellemzően nagyobb vállalatok, multik, egyes irodai, projektmunkáknál már régóta használatos.

6.       Kell egy jó önéletrajz!

Az önéletrajzot egyszer kell jól megírni, (számtalan példa és minta van világhálón, használd nyugodtan), utána pedig csak megfelelő készenlétben tartani, hogy szükség szerint lehessen küldeni.
Rengeteg cég foglalkozik toborzással, fejvadászattal. Írd be a keresőbe, hogy álláskeresés és rögtön kidob 10-15 találatot, olyan céget, akik kifejezetten erre specializálódtak. Ide már csak regisztrálni kell, és már kapjuk is a hírleveleket, ezzel a cégek toborzási szakembereinek tesszük hozzáférhetővé az adatainkat. Minél több helyre regisztrálunk, annál több a lehetőségünk .

7.       Fontosak a közösségi kapcsolatok

Nem is gondolnánk, hogy mekkora ereje van a közösségnek. Ha nem létezünk virtuálisan is, akkor szinte a fizikai létezésünk kérdőjeleződik meg. Bár ebben van némi túlzás, azonban okosan használva a virtuális teret, meg lehet hatványozni a munkavállalásunk sikerét.
Ne legyünk restek érdeklődni az ismerőseink körében, hogy éppen munkavállalás előtt állunk, hiszen nagyobb merítésből több lehetőség is marad. Rengeteg tematizált csoport létezik, amelyek kimondottan munkaerőt keresnek. Magyarországon a Facebook a legelterjedtebb közösségi környezet, de szakmai vagy munkavállalás szempontjából hasznosabb lehet például a LinkedIn. Mindegy melyik közösségi hálót használod, soha ne felejtsd el, hogy ez a te kirakatod, ezt mutatod magadról, ezért fontos, hogy tudatosan építsd fel a profilodat. 

8.       Te magad leszel a termék, amit el kell adnod

Fogadd el, hogy mostantól interjúkra fogsz járni. Ha már csak az interjú szó említésétől is kiráz a hideg, akkor vedd úgy, hogy megbeszélésre vagy egyeztetésre mész.
Igenis fontos a megjelenés! Neked meg kell győznöd a másik embert az asztal túloldalán, akivel beszélgetsz. Szintén óriási irodalma van a „hogyan öltözzünk, viselkedjünk interjún” témának, de valahol a lényege talán csak annyi: szimpatikusak vagyunk-e egymásnak vagy sem.

Szakértő: Kállay Csongor hr-szakember
Kezdőfotó: Freepik